• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/Informer.rs

17.09.2019

11:46

5 RAZLOGA SUVOĆE VAGINE! Ovo može da dovede ozbiljnih zdravstvenih problema!

Ljubav

5 RAZLOGA SUVOĆE VAGINE! Ovo može da dovede ozbiljnih zdravstvenih problema!

Podeli vest

Unutrašnjost vagine obložena je zidom sluzokože prekrivenim vlagom

To je ključno za smanjenje trenja tokom polnog odnosa i pružanje alkalnog okruženja za preživljavanje spermatozoida. Ovo alkalno okruženje je osetljivo i sve što naruši pH ravnotežu može dovesti do povećanog rizika od infekcije, ali i suvoće vagine. Postoji nekoliko faktora koji mogu dovesti do toga da ovo obično vlažno područje postane suvo. Starenje dovodi do smanjene proizvodnje hormona i najčešći je razlog zbog kojeg vaginalni zidovi postaju tanji i zbog čega nivo vlažnosti opada.

Postoje, međutim, i drugi faktori, osim starenja i menopauze, koji mogu dovesti do suvoće vagine. Iako ovo može biti neugodna tema, vaginalna suvoća je uobičajeno stanje koje se može i treba rešiti.

-Mi smo otkrili da mnoge žene to vide kao sastavni deo starenja i na neki način se nose s tim, ali polovina žena ne dobija ove simptome kako stari. Dakle, to nije samo deo starenja- kaže ginekolog Karolina Mičel.

Ovo su samo neki od faktora koji mogu da izazovu suvoću vagine.

Porođaj i dojenje

Nivo estrogena i progesterona se povećava dok ste trudni, ali opada drastično nakon porođaja. Ovo kolebanje hormona može uzrokovati postporođajnu suvoću vagine jer je estrogen odgovoran za dotok krvi u vaginu i podmazivanje područja, piše klix.ba. Dojenje je odgovorno za daljnje fluktuiranje hormona. Nivo vlage u vagini ipak bi se trebao da se vrati u normalu kada završite s dojenjem.

Prekomerna fizička aktivnost

Iako je vežbanje potrebno za održavanje zdrave težine i povećavanje energije, preterivanje s njim ili prolazak kroz naporne vežbe, posebno ako ste profesionalni sportista, može poremetiti hormonalni balans, što može dovesti do vaginalne suvoće.

Nuspojava uzimanja nekih lekova

Vaginalna suvoća može biti nuspojava uzimanja nekih lekova. Kako antihistaminici, koji se obično koriste za lečenje alergija, utiču na proizvodnju histamina u organizmu, oni mogu da isuše sluzokožu, uključujući i onu u vagini. Neki antidepresivi takođe mogu imati ovaj efekt. Ukoliko osetite vaginalnu suvoću i sigurni ste da razlog nije hormonski, proverite moguće nuspojave lekova sa svojim lekarom.



ŠTA JE ULTRA-PRERAĐENA HRANA? Može da vam skrati život i naškodi zdravlju!

Autoimuna stanja (Sjogrenov sindrom)

Sjogrenov sindrom je autoimuni poremećaj koji napada ćelije u vašem telu koje su zadužene za stvaranje vlage. Obično pogađa žlijezde i suzne kanale, ali takođe može da utiče i na tkivo vagine.

Održavanje lične higijene

Složena pH ravnoteža u vagini lako se može poremetiti jakim mirisnim sapunima i gelovima za tuširanje. Prema Hajli MekNir, akušeru i ginekologu, manje je sigurno više kada je reč o vaginalnoj higijeni.

-Vagina je osetljiv ekosistem i problemi mogu nastati ako dođe do pomaka u ravnoteži. Vagina ima sistem takozvanog samočišćenja i mnogi organizmi već žive u vagini i održavaju se na zdravom nivou, koegzistirajući s drugim organizmima- kazala je MekNir.

Vaginalna suvoća može da izazove i neugodan svrab i peckanje. Ukoliko sumnjate da razlog suvoće leži u proizvodima za kupanje, prestanite da koristite proizvod i operite se hladnom ili mlakom vodom.

Ukoliko imate suvu vaginu, trebali biste obavezno da koristite lubrikant ako upražnjavate seksualne odnose. Izbegavajte jake i mirisne proizvode za ličnu higijenu jer oni mogu pogoršati suvoću vagine, pijte puno vode da bi vaše telo ostalo hidrirano i razgovarajte sa svojim lekarom koji bi mogao da utvrdi da li je osnovni uzrok suvoće hormonski.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59