• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/J.Ž.

22.07.2019

17:45

MUČE VAS VAGINALNE INFEKCIJE? Zdrave i posle plaže!

Ljubav

MUČE VAS VAGINALNE INFEKCIJE? Zdrave i posle plaže!

Podeli vest

Učestale vaginalne infekcije u letnjem periodu rezultat su pre svega promenjenog ponašanja - leti se češće stupa u polne odnose, mnogo žena nepravilno koristi tampone i preterano je izloženo vlazi

Tokom letnjeg perioda mnogo žena suočava se sa infekcijama - kako urinarnim, tako i vaginalnim. Mnogo je razloga za pojavu ovih problema, a zašto je letnji period posebno rizičan i šta su vaginalne infekcije, za Ljubav i zdravlje govori doktor Dejan Dimitrijević iz Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front".

Zašto je leti rizik veći?

Učestalije vaginalne infekcije u letnjem periodu rezultat su pre svega promenjenog ponašanja - leti se češće stupa u polne odnose, mnogo žena nepravilno koristi tampone i preterano je izloženo vlazi (neke žene tampone ne menjaju često, ili predugo ostaju u vodi, ili pak ceo dan borave u vlažnom kupaćem kostimu. Sve ovo doprinosi, kažu stručnjaci, opštem padu imuniteta, pa prema tome i većoj podložnosti infekcijama. S druge strane, nekim ženama ne škodi boravak u mokrom kupaćem kostimu, međutim, preporučuje se da se redovno presvlačite, da na plaži sa sobom uvek imate i rezervni suvi kostim. Bazeni su posebno opasni jer, ako smo na primer satima u nekom lepom bazenu, uz koktele i muziku, možemo lako da zaradimo infekciju, pošto nam je, gde god da je bazen, nepoznanica kada i kako se ta voda u bazenu održava i menja i kakva je njena higijenska ispravnost.

ISPOVEST BG PEKARKE: Mala plata, noćni rad i DOBAR SEKS!

Foto: Shutterstock

Vlaga nije dobra

Mokri peškiri koje koristimo i po nekoliko dana, mokri kupaći kostimi, potom tuđi peškiri, tuđi kostimi (naročito tinejdžerke vole da dele lične stvari sa prijateljicama) ne preporučuju se. Važno je da svoj "pribor" za letovanje i uživanje na plažama ili pored bazena bude samo vaš. Nije preporučljivo koristiti ništa tuđe. Potom, treba obratiti pažnju i voditi računa ne samo o svom već i o tuđem zdravlju. Posle odlaska u javne toalete, tuširanje nogu je obavezno pre ponovnog ulaska u vodu, a naročito u bazen. Kupaće kostime perite redovno, sušite ih i čiste nosite na plažu. Peškire dobro osušite, mokri peškiri su rasadnici raznih infekcija.

Koje infekcije prete tokom leta?

- Postoje tri grupe poremećaja vaginalne flore i faune: bakterijske infekcije vagine, gljivične infekcije vagine i trihomonijaza, koja je isključivo polno prenosiva bolest. Važno je znati da vagina prolazi kroz razvoj tokom celog života žene, i prolazi kroz različita hormonska stanja (u pubertetu, pred menstruaciju, u toku i posle menstruacije, potom kroz menopauzu). Vagina nije sterilna, u njoj se nalaze i flora i fauna. Tu su nastanjene dobre bakterije, koje naseljavaju sluzokožu i imaju nekoliko svojstava: prianjanju na sluzokožu i štite od loših bakterija, potom - oslobađaju vodonik-peroksid, koji ima baktricidno dejstvo, i oslobađaju mlečnu kiselinu, koja daje kiselost sluzokoži i pH vrednost oko četiri - objašnjava doktor Dejan Dimitrijević.

Foto: Shutterstock

Bakterijske vaginoze

Bakterijske vaginoze izaziva disbalans dobrih i loših bakterija u vagini, kada iz nekog razloga prevladaju loše bakterije.

SVE O LEKOVITOM BILJU! Prepoznajte, uberite, osušite i popijte čaj!

- Najčešća je gardnerela vaginalis, koja živi u uslovima van kiseonika i najčešći je uzročnik vaginoze. Što se tiče ove bakterije, terapija postoji, a to su naravno antibiotici. U 80 do 90 odsto slučajeva dolazi do izlečenja u prvom mesecu. Oko 23 posto žena ponovo dobije infekciju jer nisu pravilno koristile terapiju, a od 40 do 60 odsto dobije infekciju ponovo nakon tri meseca, pa lečenje treba ponoviti. Pri ovom poremećaju javlja se sekret, koji ima specifičan miris, koji kao da podseća na miris ribe. Važno je pomenuti, ipak, da sve bakterije imaju svoje specifičnosti i nije dovoljno uzeti bris na opšte bakterije, već treba uzimati bris ciljano na određene bakterije na koje se sumnja - objašnjava doktor Dejan Dimitrijević.

Gljivične infekcije

Kandida normalno postoji u vagini, ali zbog upotrebe antibiotika, kontracepcije, trudnoće, dijabetesa, dolazi do pada imuniteta.

- Tada kandidijaza prevlada, dolazi do gljivične infekcije. Javlja se belo-sivkasti sekret, crvenilo, osećaj bola, svraba, pečenja... Terapija se uzima na osnovu briseva i iskustva lekara posle pregleda. Koriste se vaginalete, antimikotici... - kaže doktor Dejan Dimitrijević.

Foto: Shutterstock

Trihomonijaza

Treća grupa infekcija do kojih može da dođe je trihomonijaza. Ona živi van kiseonika, prenosi se seksualnim putem i prirodno ne postoji u flori i fauni vagine.

DA LI STE PROBALI LUBENICA DIJETU? Vitak stas u poslednji čas!

- Tada se javlja žuto-zelenkasti penušavi sekret, a miris koji se javlja opisan je kao miris nagorele gume. Leči se antibioticima i vaginaletama. Kod oko 50 odsto žena ne ispoljava se nikakav simptom u početku, ali ukoliko se ne leči, može doći do vrlo negativnih posledica. Vrlo je bitno da se javite ginekologu, a najbolje je zapravo jednom godišnje ići na preglede, baš zbog toga što se simptomi ne javljaju na početku infekcije. Jer nakon dugotrajne infekcije koja nije lečena stvaraju se priraslice, koje mogu dovesti do steriliteta, spontanih pobačaja, pucanja vodenjaka pre vremena - kaže doktor Dejan Dimitrijević.

Oprez i nega

Ono što stručnjaci prvo savetuju je da se tokom leta više obrati pažnja na ličnu higijenu. Ona je temelj očuvanja zdravlja. Prevencija i opšta higijena imaju veliki značaj za otklanjanje mogućih rizika. Žene koje iz svog iskustva znaju da su osetljivije treba da koriste sapune za intimnu regiju kako bi tokom leta održale zdravu Ph vrednost vagine. Osim toga, mogu se koristiti probiotici za vaginalnu floru. Takođe, svi stručnjaci će posavetovati dame da pored opštih higijenskih mera budu umerene u svim letnjim aktivnostima. I naravno, da pravovremeno reaguju kod prvih simptoma. Oprez prilikom stupanja u polne odnose s novim partnerima je neophodan. Kondom ne sprečava potpuno, ali ipak umanjuje mogućnost dobijanja većine navedenih infekcija.
 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 4 godine

Pa te nežne neka stave katance na minđe ili neka se savetuju sa sponzorušama sa pink,heppy rijaliti je*arnika.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija