• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Magazin mačka

09.01.2019

16:18

MAČKA VAM SE ČUDNO PONAŠA? Evo zbog čega

Ljubav

MAČKA VAM SE ČUDNO PONAŠA? Evo zbog čega

Podeli vest

Selidba, gubitak drage osobe ili mačjeg cimera, nova maca u domu, bolest... Sve su to razlozi da vaš mezimac počne drugačije da se ponaša

Vaš ljubimac je naglo promenio ponašanje, i to u neželjenom pravcu. Kao da želi da vam svojim nevaljalstvima upropasti život. Ali kad je o mačkama reč, uzrok gotovo nikada nije bezobrazluk, već vam mačka svojim čudnim ponašanjem ukazuje na to da nešto nije u redu. Prema stručnjacima za ponašanje životinja, evo koji su najčešći razlozi zbog kojih mace počinju čudno da se vladaju:

Depresija

Mačka koja se neuobičajeno ponaša može biti u depresiji. Setite se samo kako ste se vi osećali poslednji put kada vas je nešto pogodilo (raskid ili ostanak bez posla) – niste imali želju da ustanete iz kreveta, da skinete pidžamu, izgubili ste apetit. Ako je maca izgubila dragu osobu ili vam je uginuo drugi ljubimac u domu s kojim se ona lepo slagala, ona će tugovati isto kao i čovek. Prestaće da jede, ignorisaće čak i poslastice, kriće se ispod čaršava, neće održavati higijenu (neće se lizati), spavaće duže nego obično. Maci koja je depresivna potrebno je, pre svega, mnogo vaše ljubavi i strpljenja. Blago joj se obraćajte i pozivajte je na igru njenim omiljenim igračkama. Mazite je i blago masirajte. Ako ljubav ne pomogne, obratite se veterinaru koji će joj, ako ništa drugo ne pomogne, prepisati antidepresive.

Stres

Mačka mrzi promene više od najneurotičnije osobe koju poznajete. Ako ste se preselili, računajte na „pakao”. Vaš ljubimac je pod stresom i uvek spreman za „napad“, jer mu je sve novo – nameštaj, nepoznati mirisi... Još ako je stan manji nego onaj u kojem ste prethodno živeli – pa to je tek smak sveta za mačku. Ako se tek spremate za selidbu, neka sve macine stvari (igračke, grebalica, toalet, hrana) budu u zasebnoj prostoriji kako je ne biste stresirali pakovanjem i odnošenjem stvari. Isto učinite i kada se uselite u novi dom, dok sve ne namestite. Ako je okružena poznatim stvarima i mirisima, lakše će podneti promenu.

Ugroženost

Ako ste u dom doveli novu mačku, vaša „stara” mačka poželeće da je „ubije”. Tada će verovatno urinirati svuda po stanu da bi obeležila svoju teritoriju, a ako ih spojite, zasigurno će se potući i „leteće perje”. Obezbedite svakoj maci njenu prostoriju u domu sa zasebnim toaletom, igračkama, posudama s hranom i vodom. Nakon nekoliko dana ponudite im igračku one druge mace da upoznaju njen miris. Najpre ostavite vrata odškrinuta na nekoliko minuta, da se postepeno upoznaju, a onda ih opet razdvojte. I tako sve dok ne osetite da možete slobodno da ih ostavite da provode vreme zajedno, i što je najvažnije – da ne budu ugrožene. Strpljenje je ključno.

Bolest

Ako maca povraća, ako primetite promene u obavljanju nužde, ako ne jede i ne pije vodu, apatična je, naglo postane agresivna i krije se – najverovatnije je nešto boli. Ako posumnjate na neki zdravstveni problem, odmah macu odvedite kod veterinara na pregled.

Nije vaš najveći fan

Počeli ste da živite s mačkom vašeg partnera, koja vas još uvek nije prihvatila, pa kada pokušate da je pomazite, ona vas ugrize, nakostreši se, frkće... Dajte joj vremena i nemojte je siliti. Nahranite je s vremena na vreme, kada osetite da je raspoložena, poigrajte se s njom ili je četkajte. Tako ćete postepeno zadobiti njeno poverenje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija