• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Health.com/Zena.blic.rs

01.09.2019

14:22

STVARI IZ KUHINJE KOJE MORATE POD HITNO DA BACITE!

Ljubav

STVARI IZ KUHINJE KOJE MORATE POD HITNO DA BACITE!

Podeli vest

Često se pitamo da li je vreme za bacanje određenih namirnica ili stare daske za sečenje

Evo liste stvari koje zbog svog zdravlja morate baciti što pre:

Foto: Pixabay

 

Stari sunđer

Gotovo je nemoguće očistit sunđer. Naučnici su utvrdili da čak i nakon sterilisanja sunđera u sterilizatoru ili prokuvavanja u ključaloj vodi, štetni patogeni ostaju unutar njega.
Preporučuje se što češće menjanje sunđera, dok neki čak smatraju da ih treba potpuno izbaciti iz upotrebe. Umesto sunđera preporučuju se krpe koje zadržavaju manje opasnih bakterija. 

Foto: Printscreen You Tube

Hranu iz frižidera koju ste zaboravili 

Kuvano jelo koje ste "otkrili" u nekom zabačenom delu frižidera morate baciti. Preporučuje se da se ostaci kuvanih i drugih jela upotrebe najduže tri dana nakon pripreme. Ako se ne sećate kada ste skuvali jelo, onda je verovatno stajalo isuviše dugo.

Stare začine

Začini uglavnom gube svoja svojstva i ukus posle godinu dana. Mnogi prenebregnu ovu činjenicu i čuvaju ih dugo po isteku roka. Začini su dobro osušeni i teško kvarljivi, pa kao takvi teško mogu biti izvor opasnih bakterija. Ipak povremeno treba "pročistiti" i ovaj "reon" u kuhinji. 

Foto: Pixabay

 

Dasku za sečenje

Bilo da je od plastike ili od drveta, dasku za sečenje treba menjati redovno. Deterdžent i voda uglavnom spiraju površinske bakterije, ali mesta koja su usečena ne mogu biti dezinfikovana.

Foto: Printscreen You Tube

Četku za čišćenje žice za roštilj

Leto je sezona roštilja, ali pre nego što očistite roštilj, treba da bacite staru četku i kupite novu. Čekinje mogu da otpadnu ako postanu stare i mogu da završe u onome što pečete na roštilju, pa ih možete progutati, što nikako nije prijatno. Na svaka dva do tri meseca treba da menjate četku za čišćenje roštilja.

UŽIVAJTE BEZ GRIŽE SAVESTI! Zdrave knedle sa šljivama

Izgrebane tiganje

Tiganji sa specijalnim površinama za koje se ne lepi hrana su sjajni, ali treba da pazite na koji način ih koristite. Ne smete zagrevati ringlu na više od 260 stepeni, jer može doći do oslobađanja toksične pare. Ova isparenja nisu smrtonosna, ali mogu izazvati mučninu. Isto tako, ako se ovaj tiganj izgrebe, do oslobađanja ove pare može doći i na nižim temperaturama. Dakle, ako vam se tiganj izgrebe, bacite ga i kupite nov.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija