• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.Lazović

31.03.2019

17:30

TREĆI PARTNER U VEZI! Kako pobediti zver zvanu - ljubomora?

Ljubav

TREĆI PARTNER U VEZI! Kako pobediti zver zvanu - ljubomora?

Podeli vest

U samom srcu ljubomore je nesigurnost u sebe i sopstvenu ličnost, kaže Anđelka Jelčić, specijalni pedagog i porodični savetnik, a moć ovog toksičnog osećanja koji se iz zablude poistovećuje sa ljubavlju ne treba potcenjivati

"Gde si bio/la'", "Ko ti je ta/taj?", "O čemu ste pričali?", "Što mi se nisi javio/la?"... Nepregledni niz pitanja s kojima se svakodnevno suočava osoba čiji je partner ljubomoran iscrpljuje i jedno i drugo. I vezu. Jer prevelik pritisak nezadovoljne osobe na kraju će oterati voljeno biće i tako materijalizovati upravo ono čega se najviše plašila - da ostane sama! U samom srcu ljubomore je nesigurnost u sebe i sopstvenu ličnost, kaže Anđelka Jelčić, specijalni pedagog i porodični savetnik savetovališta "Vaš psiholog", a moć ovog toksičnog osećanja koji se iz zablude poistovećuje sa ljubavlju ne treba potcenjivati.

ŠTA DAN ROĐENJA GOVORI O VAMA? Kada se rađaju čudaci, a ko će postati bogat!

- Romantična ljubomora posmatra se kao kompleksna kombinacija misli, osećanja i ponašanja, koja dolazi iz opažene pretnje partnerskoj vezi. Na nivou misli javljaju se racionalne i iracionalne misli, sumnje vezane za partnerovu vernost. Na nivou emocija prisutna su osećanja uznemirenosti kada se pojave situacije koje su okidači za ljubomoru. Na nivou ponašanja postoji čitav set strategija kojima osoba teži kako bi se nosila sa svojim mislima i osećanjima. Ova ponašanja se mogu opisati kao ulazak u ulogu detektiva, nadzornika, kontrolora... Osoba tajno ili jasnim zahtevima od partnera traži da pregleda mejlove, poruke na telefonu, kao da tu negde postoji rival kog treba otkloniti. Najštetnija je ekspresivna ljubomora, koja danas posebno ima vezu sa komunikacijom putem društvenih mreža. Praćenje, pregledanje dopisivanja, "njuškanje" po profilima... izraženije je kod osoba čiji partneri ne dele dovoljno intimnih informacija i gde već postoji nedostatak emocionalne razmene - objašnjava Anđelka Jelčić.

Foto: Shutterstock

Da li je normalno biti ljubomoran?

o Zdrava osoba je ljubomorna samo onda kada postoje očigledni dokazi, dok bolesno ljubomorna osoba i najmanji sumnjivi znak tretira kao dokaz i reaguje vrlo burno.
o Zdrava osoba menja svoje ponašanje zavisno od situacije i obično je ljubomorna samo na jednu osobu. Patološki ljubomorna osoba ne uči iz svojih grešaka i ljubomorna je na veliki broj osoba.
o Ljubomora zdrave osobe zavisi od toga šta se u odnosu događa, a bolesno ljubomorna osoba ima povremene ispade intenzivne ljubomore nezavisno od situacije.
o Normalno ljubomornoj osobi je situacija u kojoj dolazi do ljubomorne svađe s partnerom nametnuta, dok patološki ljubomorna osoba sama izaziva takvu situaciju.
o Normalno ljubomorna osoba pokušava da reši problem ljubomore, dok ga patološki ljubomorna osoba prolongira i kao da uživa u njemu.

Izmeštanje i slepilo

U samom srcu ljubomore leži nesigurnost u sebe i sopstvenu ličnost, kao i nisko samopoštovanje, dodaje naša sagovornica.

- Osoba često deluje emocionalno nestabilno, ćudljivo ili anksiozno, preterano je zavisna od partnera i oseća se neadekvatno: "nisam dovoljno dobar/dobra", "on/ona su previše dobri za mene". Ovaj stil emocionalnog vezivanja nosi nesigurnost da će osoba biti ostavljena ukoliko ne voli "dovoljno" svog partnera - navodi specijalni pedagog.

(FOTO) SAVRŠENO ŽENSKO TELO! Ovo je za muškarce NAJZGODNIJA ŽENA!

Nasuprot uverenju o niskoj sopstvenoj vrednosti, ljubomora može da se ispolji i u sklopu previsoke, često narcističke slike o sebi.

- Uprkos visokoj slici o sebi, postoji doza cinizma u odnosu na svet oko njih i uverenje da svi varaju. Zapravo, oni sami su veoma skloni prevarama, istovremeno ne verujući osobama kod kojih uoče slične karakteristike ličnosti kao kod sebe. U vezama, posmatrajući druge kao objekte, razvijaju ideju da objekat takođe može da bude ukraden. Skloni su visokokontrolišućem ponašanju koje je usmereno na to sa kim se partner čuje, druži, šta će obući, jesti... Izmeštajući problem u drugu osobu, uz slepilo na sopstveno ponašanje, u ovakvim vezama još je viši stepen rizika od nasilja, kao jedne od najštetnijih i najopasnijih posledica - opominje Anđelka Jelčić i naglašava da zdrava veza ne može opstati u okrilju tiranije hronične ljubomore, čiji zatočenici postaju oba partnera.

Foto: Shutterstock

Kako pomoći sebi?

- Kada osoba zaslužuje poverenje, a ipak ga ne dobija, kada je konstantno pod optužbama da je neiskrena, kada je konstantno špijunirana, kao da je na uslovnoj osudi, smisao zajedništva i prave intimnosti polako nestaju. Ljubomora je u svojoj suštini vrsta poremećaja imaginacije. Kada se javi ovo osećanje, najkorisnije je najpre ugasiti vatru koju izaziva, a zatim se, kroz psihoterapijski rad, pozabaviti i mislima koje dovode do ovakvih osećanja - navodi naša sagovornica.

NOVI TANTRIČKI TREND ODUŠEVLJAVA ŽENE! Dišite do orgazma - evo kako!

Upravo ekstremizam u mislima koje ljubomorna osoba ima dovode do toga da se sve posmatra kao apsolutna istina, jer osoba tako misli, sugeriše specijalni pedagog.

- Česte su misli "sve će biti izgubljeno", "svi će me ostaviti", "svi će me lagati", a da realni dokazi ne postoje. Osoba se zapravo ni ne bavi ispitivanjem dokaza, jer kada bi se bavila, u njihovom nedostatku naišla bi na odbacivanje ovih ekstremnih, apsolutističkih misli. Mašta ima snažan uticaj na realnost, ali istovremeno nema dokaze u realnosti. Mapiranje ponašanja koja proizilaze iz ljubomore, a koja su izrazito destruktivna za vezu, takođe može da bude od koristi. Stavljanje na "dijetu" sa uočenim nekorisnim obrascima - recimo nema kontrolisanja naloga na društvenim mrežama - daje prostora partnerima da ponovo razvijaju uzajamno poverenje - savetuje Anđelka Jelčić i dodaje.

- Iznad svega treba voditi otvoren razgovor o osećanjima, negovati odnose poverenja sa partnerom i raditi na sebi uz stručnu pomoć. To može da bude pravi put ka izbacivanju ljubomore, koja je svojim prisustvom treći partner u vezi.
 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Daki

pre 5 godina

U prvoj recenici vam je odgovor: Zdrava osoba je ljubomorna samo onda kada postoje očigledni dokazi, dok bolesno ljubomorna osoba i najmanji sumnjivi znak tretira kao dokaz i reaguje vrlo burno. Bolesnicima je sve ocigledan dokaz. Nema malog sumnjivog znaka..dokaz je!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija