• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.09.2019

12:52 >> 12:56

LAVLJA GRIVA SA LEKOVITIM VREDNOSTIMA!  8 razloga za upotrebu hericium erinaceus, čudotvorne gljive!

Ljubav

LAVLJA GRIVA SA LEKOVITIM VREDNOSTIMA! 8 razloga za upotrebu hericium erinaceus, čudotvorne gljive!

Podeli vest

Lavlja griva (Hericium Erinaceus), poznata je i po drugim imenima širom sveta. U Kini je to Hou Tuu Gu, dok je engleski naziv Bearded Tooth, ili Satyr’s Beard Fungus i drugi nazivi. Prirodno raste u severnoj zemljinoj polulopti, mahom u Americi, Kini i Japanu, u Evropi je veoma retka. Međutim, zbog svojih svojstava, danas se uzgaja u veštački kontrolisanim uslovima, širom sveta. U prirodi raste na uvenulom drveću, obično bukovom ili hrastovom

Iako popularna u istočnjačkoj tradicionalnoj kuhinji, tek od zadnje decenije prošlog veka se ubraja u lekovite i u naučnim krugovima, kada su sprovedena ozbiljna naučna istraživanja.

1.Pozitivno dejstvo na pamćenje i moždane funkcije

Prema rezultatima određenih studija koje su istraživale dejstvo gljive Hericium erinaceus, pokazan je pozitivan učinak na poboljšanje pamćenja i prisećanja kod ispitanika. Takođe, moguće je i da poboljšava usredsređivanje pažnje. Hericium erinaceus je prirodni tonik za nervni sistem čoveka.

2.Blagotvorno dejstvo na varenje hrane

Sve medicinske gljive su bogate vlaknima i polisaharidima koji imaju povoljno dejstvo na varenje hrane i probavu. Takođe, sve medicinske gljive, uključujući i Hericium erinaceus deluju na regulisanje povišenih vrednosti šećera i holesterola u krvi. Hericium erinaceus blagotvorno deluje i u slučaju prisustva čira na želucu.

3.Hericium ispoljava zaštitno dejstvo na nervni sistem

Aktivni sastojci gljive stimulišu proizvodnju faktora rasta nervnih ćelija (NGF). Ovo dejstvo gljive Hericium može pomoći u tretmanu nekih neuroloških bolesti kao što su Parkinsonizam i Alchajmerova bolest.

4.Pomaže obnovu zaštitnog omotača nerava

Aktivni sastojci gljive Hericium pomažu obnovu mijelinskog omotača nerava. Ovo dejstvo čini Hericium erinaceus pogodnim za primenu kod neuroloških bolesti kao što je multipla skleroza.

5.Hericium erinaceus ima i antidepresivno dejstvo

Stimulisanjem oslobađanja NGF, Hericium može pozitivno uticati i na poboljšanje raspoloženja i smanjenje anksioznosti.


6.Pomoć u tretmanu čira na želucu

Hericium ima izraženo antibiotsko dejstvo, pa može pomoći u tretmanu čira na želucu uzrokovanog prisustvom bakterije Helicobacter pylori. Takođe, u slučaju hroničnog atrofičnog gastritisa, gljiva može značajno uticati na smanjenje simptoma zapaljenja.

7.Povoljno dejstvo na poboljšanje imuniteta

Hericium erinaceus ima visok sadržaj antioksidanata, polisaharida i beta-glukana koji utiču na poboljšanje imunološkog odrgovora organizma. Sastojci ove gljive pokazuju i izvesna imunomodulatorna svojstva, pa mogu uticati i na smanjenje otoka i inflamacije kod artritisa.

8.Hericium erinaceus utiče na smanjenje povišenih vrednosti holesterola


Studije vršene na životinjama pokazale su smanjenje nivoa “lošeg” holesterola (LDL), uz istovremeno povećanje nivoa “dobrih” masti (HDL). Posredno se može zaključiti da uvođenje ove gljive u ishanu osoba koje imaju problem sa regulisanjem nivoa holeseterola može imati povoljne efekte.

 

Foto: printscreen

 

Sastav gljive Hericium Erinaceus:

derivati ciatena
beta-D-glukan
provitamin D2
erinacin Q, erinacin R
ksilan, glikoksilan, mano glikoksilan
polisaharidi
enzimi: SOD, NaDPH, GSH reduktaze, katalaze, tirozinaze, perksidaze

  


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Violeta

pre 4 godine

Toliko mi je drago da se i kod nas javilo interesovanje za hericijum gljivu i da se pise o njoj. Malo ko zna koliko je ona dobra za nase zdravlje. Moze da se kupi u kapsulama, ekstrat pro100, fantazija

zoran

pre 4 godine

Odlicno, sto se moze kupiti i kod nas, Hericium ima sirok spektar u lecenju..

sanja

pre 4 godine

cula sam da je Hericium medcinska gljiva, odlicna i za alergije

Dejann

pre 4 godine

Zaista je odlicna Gljiva i preporucio bih je svima. Pogotovu muskoj populaciji, da se pored neznije polovine isecaju kao Lavovi?

mumiche

pre 4 godine

Kaskamo za Kinezima i ostatkom sveta pa bar 2 veka...ali nikad nije kasno da se dobije prava informacija. Ja sticajem loših porodičnih okolnosti odavno znam za ovu gljivu ali sam je nabavljala iz inostranstva i drago mi je da se pojavila na našem tržištu.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59