• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stil.kurir.rs/informer.rs

16.03.2019

14:20

FIT POSLE 40! Vitamini i minerali koji su neophodni za lepotu i zdravlje!

Ljubav

FIT POSLE 40! Vitamini i minerali koji su neophodni za lepotu i zdravlje!

Podeli vest

Kada starimo, apsorpcija i sinteza mikroelemenata je narušena, što povećava rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema. Zapravo naša tela ne mogu da proizvedu većinu mikroelemenata, tako da moramo da ispunimo dnevne potrebe za njima, jedemo zdravu hranu ili uzimamo posebne dodatke

Stručnjaci kažu da se zahtevi žena za hranjivim materijama mnogo menjaju s godinama. Hormonske fluktuacije igraju veliku ulogu u ovim procesima. Ove promene obično postaju očigledne posle 40. godine, kada naše telo počinje da se priprema za menopauzu. 

Dobra vest je da je potpuno moguće sprečiti nedostatke ovih materija i ostati zdrav uz pravilan izbor hrane obezbedite sebi ove neophodne vitamine i minerale. 

 

POSNI SUTLIJAŠ sa cimetom i orasima koji je bolji od originalnog!



1. Kalcijum 

Čak 99 odsto celokupnog kalcijuma iz našeg tela gradi kosti, obezbeđujući njihovu gustinu i snagu. Kada nivoi reproduktivnog hormona estrogena padnu u srednjim godinama, apsorpcija kalcijuma se smanjuje. Drugi problem je što žene često ne uzimaju dovoljno proizvoda bogatih kalcijumom, kao što su mlečni proizvodi, lisnato povrće i sardine.

Foto: Pixabay

2. Vitamin D 

Ovaj vitamin je potreban zato što pomaže vašem telu da uzme kalcijum iz hrane i da ga koristi. Takođe je uključen u zaštitne imunološke procese. Ovaj element je zapravo jedini vitamin koji telo može samo da generiše i to kada ste izloženi sunčevoj svetlosti. Možete da ga dobijete i ako jedete losos, pastrmku i druge masne ribe. Ulje jetre bakalara je jedini savršeni izvor vitamina D. 

3. Magnezijum 

Nedostatak ovog elektrolita je čest problem kod starijih žena. Može biti odgovoran za konstipaciju, grčeve u mišićima, glavobolje i disfunkcije digestivnog trakta. Budite sigurni da vaša ishrana sadrži dovoljno hrane pune magnezijuma kao što su pasulj, orašasti plodovi i lisnato povrće.

Foto: Pixabay

4. Vitamin E 

To je vitamin rastvorljiv u mastima, koji štiti vaše ćelije od oksidativnog oštećenja i usporava procese starenja. Kako uzeti dovoljno? Dodajte lešnik, suncokretovo seme, kikiriki i kukuruzno ulje u svoj obrok. 

NAMAŽITE MAST NA HLEB! Nutricionistkinja RAZBIJA MIITOVE o hrani: Ovo je zapravo ZDRAVO!



5. Gvožđe 

Žene često gube gvožđe kroz oblina menstrualna krvarenja, što može da se dogodi zbog brojnih razloga. Drugi problem je to što kada starimo, naš želudac teži da proizvodi manje kiseline koja umanjuje apsorpciju gvožđa. Najbolji izvori ovog elementa su proizvodi životinjskog porekla kao što su crveno meso, jaja, živina. Ali gvožđe možete da nađete zelenom lisnatom povrću i pasulju. 

Foto: Pixabay

6. Vitamin B12 

Da li ste znali da je vitamin B12 neophodan element za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca? Bez njega, vaše telo može da počne da proizvodi abnormalna, krhka krvna zrnca ili da prestane da ih stvara. Da biste izbegli ovaj problem, jedite dovoljno sira, ribe, mesa i jaja. 

SPREČITE BOLOVE U LEĐIMA! Ustanite na svakih 10 minuta



7. Vitamin K 

Neophodno je da dodate karfiol, govedinu, brokoli i soju u svoj meni kako biste zadovoljili dnevnu potrebu za vitaminom K. Ovaj esencijalni element osigurava normalno zgrušavanje krvi, održava zdravlje srca i poboljšava gustinu kostiju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija