• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.ba

06.06.2019

15:22

IMAJU JAČE DEJSTVO OD ASPIRINA! Neverovatne prednosti TREŠANJA: Pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju glavobolju...

Ljubav

IMAJU JAČE DEJSTVO OD ASPIRINA! Neverovatne prednosti TREŠANJA: Pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju glavobolju...

Podeli vest

Ne možemo da im odolimo, posebno ne sada kada je vreme da ih jedemo i uživamo u jedinstvenom ukusu koji nam pružaju. Njihovo visočanstvo - trešnje

I dok svim čulima uživamo u ovom crvenom voću, nije na odmet znati i nešto o njegovom blagotvornom dejstvu na naš organizam.

Trešnje, verovali ili ne, doprinose našem zdravlju. I to u mnogo čemu. Nekoliko trešanja ima jače dejstvo čak i od aspirina, a pri tome ne iritiraju želudac.

One sadrže vitamine A, B i C, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin i melatonin - sastojke koji pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom, glavobolju i simptome povezane sa fibromijalgijom.

Sveže trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, zato možete da ih ponesete na posao i jedete između obroka.

Foto: Shutterstock

Naučnici Univerziteta u Bostonu smatraju da trešnje imaju sposobnost da utiču na smanjene rizika od gihta, što su i dokazali jednogodišnjim istraživanjem koje su sproveli sa pacijentima koji boluju od ove bolesti.

Stručnjaci su ustanovili kako se rizik od napada smanjio za 75 posto kada su ispitanici jeli trešnje i istovremeno uzimali lek koji smanjuje količinu mokraćne kiseline.

Trešnje takođe podjednako doprinose i gubljenju kilograma tako što antocijanini iz tamnih trešanja mogu da smanje količinu masnih naslaga na stomaku, a samim tim i snize količinu holesterola i šećera u krvi.

Foto: AP PHOTO

One imaju i antikancerogena svojstva, a dobro utiču i na zdravlje kostiju.

Trešnje se smatraju izvrsnim izvorom bora, (sadrže 396 ug/100 grama), što u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom izuzetno povoljno utiče na zdravlje kostiju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara
Društvo

"Neophodne nenajavljene kontrole da vidimo ko i kako leči ljude" - Ministarka zdravlja o nesavesnom lečenju lekara

Nakon hapšenja lekara i kozmetičara "Beomedikusa" zbog sumnje da su nestručno izveli intervenciju na pacijentkinji, zbog kojeg je došlo do deformiteta njenog stopala, ministarka zdravlja Danica Grujičić poručuje da je neophodno da se sprovode nenajavljene kontrole, kako bi se sagledala prava slika o tome ko i kako radi i u privatnom i u državnom sektoru.

20.04.2024

10:12

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija