• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/informer.rs

27.06.2019

13:38

KONAČNO DOKAZANO: Šum talasa i miris soli deluju lekovito na naš organizam

Ljubav

KONAČNO DOKAZANO: Šum talasa i miris soli deluju lekovito na naš organizam

Podeli vest

More ne samo da nas čini opuštenijim zbog same činjenice da konačno možemo da se opustimo, već ono menja i hemiju našeg tela, tvrde naučnici. Menja se nivo hormona, srce usporava otkucaje, poboljšava se raspoloženje…

Još u 18. veku škotski doktor Vilijam Bukan podsticao je kupanje u moru jer je smatrao da to lekovito deluje na naše telo. Zato i ne čudi što su danas mnoge bolnice i lečilišta smešteni tik uz more.

U ne tako dalekoj prošlosti, tim naučnika odlučio je da se pozabavi tematikom uticaja mora i ostalih prirodnih okuženja na ljudski organizam u projektu pod nazivom "BlueHealth" (plavo zdravlje).

Otkrili su da zvuci mora stimulišu područje mozga - frontalni korteks, koje je odgovorno za naše emocije i ličnu refleksiju. Šum mora širi samosvest i blagotvorno deluje na osećanja.

Foto: pexels.com

Kad smo na plaži, naše telo apsorbuje više kiseonika i reguliše nivo serotonina u telu - poznatog kao hormon sreće i stvari koja kontroliše anksioznost, a to rezultira osećajem duševnog mira sličnom onome nakon joge i meditacije.

Stručnjaci kažu da zvuci mora smanjuju nivo hormona stresa kortizola u telu. Čak šum talasa upoređuju sa zvukom otkucaja srca koje deca slušaju u majčinom stomaku, pa ih to u odraslom dobu nesvesno podseća na sigurnost i zaštitu koju su osećali tokom razvoja u materici.

 - Kada pogledamo u more ili smo na obali, zapravo se nalazimo u predivnom, stabilnom okruženju. Osećamo se sigurno i daleko od mesta na kojima smo pod nekom vrstom pretnje, možda od divljih životinja u džungli ili kriminalaca u velikim gradovima. Površina mora koja se na horizontu stapa s nebom u nama budi osećaj stabilnosti i sigurnosti -  objašnjava naučnik Majkl Merzenik sa Univerziteta Kalifornija (UCSF) u San Francisku.

Foto: Pixabay

Jedna studija pokazala je da, kada se sunčamo na plaži, toplota utiče na naš endokrini sistem koji je odgovoran za oslobađanje endorfina – iste hemikalije zbog koje se osećamo srećni svaki put kada uživamo u čokoladi, prenosi "Bright Side".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija