• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

25.02.2019

21:35

ZAČINITE CIMETOM: Kora koja čuva zdravlje!

Ljubav

ZAČINITE CIMETOM: Kora koja čuva zdravlje!

Podeli vest

Najpoznatije dejstvo cimeta je da reguliše nivo šećera u krvi, a pored toga ublažava i čitav spektar zdravstvenih tegoba - od gastritisa, preko srčanih oboljenja, pa sve do bakterijskih i gljivičnih infekcija

Cimet nije samo jedan od najaromatičnijih začina, već i jedan od najlekovitijih. Njegovo najpoznatije dejstvo je da reguliše nivo šećera u krvi, a pored toga ublažava i čitav spektar zdravstvenih tegoba - od gastritisa, preko srčanih oboljenja, pa sve do bakterijskih i gljivičnih infekcija. Stručnjaci kažu da u lekovitim svojstvima možemo da uživamo nezavisno od toga da li koristimo cimet u prahu, njegova eterična ulja ili štapiće, ali je važno da koristimo pravi, cejlonski cimet.

Ono što nazivamo cimetom zapravo je osušena unutrašnja kora mladih stabala ili grančica cimetovca, vrste drveta iz porodice lovora. Hiljadama godina koristi se u lekovite svrhe, a poznat je još od biblijskih vremena. U srednjem veku bio je cenjeniji od zlata i smatran je pravim luksuzom i statusnim simbolom.

Možete ga dodavati u:

o hleb, mafine, kolače, pite, palačinke ili puding
o ovsenu kašu s jabukama
o čaj i kafu
o kompote i voćne salate
o smutije
o puter od kikirikija
o jela s karijem
o med

U drevnoj kineskoj medicini cimet se primenjivao kao zagrejavajući i pročišćavajući sastojak koji izvrsno pomaže kod srčanih i plućnih oboljenja, kao i kod tegoba mokraćnih kanala.

Cenjeni prirodni lek

Osim po bogatstvu antioksidanasa, ovaj začin je poznat i po obilju vlakana i mangana. Sadrži vitamine K, E i B6, te minerale kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum, cink i bakar. 

Istraživanja su pokazala i da je cimet efikasan u suzbijanju infekcije uzrokovane kandidom. Mleveni cimet, ulje, kao i čaj od cimeta efikasni su i u neutralisanju stomačnih problema. Naročito pomažu u slučaju nadutosti i protiv grčeva.

Cimet se savetuje i za prevenciju osteoporoze i artritisa jer obiluje manganom. Ovaj mineral pomaže u izgradnji kostiju, krvi i vezivnih tkiva u telu.

ZDRAVI I VITKI: Kuvar za 7 dana Dr Filguda!

Jela začinjena cimetom štite zdravlje mozga i poboljšavaju koncentraciju. S obzirom na to da ima jaka antioksidativna svojstva, on pomaže regeneraciju ćelija i oslobađa organizam štetnih slobodnih radikala.

Foto: Shutterstock

Saveti za primenu u lečenju

o Kod prehlade, gripa i sinusitisa: u čaj s limunom i medom dodajte pola kašičice cimeta. Takođe, kod prehlade, kašlja i sinusitisa tri dana zaredom uzimajte kašiku meda s dodatkom četvrtine kašičice cimeta
o Kod uboda insekata: pomešajte malo mlevenog cimeta s medom, pa smesu nanesite na mesto uboda
o Za ženske tegobe: lokalna primena čaja od cimeta ili cimeta u prahu pomaže kod vaginalnih infekcija
on Kao pomoć u mršavljenju: cimet ubrzava metabolizam i smanjuje želju za hranom
o Kod probavnih tegoba: ako ste konzumirali hranu koja vam je teško pala na želudac, u toplu vodu ili čaj dodajte pola kašičice cimeta - to će ublažiti vaše tegobe
o Protiv artritisa: kašičicu cimeta i dve kašike meda prelijte vrućom vodom pa pijte ovaj napitak ujutro i uveče

Ova začinska biljka deluje preventivno na pojavu srčanih oboljenja jer smanjuje nivo triglicerida i holesterola u krvi.

Ulje cimeta se često koristi u proizvodnji žvakaćih guma, bombona za osvežavanje daha, tečnosti za ispiranje usta i zubnih pasta. To je pre svega zbog jakog antibakterijskog dejstva.

Čaj od cimeta ili čaj s dodatkom cimeta povoljno utiče na tegobe izazvane prehladom ili upalom grla, a može da ublaži i kašalj. Isto važi i ako vas muči migrena ili obična glavobolja.

Cejlonski, jedini pravi

Jako je važno da razlikujemo pravi, cejlonski cimet od onog kineskog, jer samo prvi ima izuzetna lekovita svojstva. Taj lekoviti cimet dobija se iz stabla vrste Cinnamomum verum (ili Cinnamomum zeylanicum), a stiže iz Šri Lanke (nekadašnji Cejlon).

U većini prodavnica naći ćete samo kineski cimet, koji se dobija od stabla vrste Cinnamomum cassia. Prepoznatljiv je po peckavoj, oštroj aromi. Ovu jeftiniju varijantu cimeta nije preporučljivo koristiti u lečenju, već isključivo u svojstvu začina.

Osim toga, kineski cimet sadrži puno kumarina, materije koja u većim količinama može da prouzrokuje i oštećenja jetre. Ni sa čim, pa tako ni s cimetom ne bi trebalo preterivati, a stručnjaci se slažu da je zdrava dnevna doza cejlonskog cimeta otprilike 1-2 kašičice.

 

IPAK GA NE IZAZIVAJU VIRUSI: Hronični umor zapisan u genima!

Kao začin

Na Zapadu se cimet najčešće dodaje slatkim jelima i kolačima, a na Istoku začinjenim, pikantnim jelima. Štapići cejlonskog cimeta (obično se dodaju za aromu u napitke) mogu da traju više od godinu dana, dok cimet u prahu brže gubi svoju aromu (traje do šest meseci), te ga čuvajte na tamnom i suvom mestu.

Cimet se izvrsno slaže sa ovsom, jabukama, medom, bananom, bademima, karanfilićem, bundevom, šargarepom, slatkim krompirom...

Foto: Shutterstock

RECEPTI:

Piletina u cimetu i vinu

Sastojci: celo pile isečeno na 8 delova, veliki crveni luk, 4 čena belog luka, naseckana, limenka pelata, pola šolje pilećeg bujona, šolja i po crnog vina, štapić cimeta, mleveni cimet, so, biber, maslinovo ulje, sir po izboru, narendani, peršun za dekoraciju.
Priprema:
Operite i osušite piletinu. Začinite je solju, biberom i po njoj, sa svake strane, posipajte malo mlevenog cimeta. U velikoj šerpi na malo vrelog maslinovog ulja propržite piletinu, svaku stranu pržite oko minut, dok kožica ne dobije rumenu boju i izvadite je i sklonite sa strane. Malo smanjite vatru i u istoj šerpi propržite crni, pa beli luk, dodajte štapić cimeta, pelat, bujon, vino, posolite i pobiberite po želji. Dinstajte dok ne počne da ključa, a zatim u šerpu vratite komade piletine i nastavite da kuvate oko sat vremena ili više dok piletina ne počne da se odvaja od kostiju. Poslužite uz testeninu, a ukrasite rendanim sirom i peršunom.

I ZBOG OVOGA SE BUDITE MRZOVOLJNI: Nije važno samo koliko, već i kako spavate!

Smuti sa bundevom i čija semenkama

Sastojci: 250 g očišćene bundeve, pomorandža, jabuka, cimet, 2 kašičice meda, kašičica čija semenki.
Priprema: Bundevu isecite na komadiće, prelijte je vodom i ostavite da se kuva. Čija semenke prelijte sa malo vode i ostavite ih tako 10-15 minuta. U blender ubacite pomorandžu, jabuku, kuvanu bundevu, med, cimet i čija semenke, a ako je potrebno, sipajte malo vode u kojoj se kuvala bundeva. Poslužite sa komadićima pomorandže.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija