PORCIJA RIBE TRI PUTA NEDELJNO! Smanjuje rizik od raka creva!

Shutterstock

22:21 Ljubav i zdravlje 0

B92 | 03. 08. 2019.

PORCIJA RIBE TRI PUTA NEDELJNO! Smanjuje rizik od raka creva!

Porcija ribe tri puta nedeljno ili češće smanjuje rizik od razvoja raka creva, rezultati su najnovijeg istraživanja britanskih naučnika, koji smatraju da takav trend treba podsticati u sklopu zdrave ishrane

Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu i iz Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) istražili su prehrambene navike 476.160 ljudi koji su ispunili upitnike o tome koliko često jedu određenu vrstu hrane, piše "Independent".

Anketa je obuhvatila pojedinosti o konzumiranju ribe, a rezultati su pokazali da unos u organizam 359,1 grama bilo koje ribe tri puta nedeljno smanjuje opasnost od razvoja raka creva za 12 posto u odnosu na konzumiranje samo 63,49 grama nedeljno. Isto je kod osoba koje nedeljno jedu 123,9 g masne ribe poput lososa, evidentiran 10 posto manji rizik od razvoja raka creva.

Prosečnu porciju ribe čini oko 100 grama. Istraživači napominju da se rezultati studije ne odnose na školjke. Studija je objavljena u časopisu "Clinical Gastroenterology and Hepatology", a finansirao je Svetski fond za istraživanje raka (WCRF), koji želi da doprinese jačanju svesti o važnosti ishrane u sprečavanju razvoja raka creva.

DRUŽENJE SA DRAGIM LJUDIMA JE KLJUČNO ZA MENTALNO ZDRAVLJE! Smanjuje rizik od demencije i obogaćuje sposobnost u dijalogu!

Lekari koji su vodili ovo istraživanje potvrdili su da je konzumiranje ribe vrlo zdravo za organizam i da doprinosi smanjenju rizika od razvoja raka creva.

Doktori ističu da biološki razlozi ovakvog delovanja ribe nisu u potpunosti poznati, ali da su po jednoj teoriji "specifične masne kiseline, poznate kao omega 3, koje nalazimo gotovo isključivo u nekim vrstama ribe, zaslužne za sprečavanje razvoja raka creva.

Jednostavne promene u načinu života mogu da budu vrlo korisne pa i da spasu živote. Vrlo je važno u ishranu uključiti integralne žitarice, hranu bogatu vlaknima i ribu, voditi računa o zdravoj telesnoj težini, baviti se umerenim vežbanjem, izbegavati prerađene mesne proizvode i ograničiti unos crvenog mesa u organizam, ističu stručnjaci i upozoravaju da je rak debelog creva ili kolorektalni karcinom jedan od najčešćih oblika zloćudnih oboljenja u svim razvijenim zemljama sa zabrinjavajućom težnjom porasta učestalosti.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]