ŠTA SE DEŠAVA KADA JEDETE NA BRZINU? Ništa dobro, verujte!

Shutterstock

10:51 Ljubav i zdravlje 0

mondo.rs/informer.rs | 01. 03. 2019.

ŠTA SE DEŠAVA KADA JEDETE NA BRZINU? Ništa dobro, verujte!

Japanski naučnici pratili su 1.083 odrasle osobe tokom pet godina, a ispitanici su bili podeljeni u tri kategorije, na osnovu toga koliko brzo jedu: "sporo", "normalno" i "brzo". Na početku istraživanja, svi učesnici popunili su upitnike na temu navika u ishrani, stepena fizičke aktivnosti, i opšteg zdravstvenog stanja...

Na početku studije, niko od dobrovoljaca nije patio od metaboličkog sindroma, što znači da niko od njih nije imao najmanje tri od sledećih faktora - gojaznost u predelu stomaka, nizak nivo HDL holesterola, povišene trigliceride, povišen krvni pritisak ili šećer u krvi. Loše vrednosti najmanje tri od ovih navedenih kriterijuma ukazuju na povišeni rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, i jednim imenom ovo stanje zove se metabolički sindrom.

PROBAJTE NEŠTO DRUGAČIJE: Piletina sa kokosom, mirisna, hrskava, sa pikantnim sosom!

Pet godina kasnije, kad su ponovo popunjavali isti upitnik, ispostavilo se da se kod 84 ispitanika razvio metabolički sindrom, a sudeći po rezultatima studije objavljene u stručnom časopisu Circulation, većina ih je bila iz grupe koja je izjavila da "brzo jede". Osobe koje se hrane "s nogu" imaju za 89 odsto viši rizik od razvoja metaboličkog sindroma od onih koje jedu sporije.

Shutterstock

Ali, to nije sve što su naučnici zaključili. Ispitanici iz grupe koja je brzo jela tokom pet godina dobili su više kilograma, povećao im se obim struka i nivo šećera u krvi bio im je viši nego kod ispitanika koji su naveli da jedu sporije.

Lekari kažu da je to povezano sa činjenicom da je mozgu potrebno neko vreme da obradi činjenicu da ste siti, a sve dok se to ne dogodi, vi nastavljate da jedete.

STAVLJATE RUKU KAD KINETE? Izgleda da smo pogrešno naučeni!

- Kad ljudi jedu brzo, oni nastavljaju da jedu i nakon što prestanu da osećaju glad - kaže dr Takajuki Jamai sa Univerziteta u Hirošimi, koji je vodio ovo istraživanje.

- Takođe, kod osoba koje jedu brzo skokovi nivoa šećera u krvi su značajniji, a to može da dovede do insulinske rezistencije.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]