• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

25.03.2019

12:49

SVE O GODŽI BOBICAMA! Superhrana, pomodarstvo ili potreba?

Ljubav

SVE O GODŽI BOBICAMA! Superhrana, pomodarstvo ili potreba?

Podeli vest

U tradicionalnoj istočnjačkoj medicini koriste se od pamtiveka, a zapadni svet ih je otkrio tek nedavno i svrstao u supernamirnice. Da li su ove bobice zaista čarobne i da li je pomama za njima stvar pomodarstva ili potrebe, otkrivaju nutricionisti Dijana Radetić i Branka Mitrović

Godži bobice, izuzetno popularne u svetu poslednjih desetak godina, najjači su prirodni antioksidans prema američkom ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), sadrže čak 18 od 20 aminokiselina, od čega osam esencijalnih koje su nužne za život, šest esencijalnih vitamina, 21 mineral... Mada se koriste u tradicionalnoj istočnjačkoj medicini od pamtiveka, zapadni svet ih je "otkrio" tek nedavno i svrstao u supernamirnice. Da li su ove bobice zaista čarobne i da li je pomama za njima stvar pomodarstva ili potrebe, otkrivaju nutricionisti Dijana Radetić i Branka Mitrović. 

Nije sve u antioksidansima

- Godži bobice su prozvane superhranom, međutim, ljudi kada misle da je nešto supernamirnica, ujedno pretpostavljaju da će jedući samo to biti zdravi, gubiti kilograme i slično, što ne stoji. Suština oko nove hrane i novih namirnica leži pre svega u marketingu - ukoliko u odnosu na neke druge namirnice imaju mnogo veći procenat na primer vitamina C ili gvožđa, onda dobijaju etiketu supernamirnica, pa je, eto, to navodno bolje zato što u manjoj količini može da se nadomesti određena hranljiva materija. Ne moramo da jurimo za takvim stvarima, jer je za svakog čoveka najbolja ona namirnica koja je sa njegovog podneblja, tamo gde je odrastao, a u čemu se danas slažu mnogobrojni stručnjaci - objašnjava nutricionista Dijana Radetić.

DUHOVNE PORUKE ETERIČNIH ULJA! 5 biljaka koje pročišćavaju energiju i utiču na raspoloženje!

Foto: Shutterstock

 

Hrana i lek

Kao nezaobilazna hrana, godži se u mnogim delovima Kine koristi već dugo vremena. S obzirom na njihov prijatan ukus, godži bobice se mogu jesti sveže ili sušene, u obliku soka ili čaja ili kao dodatak mnogim jelima. Bobice se često upotrebljavaju za proizvodnju soka, džema i marmelada, dok se lišće koristi za pripremu čaja, kao salata ili dodatak čorbama. U tradicionalnoj medicini biljka je vekovima služila za održavanje dobrog zdravlja i energije, a žene su je konzumirale kako bi poboljšale svoj fizički izgled. Danas se najčešće upotrebljava za detoksikaciju organizma i regeneraciju tkiva, protiv preranog starenja tela, jačanje imuniteta, a pozitivno utiče na ten i kvalitet kože. Osim bobica, u medicinske svrhe se koriste lišće i kora korena biljke.

Prema njenim rečima, kupine, maline, a pre svega borovnice mogle bi da budu naše godži bobice jer se izdvajaju kao jedan od najjačih antioksidanasa. 

- Ipak, ne možemo da gledamo samo na antioksidanse, jer se računa i sve ostalo što jedemo. Godži bobice su trend koji traje, možda su sada jeftinije, ranije su bile skuplje s obzirom na to da ih nije bilo, a ja ih lično ne koristim. U suštini, ne moramo da se opterećujemo time da ćemo jedino na taj način uneti nutrijente koje one sadrže, jer je raznovrsna ishrana u stvari najbolja da bi se unelo sve. Da bismo zadovoljili optimalan unos voća, imamo još puno toga što treba da pojedemo - sugeriše Dijana.

Skuplje (ni)je bolje

Nutricionista Branka Mitrović smatra da godži bobice nemaju tako veliku nutritivnu vrednost kao što im se pripisuje, već su u rangu sa borovnicama, brusnicama, pa čak i našom suvom smokvom.

NEMA ŠTA NE LEČI! Pomešajte dva sastojka i dobićete NAJMOĆNIJI ANTIBIOTIK na svetu!

Foto: Shutterstock

- Ono što niko neće da kaže jeste da šljiva ima slične nutritivne vrednosti kao borovnica. E sad, problem je u tome što je ono voće koje raste kod nas jeftinije, pa ga toliko i ne cenimo, a cenimo ono što je skuplje. Slično je i sa batatom, slatkim krompirom. Nutritivna vrednost mu je skoro ista kao i običnom krompiru, ali je pet puta skuplji i preporučuju ga dijabetičarima, iako ima više skroba nego običan krompir. To vam je kod nas sve moda - kaže Branka Mitrović i sugeriše da se ne povedemo za tim jer naš organizam najbolje može da iskoristi hranu koju su jeli naši preci, koju naš DNK kod prepoznaje.

- Imate jedan dobar vic, ali nije vic, jer sam to stvarno videla na Kalenić pijaci, gde od jednog seljaka iz Ivanjice stalno kupujem krompir. Stoje na tezgi dve hrpe krompira, sa dve različite cene. Prilazi žena i pita zašto je ovaj skuplji, a deluje isto kao i jeftiniji. To je za ove koji vole skuplje, kaže seljak. On zna da imate ljude koji iz pomodarstva kupuju skuplje stvari - navodi naša sagovornica.

SVE VREME SMO PRAVILI GREŠKU? Šokantna saznanja britanskih naučnika o upotrebi antibiotika!

Foto: Shutterstock

Ukoliko konzumirate godži bobice, preskočite sirupe, sokove i ostale proizvode sa šećerom, uključujući i one kandirane (čitajte deklaracije), a okrenite se sirovim (mogu da se nabave) ili sušenim, dehidriranim bobicama, ali bez šećera.

- Nije vam potrebna velika količina, sasvim je dovoljno 20-30 grama svežih bobica dnevno, odnosno 10 grama sušenih. Kao i kod badema, gde vam je dovoljno 10 plodova, sve ostalo će napraviti haos u želucu tako što će pokupiti kiselinu i poremetiti varenje. Ni u čemu ne treba preterivati, jer sve što pojedete previše, organizam izbaci, tako da od toga nema nikakve koristi - savetuje Branka.
 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država
Politika

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras, nakon što je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evropa (PSSE) usvojena preporuka da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope, da je danas dan srama u PSSE, budući da je prvi put u istoriji, kako je istakao, preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

16.04.2024

20:35

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija