• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo.rs/Informer.rs

25.01.2019

14:34

BUDITE SE NA SVAKI ŠUM? Evo šta telo možda pokušava da vam kaže!

Ljubav

BUDITE SE NA SVAKI ŠUM? Evo šta telo možda pokušava da vam kaže!

Podeli vest

Brojni su razlozi zašto možda ne dolazite do faze dubokog sna, i mogu se ticati zdravlja ili životnog stila...

- Pod lakim snom se podrazumeva da se osoba budi lako na bilo kakve zvuke, pokrete i slično. Postoje četiri faze sna, a oni koji se lako bude su veći deo vremena u prvoj fazi, odnosno fazi lako sna. To je faza kada je telo između budnog stanja i sna - kaže dr Ramiz Fargo. 

Brojni su razlozi zašto možda ne dolazite do faze dubokog sna, i mogu se ticati zdravlja ili životnog stila. Da biste shvatili o čemu je reč, dr Mateo Frankešeti savetuje da probate da promenite svoju rutinu da biste kvalitetnije spavali. Na primer, dremnite tokom dana, ograničite unos kofeina, ne gledajte TV pred spavanje...

SVI SU POLUDELI ZA NJIM: Ovaj sok čuva vaš mozak i štiti od opake bolesti!

Ukoliko to ne pomogne, imajte na umu da još neke stvari i zdravstvena stanja mogu da budu krivac za vaš lak san.

Anksioznost

Ako patite od anksioznosti, velike su šanse da se budite na svaki šum.

- Što više strahova i briga imamo dok smo budni, to su veće šanse da mozak bude samo u fazi lakog sna. Razlog je jednostavan. Dok mozak u budnom stanju može lako da razlikuje stvari, mozak u snu ne može lako da razazna pretnje - objašnjava dr Džefi Elenbogen.

Foto: Pixabay

Drugim rečim, bez obzira na to što u budnom stanju možete da se nosite sa nekim stvarima, mozak u snu to ne može.

Da biste se izborili sa anksioznošću, najbolje je da potražite stručnu pomoć, ali i da pokušate da umirite um pred spavanje. Probajte da se opustite tehnikama dubokog disanja ili meditacijom, možda vam pomogne.

Preterano aktivna tiroidna žlezda

Određena zdravstvena stanja mogu da vas spreče da uđete u fazu dubokog sna, a među njima i preterano aktivna tiroidna žlezda, odnosno hipertireoza.

JEDNAKO OPASAN KAO PUŠENJE, a "prerušen" je u mnogim namirnicama!

- Kako jedan od hormona kontrolie centre u telu, tiroidna žlezda je odgovorna za mnoge osnovne funkcije. U praksi, hiperaktivna tiroidna žlezda preterano stimuliše nervni sistem, ubrzava rad srca, dovodi do anksioznosti, što sve može da utiče na spavanje. Zato uopšte nije neobično da ljudi koji imaju ovaj zdravstveni problem imaju i lak san - kaže dr Samanta Morison. 

Gladni ste

Ponekad, buđenje tokom noći može da bude posledica najjednostavnijih navika, poput toga da niste dovoljno jeli pre spavanja.

Foto: Pixabay

- To se često dešava ljudima koji rano večeraju. Ako večerate oko 18 časova, mozak će telu dati signal da mu je potrebno još goriva oko dva ili tri ujutru". I eto, jednostavno ćete se probuditi - kaže dr Metju Ros.

Dr Ros kaže da je jedan od načina da to sprečite da pojedete parče hleba i malo meda ili putera od kikirikija pred spavanje. "Ove namirnice se sporije vare, pa će držati telo sitim tokom noći", dodaje on.

Unosite previše kofeina

Ako unosite previše kofeina tokom dana ili pred spavanje, moguće je da će vas buditi tokom noći.

- Konzumiranje kofeina kasno uveče izbacuje unutrašnji sat iz ravnoteže. Ne samo da ćete zbog toga teže zaspati, već to utiče i na prirodni ciklus spavanja. Zbog toga možda nećete moći da uđete u duboku fazu sna tako lako i bićete skloniji buđenju na bilo kakav zvuk ili pokret - kaže dr Ros. 

Foto: pexels.com

Pokušajte da ne konzumirate kofein od kasnog popodneva i vidite da li će vam to pomoći da bolje spavate.

Rutina pred spavanje

I životni stilovi i navike mogu da ometaju vaš san.

- Korišćenje elektronskih uređaja pred spavanje stimuliše mozak, zbog čega ćete najpre teže zaspati. To može da utiče i na unutrašnji sat i umanji oslobađanje melatonina, hormona sna. Kao posledica svega toga, teže ćete zaspati, a i kada zaspite, budićete se češće.

ŠTA KUVATE DANAS? Laka piletina u sosu od senfa i meda!

Soba vam je pretopla

Iako možda mislite da je topla i ušuškana soba idealna za spavanja, nije baš tako.

Foto: Pixabay

- Jedan od glavnih faktora koji utiče na spavanje je sobna temperatura. U san ćete utonuti kada padne unutrašnja temperatura tela, a u suprotnom nećete moći da zaspite i budićete se tokom noći - kaže Frankešeti. 

Idealno je da vam temperatura u sobi bude između 18 i 21 stepen – kada je rashladite na toliko, spavaćete bolje.

GRIP KAO RUKOM ODNESEN: Lovor protiv bolova u grlu i kašlja!

Imate poremećaj spavanja

- Ako se budite često noću, važno je da razmotrite da li imate apneju spavača. Simptomi koji bi mogli da ukažu na to su hrkanje ili ako vam neko kaže da prestajete na kratko da dišete u snu, tokom dana ste pospani i imate neobjašnjivo visok krvni pritisak - kaže dr Nikol Harkin. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija