• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

03.08.2019

19:44

OPREZ! Sunčanica može da bude i FATALNA!

Ljubav

OPREZ! Sunčanica može da bude i FATALNA!

Podeli vest

Na spoljnoj temperaturi iznad 30 stepeni celzijusa povećan je rizik po zdravlje, jer dugotrajno izlaganje glave suncu, posebno potiljka dovodi do širenja krvnih sudova i otoka mozga

Kada temperatura pređe 30 podelak na Celzijusovoj skali mnogi izgovaraju rečenicu "doživeću toplotni udar". Međutim, dr Ivana Stefanović, iz Hitne pomoći Beograd, kaže da je toplotni udar dosta retko stanje, kad su usled visoke spoljne temperature i direktne izloženosti suncu mnogo češći sunčanica, toplotni grčevi i toplotna iscrpljenost.

 

OTKRILE TAJNU! Žene u Italiji su vitke iako jedu puno testenine!

Takve tegobe bukvalno svakog mogu da zadese, i zato je važno preduzeti mere prevencije. Prva je, svakako, da se popije dovoljno tečnosti - osam do 10 čaša vode dnevno, čak i ako se ne javlja žeđ. Preporučuje se lagana hrana koja sadrži dosta svežeg voća i povrća, a izbegavnje kafe, alkoholnih pića i cigareta. Takođe, dobra telesna kondicija je još jedan od uslova da se dobro podnese letnja vrelina.

Foto: Shutterstock

Gubitak svesti 

Toplotni udar uglavnom nastaje kada vrućinu prati i visoka vlažnost vazduha, zbog prekomerne fizičke aktivnosti ili zbog bolesti znojnih žlezda.

- Za razliku od sunčanice, toplotnih grčeva i iscrpljenosti, usled toplotnog udara osoba često gubi svest - kaže dr Ivana Stefanović. - Ostali simptomi su telesna temperatura preko 40, crvena, topla i suva koža, bez znojenja. Zato je potrebno onesvešćenu osobu što pre okrenuti u bočni položaj i pozvati hitnu pomoć.

- Dugotrajno izlaganje glave suncu, a posebno potiljka uzrokuje širenje krvnih sudova mozga i njihovu veću propusnost, što može da dovede do otoka mozga - kaže dr Stefanović. - Ovo stanje je izuzetno opasno. Ako se sunčanica ne prepozna i ne leči može da dovede do kome i fatalnog ishoda.

 

ORGAZAM POD ZVEZDAMA! Horoskop otkriva koja POZA U SEKSU je kao stvorena za vas!

Simptomi sunčanice najčešće su pojava suve kože, povišena telesna temperatura, glavobolja, vrtoglavica, nemir, dezorijentisanost, crvenilo lica.

- Važno je osobu sa sunčanicom skloniti u hlad, ponuditi joj tečnost, a visoku temperaturu snižavati antipireticima - kaže doktorka. - Pacijent bi nekoliko narednih dana trebalo da izbegava izlaganje suncu, jer može da oseća umor, glavobolju i bude osetljiv na zvučne i svetlosne nadražaje i nakon što se ostali simptomi povuku.

Foto: Shutterstock

Onima koji se pojačano znoje više prete toplotni grčevi.

- Nedostatak soli u mišićima dovodi do bolnih grčeva u mišićima ruku, nogu, ili stomaka - kaže dr Stefanović. - Da bi se ovo stanje prevazišlo potreban je odmor i mirovanje, kao i povećano unošenje vode i minerala.

Kada se posle dužeg perioda rashlađivanja izađe na vrućinu može da dođe do toplotne iscrpljenosti. S obzirom na to da telo nije prilagođeno visokoj temperaturi, ono blokira znojenje i raste unutrašnja temperatura.

(FOTO) SVE ZA MODU! Tinejdžeri odlepili za sandalama koje su kao ISPALE IZ KONTEJNERA!

- Ako se na vreme prepozna, ovo stanje se može rešiti uzimanjem vode i slanih rastvora, ali neprepoznato može dovesti do po život opasnog toplotnog udara - upozorava dr Stefanović. - Znaci toplotne iscrpljenosti su hladna i bleda koža, ubrzan puls, glavobolja, bolni grčevi u ekstremitetima, nesvestica.

Da bismo pomogli osobi sa simptomima toplotne iscrpljenosti važno je, kako savetuje dr Stefanović, da je povučemo u veliki hlad i blago polivamo mlakom vodom. Veoma je bitan i unos tečnosti i slanih rastvora, a simptomi se brzo povlače.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija