• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92

10.08.2019

18:51

JEDNOSTAVNA ZAŠTITA! Nokautirajte potencijalni alchajmer jednim udarcem!

Ljubav

JEDNOSTAVNA ZAŠTITA! Nokautirajte potencijalni alchajmer jednim udarcem!

Podeli vest

Dva i po sata vežbanja dnevno mogu da smanje rizik od Alchajmera i smanje njegove efekte

Naučnici su posmatrali ljude čiji su roditelji imali Alchajmer i koji su bili u rizičnim grupama. Otkrili su da su oni koji su vežbali pola sata dnevno pet dana u nedelji imali značajno smanjene biomarkere za bolest u starijem dobu. Fizički aktivni pojedinci imaju manje šanse da razviju bolest koja pogađa kognitivne funkcije.

U istraživanju je učestvovalo više od 1.500 odraslih osoba koje su imale roditelje obolele od ove bolesti. Na svakih 2 do 4 godine oni su se javljali na preglede i popunjavali spiskove o svojim životnim navikama.

KOLIKO DUGO ŽIVI LJUBAV, A KOLIKO SEKS? Evo šta kažu stručnjaci

Promene su bile vidljive i kod starijih i kod mlađih od 60 godina, piše Daily mail. Međutim, situacija je bila drugačija kod onih koji su pet puta nedeljno vežbali pola sata. Time su istraživači pokazali da svakodnevne životne navike, u ovom slučaju redovna fizička aktivnost, mogu da utiču na modifikovanje faktora rizika od Alchajmera.

U drugom istraživanju potvrđeno je da je efekat bolesti mnogo slabiji kod osoba koje su intenzivno fizički aktivne, a posmatrali su starost, pol, indeks telesne težine, otkucaje srca i fizičku aktivnost. Alchajmer progresivno napreduje s godinama,a li ne i kod onih koji se redovno bave fitnesom.

Negativna strana starenja je rizik od pojave Alchajmera, a stanje može da se popravi fizičkom aktivnošću. Ukoliko imate gnetske predispozicije da obolite od ove bolesti, počnite na vreme da mislite o tome da se fizički aktivirate i uradite sjajnu stvar za vaše zdravlje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija