• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

22.09.2019

18:50

PAPRIKA I PARADAJZ, savršeni čuvari zdravlja i mladosti!

Ljubav

PAPRIKA I PARADAJZ, savršeni čuvari zdravlja i mladosti!

Podeli vest

Paradajz deluje protiv alergija, anemije, artritisa, astme, bolesti srca i krvnih sudova, ekcema, istegnuća mišića i ligamenata, jača imunitet. Paprika je pak pravi eliksir zdravlja i lepote - usporava starenje, stimuliše probavu, čuva elastičnost kože, održava vitku liniju i moćan je afrodizijak

Crvena, žuta, zelena, babura, kratka mesnata ili malena prgava papričica, sastavni su deo svake kuhinje, a uz paradajz, jednu od najdivnijih povrćki, magičan su spoj ne samo za bećarac (ili sataraš) već i za raznu zimnicu, salate, umake, čorbe, punjenja... Paradajz deluje protiv alergija, anemije, artritisa, astme, bolesti srca i krvnih sudova, ekcema, istegnuća mišića i ligamenata, jača imunitet i organizam štiti od infekcija i prehlade. Paprika je, bez obzira na boju, oblik ili veličinu, pravi eliksir zdravlja i lepote - usporava starenje, stimuliše probavu, čuva elastičnost kože i održava vitku liniju, deluje kao antidepresiv, antiseptik i moćan je afrodizijak.

Paradajz

Crvena boja paradajza potiče od likopena, koji je karotenoid sa posebnim antioksidansnim svojstvima. Bori se protiv slobodnih radikala štiteći kožu, zbog čega je za vreme sunčanja poželjno jesti ga što više. Prema nekim studijama, znatno doprinosi sprečavanju razvoja raka prostate.

Samo 540 ml soka paradajza dovoljno je da organizam dobije visoku dozu likopena. To znači da jedna čaša ovog soka dnevno pomaže da ostanete savršeno zdravi.

Foto: Pixabay

Zapravo, paradajz sadrži dosta lekovitih materija, zahvaljujući kojima i ima antioksidansno i antiseptično dejstvo. Bogat je izvor vitamina A, B6, C, E, K, tiamina, niacina, magnezijuma, mangana, fosfora i dijetalnih vlakana.

6 NAMIRNICA ZBOG KOJIH IMUNITET POSTAJE SUPER OTPORAN! Jedite ih svaki dan i sprečite opake bolesti!

Dobar je čistač organizma i diuretik. Pokazao je delotvornost i u lečenju čireva, bubuljica, kao i pojedinih kožnih oboljenja. Osim toga, povoljno deluje protiv alergija, anemija, artritisa, astme, bolesti srca i krvnih sudova.

Paprika

Ni paprika ne zaostaje u svojim nutritivnim vrednostima, naprotiv. Izvrstan je izvor vitamina A, C i B6, a dobar je izvor i dijetalnih vlakana, vitamina B2, B3, B5, B9, vitamina K, mangana i magnezijuma. Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala.

Foto: Shutterstock

 

Paprika sadrži četiri puta više vitamina C od pomorandže i preko 30 nutrijenata iz grupe karotenoida, dok sinergija vitamina C i A, kao i karotenoida likopena daje paprici antioksidansnu moć i svrstava je u supernamirnice.

LEK ZA SVE BOLESTI! Uzmite jednu kašičicu OVOG ulja svakog jutra!

Kapsaicin je specifična materija koja daje ljutinu plodu. Zavisno od toga koliko ga ima, paprike se dele na slatke i ljute sorte. U svakom slučaju, za kapsaicin se odavno zna da ima lekovitu moć, jer predstavlja savršeni antiseptik. U organima za varenje sprečava razvoj bakterija truljenja i poboljšava varenje hrane draženjem sluzokože creva. Povećava i nivo histamina, koji predstavlja glavni odbrambeni sistem ljudskog organizma na reumatska oboljenja.

 

 

Paprika ima delotvoran uticaj i na površinsku kapilarnu cirkulaciju (otuda njena afrodizijačka svojstva), ali to je zahvaljujući drugom važnom sastojku - citrinu. Citrin utiče na elastičnost i propustljivost kapilara, što je važno u lečenju ateroskleroze. Paprika je i namirnica koja podstiče apetit, a dobro se slaže sa crnim i belim lukom, tikvicama, plavim patlidžanom, maslinama i, naravno, paradajzom.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

 

Potaž od pečenih paprika

Sastojci: 2 crvene paprike, 250 g paradajza (može i čeri), 500 ml paradajz soka, pola šolje vode, jedna i po kašika sušene mirođije, pola kašičice belog luka u prahu, kašičica sušenog bosiljka, pola kašičice soli, pola kašičice bibera, 2 kašike kokosovog šećera, prstohvat tucane crvene paprike.
Priprema:
Operite i osušite crvene paprike, pa ih stavite na pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko 15 minuta. U šerpu stavite sve ostale sastojke i ostavite da proključaju, pa skinite sa ringle. Pečene paprike umotajte u foliju i sačekajte nekoliko minuta da se potpare kako bi im se koža lako ogulila. Ogulite paprike, a zatim ih dodajte u šerpu sa ostalim povrćem. Ručnim mikserom ispasirajte povrće tako da dobijete potaž kremaste strukture. Vratite potaž od paradajza na ringlu, dodajte začine i kuvajte jos 10-ak minuta.

Foto: Shutterstock

Prolećni tiganj

Sastojci: 300 g teletine od buta (ili nekog drugog mesa po izboru), 2 kašičice suvog začina, ulje, 100 g mocarele ili fete, vezica mladog luka, 200 g paradajza, zelena paprika, žuta paprika, crvena paprika, vezica vlašca ili peršuna, so.
Priprema:
Teletinu isecite na kockice i propržite na ulju, dodajte mladi luk, i to samo beli deo, isečen na kolutiće, pa suvi začin. Zajedno promešajte i dinstajte zalivajući vodom oko 20 minuta. Za to vreme u drugom tiganju propržite paprike isečene na kockice i malo ih posolite. Dodajte ih teletini zajedno sa isečenim paradajzom, Mocarelu isecite na kockice i pospite po jelu. Sve skupa prodinstajte dok paradajz ne omekša, a sir se ne otopi. Pospite naseckanim vlašcem.

RECEPT ZA NAJUKUSNIJE ENERGETSKE PLOČICE! Spremite ove ukusne grickalice bez pečenja!

Foto: Pixabay

Bakin pinđur

Sastojci: 4 kg crvene paprike, 2 kg paradajza, pola glavice belog luka, veća vezica peršuna, 2 kašike soli, 4 kašike šećera, 2,5 dl ulja, pola dl sirćeta (po želji), 2 ljute papričice (po želji).
Priprema:
Papriku operite i osušite, pa premažite uljem i pecite u rerni, koju ste prethodno zagrejali na 220 stepeni ili na roštilju. Oljuštite je i naseckajte na sitno, ne treba je mleti. Ostavite papriku sa strane. Oljuštite paradajz i isecite na male komade, pa ga stavite u šerpu na lagano zagrejano ulje. Dodajte sitno naseckani beli luk, pa kuvajte dok se ne raskuva i postane pomalo kašast. Potom dodajte papriku i naseckani peršun. Dodajte malo sirćeta, šećera i soli, a po želji i seckane ljute paprike. Kuvajte oko sat vremena, dok ne dobijete željenu gustoću. Vrući pinđur prebacite u sterilisane tegle.

Foto: Shutterstock

Škampi u paradajz sosu

Sastojci: 300 g škampa, glavica crnog luka, 3 čena belog luka, zelena paprika, 200 ml paradajz sosa, limun, 2 veze peršuna, biber, so, 2 kašike ulja.
Priprema:
Operite i očistite škampe. Na ulju propržite crni i beli luk i iseckanu papriku. Dodajte paradajz sos, sok od limuna, biber i so i kuvajte oko 15 minuta. Nakon toga dodajte škampe i kuvajte na niskoj temperaturi oko deset minuta. Na kraju pospite iseckanim peršunom. Servirajte s kuvanim pirinčem.

KONZERVISANJE PARADAJZA ZA KUVANJE! Ako niste probali do sad...

Momački bećarac

Sastojci: 2 glavice crnog luka, 5 zelenih paprika, 4 paradajza, 2 jajeta, suvi biljni začin, so, biber, origano, voda, ulje.
Priprema:
Paprike i paradajz isecite na kockice, a luk na rebarca. U dublji tiganj naspite toliko ulja da pokrije dno, pa prvo pržite luk oko sedam minuta, potom dodajte papriku, promešajte, pa naspite čašu vode. Ostavite da se krčka dok ne počne da zagoreva, pa dolijte još jednu čašu vode i opet sačekajte dok veći deo ne ispari. Dodajte paradajz i posle desetak minuta začinite solju, biberom i origanom. Na kraju ubacite umućena jaja, te sve mešajte još par minuta na umerenoj vatri.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija