• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92.net/informer.rs

22.08.2019

15:42

PREPOZNAJTE simptome nedostatka gvožđa i reagujte na vreme

Ljubav

PREPOZNAJTE simptome nedostatka gvožđa i reagujte na vreme

Podeli vest

Veoma je važno da vaše telo dobija dovoljno vitamina i minerala kako bi normalno funkcionisalo

Nedostatak gvožđa može da izazove ozbiljne posledice pa je važno da na vreme prepoznate simptome. Nedostatak gvožđa čini vas osetljivijim na infekcije, bolest i povećava rizik od razvoja nekih srčanih i bolesti pluća. Do nedostatka dolazi kada imate manje crvenih krvnih zrnaca nego što je to normalno.

Potrebno je kako bi se stvarao hemoglobin, a ako ga nema dovoljno u telu, onda tkiva i mišići ne dobijaju dovoljno kiseonika i ne mogu da rade kako treba.

Simptomi na koje morate da obratite pažnju su:

umor i nedostatak energije;
gubitak daha;
problemi sa srcem;
bleda koža;
glavobolja;
promene u čulu ukusa;
svrab;
osetljiv i neobično gladak jezik;
opadanje kose.

Može da ga uzrokuje neadekvatna ishrana kada se unosi manje namirnica koje sadrže gvožđe. Ima ga u mesu, ribi i zelenom lisnatom povrću, piše Dejli star (Daily Star). Telo ga ne apsorbuje iz hrane ako unosite previše kravljeg mleka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija