• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kurir/informer.rs

01.06.2019

09:43

DEVET MOĆNIH PREDNOSTI BOROVNICE: Štite od srčanog udara, jačaju kosti i imunitet!

Ljubav

DEVET MOĆNIH PREDNOSTI BOROVNICE: Štite od srčanog udara, jačaju kosti i imunitet!

Podeli vest

Borovnica je bobičasto voće koje raste kao žbun i ima velike zdravstvene prednosti

Cveta od maja do juna, dok ukusni plodovi sazrevaju u vidu bobica od jula do septembra.

Naučnici sa Univerziteta East Anglia sproveli su i istraživanje na uzorku od 138 odraslih i gojaznih osoba između 50 i 75 godina, koji su imali dijabetes i visoki krvni pritisak. Svi ispitanici su morali da konzumiraju 15 ili 75 grama borovnica tokom šest meseci.

Rezultati su pokazali da jedna šoljica borovnice dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za 12 do 15 posto.

 - Utvrdili smo da jedna šoljica borovnice dnevno poboljšava vaskularne funkcije i ukočenosti arterija i kardiovaskularno zdravlje uopšte -  rekao je autor studije Dr. Peter Kurtis.

Foto: APfoto

Čuvaju srce

Sadrže supstance koje smanjuju rizik od nakupljanja masnih naslaga, a samim tim i od bolesti srca. Studije su pokazale da redovno konzumiranje ovog bobičastog voća smanjuje rizik od srčanog udara naročito kod žena.

Usporavaju starenje mozga

Obiluju antioksidansima i sadrže flavonoid antocijan koji usporava starenje ćelija mozga. Poboljšanju motoričke sposobnosti i usporavanju demenciju.

Jačaju imunitet

S obzirom na to da su prepune antioksidanasa koji jačaju imunološki sistem neutrališu delovanje slobodnih radikala, čime se smanjuje štetnost toksina koji ulaze u organizam.

Regulišu šećer u krvi

Pune su vitamina C i odličan su izvor vlakana, te pomažu u regulisanju šećera u krvi. Borovnice imaju niski glikemijski indeks zbog čega se preporučuju dijabetičarima.

Foto: Pixabay

Odlične su protiv bora

Bogate su polifenolom i antioksidansima koji čuvaju elastičnost kože, podstiču proizvodnju kolagena i ublažavaju bore. Takođe, smanjuju upalne procese.

KREM BRULE! Karamelizovani desert za uživanje!

Jačaju kosti

Polifenol u njima podstiče jačanje kosti zbog čega se preporučuju ljudima koji pate od artritisa. Studije su dokazale da borovnice sprečavaju gubitak koštane mase nakon menopauze.

Poboljšavaju noćni vid

Borovnice sadrže antocijan koji poboljšava noćni vid i povećava prokrvavljenost očiju. Stoga, ishrana bogata ovim voćem ubrzava prilagođavanje na mrak, a sušene bobice su jednako dobre kao i one sveže.

Leče zatvor

Sadrže vlakna koja podstiču probavu, menjaju crevnu floru i sprečavaju razvoj opasnih patogena, piše Fitnea.com.

Štite od infekcija urinarnog trakta

Borovnice slično kao i brusnice blagotvorno deluju  na bešiku, te pročišćavaju urinarni trakt i sprečavaju ulaz bakterija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija