• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

30.09.2019

13:21

HRANA, LJUBAV I UTEHA! Počinje Nacionalna nedelja dojenja!

Ljubav

HRANA, LJUBAV I UTEHA! Počinje Nacionalna nedelja dojenja!

Podeli vest

Do sada su već otkrivene sve prednosti dojenja, a ima ih zaista mnogo. Ono je važno za bebin imunitet, pravilan razvoj vilice, smanjenje rizika od nastanka astme, alergija i niza hroničnih bolesti...

Dojenje je dobro i za mamu, istakli su lekari povodom Nacionalne nedelje dojenja, koja se simbolično obeležava u 40. nedelji (koliko traje trudnoća), odnosno od 30. septembra do 7. oktobra pod sloganom "Podrži dojenje - osnaži roditelje. Sada i ubuduće". Ipak, samo 13 odsto dece u Srbiji je isključivo na majčinom mleku, a 47 odsto do pet meseci pretežno.

- Za majku je dojenje korisno jer se njime uspostavlja emotivna veza sa detetom za ceo život, brže se oporavlja od porođaja, smanjuje se rizik od nastanka karcinoma jajnika i dojki i brže se oslobađa suvišnih kilograma koje je dobila tokom trudnoće. Sa druge strane, dete majčinim mlekom dobija sve hranljive supstance koje su mu potrebne za psihomotorni, intelektualni i svaki drugi razvoj, ali i imune faktore u vidu antitela, enzima i ćelija imunosistema, koje nijedna mlečna formula ne poseduje - kaže prim. dr Ljiljana Stanković, neonatolog i nacionalni koordinator za dojenje.

Značaj kolostruma

Naročito je važan prvi podoj, koji po preporuci Svetske zdravstvene organizacije treba da se dogodi najkasnije sat vremena posle rođenja. Tada bebe prvim mlekom, kolostrumom, koje je bogato imunoglobulinom A, dobijaju "prvu vakcinu".

HLADNE, ZNOJAVE... Ruke odaju da li bolujete od neke ozbiljne bolesti!

Foto: Shutterstock

Predavanja i tribine

U ovogodišnjoj Nacionalnoj nedelji dojenja širom Srbije biće organizovana predavanja i tribine namenjene sadašnjim i budućim roditeljima. Tim povodom Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" je i ove godine raspisao konkurs za izbor najboljih likovnih i literarnih radova za decu predškolskih ustanova i učenike osnovnih škola u Srbiji, a najbolji dečiji rad biće štampan u vidu postera tokom 2020. godine i distribuiran svim domovima zdravlja u zemlji.

Kolostrum je, inače, bledožućkasti iscedak iz grudi koji se javlja prvih dana posle porođaja. On predstavlja idealnu hranu za vašu bebu prvih dana i razlikuje se od mleka po tome što je vrlo gust i lepljiv. To je neka vrsta koncentrisanog mleka, beba ga lako vari i ne stvara grčeve. Kolostrum je i neka vrsta laksativa i pomaže da se bebina creva očiste od mekonijuma, prve bebine stolice.

Nakon dva do četiri dana posle porođaja, što zavisi od toga da li vam je to prva ili druga beba, kao i od toga kako ste se porodili, kreće "pravo" mleko. Dok vam ide samo kolostrum, dojke nisu naročito velike niti napete, a kad osetite da odjednom "nabujaju", to je znak da prestaje lučenje kolostruma i da nadolazi mleko.

Da li dojenje boli?

Ako se pravilno doji, ne bi smelo da boli. Moguće je da su grudi osetljivije tokom prvih nekoliko dana kad mleko još nadolazi, a beba nema dovoljno jak "cug". Ako se bol nastavlja, najverovatnije je da beba ne prihvata bradavicu kako treba i potrebno je da ponovo probate da je naučite pravilnom sisanju.

Može vas boleti ako su vam se stvorile ragade, odnosno ranice na bradavicama. Ako ste primetili ranice koje krvare, obavezno se javite svom lekaru ili patronažnoj sestri.

KAO BALON STE? Uz jednu kašiku ove namirnice zaboravite na nadutost!

Zauzmite dobar položaj

Kako biste vi i vaša beba uživali u dojenju, koristite specijalno dizajniran jastuk za ovu namenu u obliku potkovice. On naleže oko vaše dijafragme, obezbeđujući udoban naslon za odmaranje ruku. Dojite bebu u opuštenoj atmosferi - tihom okruženju sa prigušenim svetlom, a uverite se i da vašem novorođenčetu nije vrućina. Veća verovatnoća je, naime, da će beba zadremati usled hranjenja ako je pretoplo povijena.

Foto: Shutterstock

Zdrava i prava

Dokazano je da deca koja su dojena imaju manji rizik od oboljenja poput dijabetesa ili gojaznosti, koja postaje sve veći problem. Takođe, istraživanja su pokazala da isključivo dojena deca manje pate od upale uha, mučnine, dijareje, infekcija urinarnog trakta, pa i nekih tipova meningitisa.

Kada dojite, proverite da li je njeno celo telo okrenuto ka vama. Držite njenu zadnjicu u jednoj ruci oslanjajući joj glavu u krivini lakta te ruke. Podvucite drugu ruku ispod dojke potpuno je pridržavajući i zagolicajte bebinu donju usnu - to će je naterati da širom otvori usta. Povucite bebu pravo napred, tako da se njena usta priljube uz vašu areolu (tamna oblast oko bradavice) obuhvatajući što veći njen deo.

Sisanje će prestati kada je beba sita. Ukoliko je potrebno da iz nekog razloga odvojite bebu od bradavice, kao da je, na primer, prebacite na drugu stranu, nežno ubacite svoj mali prst u ugao između bebinih usta i kože vaše bradavice. Novorođenčad imaju prirodan refleks preživljavanja: čvršće drže dojke ako su prekinute dok sisaju. Ako polako prekinete ovaj kontakt, smanjićete cimanje, koje može da doprinese bolu u bradavici.

ONI ĆE OVAJ RUČAK PAMTITI ZAUVEK! Poručili su špagete i ribu, a kada im je stigao račun, ŠOKIRALI SU SE

Uobičajeno je da u prvim danima beba doji osam do 12 puta dnevno, 15 do 20 minuta na jednoj dojci. Kasnije, kada se ritam hranjenja ustali, dužina dojenja treba da bude bude oko 10 minuta na svakoj dojci, na dva do tri sata, što čini šest do osam obroka dnevno.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:


 

 

 


 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija