• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

13.05.2019

14:30

ŠTA AKO ME NE VOLI DOVOLJNO? Evo kako da prevaziđete partnerski OKP!

Ljubav

ŠTA AKO ME NE VOLI DOVOLJNO? Evo kako da prevaziđete partnerski OKP!

Podeli vest

Očekivano je da svakom od nas povremeno ovakve misli prolaze kroz glavu, ali kada im pridamo veliki značaj i dopustimo da nas iznova i iznova preplavljuju i utiču na naše ponašanje, one postaju opsesivne, kaže mr Anđela Zlatković

Sumnjate u kvalitet veze, stalno preispitujete svoja osećanja prema partneru, njegova prema vama, njegovu i svoju privlačnost, adekvatnost...? Možda se borite sa partnerskim opsesivno-kompulzivnim poremećajem, kaže mr Anđela Zlatković, specijalni pedagog i kognitivno-bihejvioralni savetnik savetovališta Vaš psiholog. Očekivano je da svakom od nas povremeno ovakve misli prolaze kroz glavu, ali kada im pridamo veliki značaj i dopustimo da nas iznova i iznova preplavljuju i utiču na naše ponašanje, one postaju opsesivne.

MOMCI, NA IZUVANJE! Prsti na nogama otkrivaju KAKVI STE U SEKSU!

- Partnerski OKP podrazumeva da je preispitivanje iracionalno i veoma opterećujuće za svakodnevno funkcionisanje. Partnerski odnos, koji je bio simbol sigurnosti i harmoničnosti, postaje okidač za gotovo svakodnevno povišenu, preplavljujuću anksioznost. Izražena je potreba da se svaki detalj veze analizira do najsitnijih detalja, što gotovo svaki put dovodi do negativnih zaključaka. Takođe, to je praćeno stalnim traženjem razuveravanja kako od partnera, tako i od drugih bliskih osoba - navodi mr Anđela Zlatković.

Ništa nije dovoljno dobro

Poremećaj nije uzrokovan samom vezom, pojašnjava naša sagovornica, već mislima koje proističu iz određenih uverenja o vezi i partneru, kao i značajem i značenjem koji se njima pridaje.
Opsesivne misli koje se najčešće more ove ljude su:

Da li treba da raskinem?

Često pitanje koje partnerski OKP nameće je "Da li treba da raskinem?"...

- U ovom slučaju, potrebu za raskidom treba posmatrati samo kao trenutni impuls prouzrokovan opsesivnim mislima da veza nije dovoljno dobra, da partner ima previše mana, da osećanja nisu iskrena i obostrana, za šta ne postoje realni dokazi! Jedna od tipičnih grešaka je i selektivna pažnja - fokus je isključivo na partnerovim manama i nedostacima veze, dok se pozitivne strane zanemaruju. Do raskida može da dovede i izražena netolerancija na neizvesnost, a veza sama po sebi podrazumeva neizvesnost, i potrebno je pomiriti se sa tim. Ovo pitanje može da dobije i formu "Da li treba da raskinem jer veza u kojoj sam izaziva visok nivo anksioznosti i opsesivne misli?". Raskid bi, u ovim slučajevima, bio i vid izbegavanja koje podržava partnerski OKP, i ukoliko bi osoba podlegla svojim impulsima i dozvolila im da budu jači od racionalnog dela ličnosti, moglo bi se reći da je postala "rob" svog OKP-a - kaže mr Anđela Zlatković.

- "Šta ako zapravo ne volim svog partnera dovoljno? Kako da znam da ga volim koliko treba?"

- "Šta ako me partner ne voli dovoljno? Šta ako mu/joj nisam privlačan/-na?"

- "Šta ako naša veza nema budućnost, da li je bolje da što pre raskinem?"

- "Šta ako bih kvalitetniju vezu imao/-la sa nekom drugom osobom?"

 

NA KAUČU KOD TEPAPEUTA! Muškarci, OVO muči vaše lepše polovine!

- "Šta ako nikad ne prestanem da preispitujem prošlost/ izgled/ inteligenciju/ ponašanje svog partnera?"...

- Druga bitna stavka u razvijanju i održavanju partnerskog OKP-a su kompulzije. Kompulzije se odnose na svaku radnju koju osoba preduzima sa ciljem da snizi nivo anksioznosti, a čiji efekat je samo trenutni. Dugoročno gledano, one podržavaju i "hrane" OKP - navodi specijalni pedagog.
Najčešći oblici kompulzivnog ponašanja su:

- Traženje razuveravanja za negativne pretpostavke od partnera i drugih osoba koje su upoznate sa detaljima veze

- Kompulzivno iščitavanje članaka i literature na temu šta podrazumeva uspešna veza

Foto: Shutterstock

- Neprestana okupacija i održavanje negativnih misli o svim detaljima veze - nikad ništa nije dovoljno dobro

- Mentalna provera, odnosno preispitivanje sopstvenih emocija

- Kompulzivno poveravanje bliskim osobama

(FOTO) ŠTA MUČI PORNO ZVEZDE? Malo para za doživotnu blamažu!

- Izbegavanje situacija za koje se procenjuje da bi mogle da budu okidač za opsesivne misli - na primer, izbegavanje razgovora sa prijateljima o njihovim vezama (jer bi bile okidač za poređenje), diskusije na temu seksa sa partnerom (jer bi bile okidač za preispitivanje njegove/njene ličnosti i prošlosti), gledanje filmova u kojima su partnerski odnosi idealizovani, i slično

Podrška partnera

- Ukoliko svoje opsesivne misli posmatrate kao istinite, očekivano je da "upadnete u začarani krug" kompulzija. Štaviše, nije isključeno da do tada stabilan partnerski odnos zapadne u krizu. To je čak i očekivano ukoliko postanete previše kritični prema partneru, ukoliko mu stalno govorite da niste sigurni u svoja ili njegova osećanja, da mislite da je vaša veza lošija od drugih, da mislite da bi vam neko drugi više odgovarao. Dakle, do krize dolazi pod uticajem disfunkcionalnog misaonog toka, a ne odnosa samog po sebi - sugeriše mr Anđela Zlatković.

Foto: pexels.com

S druge strane, kada sumnju u kvalitet veze prihvatite kao oblik opsesivno-kompulzivnog poremećaja i povišene anksioznosti, umesto kao činjenice, lakše ćete se distancirati od njih i moći ćete da radite na njihovom prevazilaženju, dodaje specijalni pedagog.

NE POKUŠAVAJTE DA POVEĆATE PENIS, možete žestoko da se razočarate!

- To nikako ne znači da treba da budete u vezi za koju postoje realni dokazi da vas ugrožava i da to pripisujete sebi, već da objektivno sagledate činjenice. U tome može da vam pomogne odgovor na pitanje "Koliko se ono što želim razlikuje od onoga što imam sa svojim partnerom?" - savetuje naša sagovornica i naglašava.

- U radu na prevazilaženju problema značajnu ulogu imaju bliske osobe, i posebno partner. Pre svega je bitno da i on sam bude upoznat sa time šta je partnerski OKP i da razume vaše stanje, da potom bude svestan da je razuveravanje kontraproduktivno, i u krajnjem slučaju da bude podrška ukoliko problem rešavate uz pomoć psihoterapeuta - kaže mr Anđela Zlatković.
 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija