• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

06.06.2019

09:58

ČIME SE HRANE SRPKINJE? Naše žene su među najvišim u svetu, a glavni krivac je ova namirnica

Ljubav

ČIME SE HRANE SRPKINJE? Naše žene su među najvišim u svetu, a glavni krivac je ova namirnica

Podeli vest

Da li ste znali da su Srpkinje u poslednjih 100 godina porasle preko 15cm i da se svrstavamo među najviše žene sveta? Razlog koji stoji iza toga je zastrašujuć!

Srpkinje su na samom vrhu liste najviših žena sveta - ispred nas su samo Letonke, Holanđanke, Estonke i Čehinje. Tako, trenutna prosečna visina Srpkinja iznosi 167cm, dok je pre 100 godina ona iznosila nešto manje od 152cm, pri čemu se Srpkinje izdvajaju kao "najviše porasle" pripadnice lepšeg pola u svetu u poslednjih 100 godina.

Kako je to moguće, i od čega su Srpkinje tačno tako naglo i dramatično porasle, pitali smo Miroslava Otaševića, inženjera prehrambene tehnologije i jednog od idejnih tvoraca projekta "Šta jedem?".

- U poslednjih 10-20 godina nije se značajno promenio kvalitet života, a Srpkinje sigurno nisu stagnirale rastom u tom periodu, baš naprotiv, što pokazuje i statistika - kaže Miroslav Otašević.

Ako je već tako, da li je hrana i u kojoj meri uticala na rast Srpkinja? Miroslav Otašević kaže da je to sigurno istina.

- Industrijski uzgoj životinja zahteva poseban tretman u cilju što bržeg napredovanja, rasta ili povećanja laktacije. Veliko je pitanje na koji način proizvođač stimuliše ove procese. Pored toga, u cilju smanjenja mogućnosti pojave i širenja bolesti, životinje gajene za potrebe prehrambene industrije su pod dejstvom mnogih farmakoloških preparata. Čak tri četvrtine svetske proizvodnje antibiotika završi na životinjskim farmama, a posledice toga na ljudsko zdravlje i hormonski status su velike - objašnjava Miroslav Otašević, dodajući u prilog tome i statistički podatak da su sedamdesetih godina prošlog veka krave u proseku davale 1500 litara godišnje, dok danas daju preko 8.000 litara na godišnjem nivou. Ta razlika u prinosu izazvana je hormonima i antibioticima i sigurno i tu dobrim delom leži tajna Srpkinja koje ubrzano rastu.

Uz sve to, treba uzeti u obzir da su industrijski gajene životinje pod konstantnim stresom. Uzroci su brojni, između ostalog i mali životni prostor, prerano odvajanje mlade jedinke od majke, neprirodno okruženje. Sve to dovodi do lučenja specifične grupe hormona, koji su takođe pogodovali našem naglom rastu.

- Kulturološki posmatrano, naše podneblje je tradicionalno opredeljeno za trpezu na kojoj su namirnice životinjskog porekla, pritom je domaću proizvodnju zamenilla industrijska, čiji je prvenstveni cilj prirast sirovine - zaključuje Miroslav. Dakle, uz ovakvu ishranu, punu antibiotika i hormona, Srpkinje su osuđene da budu sve više i više. Dokle ćemo da rastemo, ostaje da vidimo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SrBa

pre 4 godine

Ne nego se uvozi sve i svašta a kontrole nema. To je problem. I meso, crkotine se uvoze želju u paštete i ostale prerađevine i to se prodaje narodu. Pitajte Zlatibor a i ostale fufe prerađivača mesa.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija