• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

30.09.2019

19:18

I TO JE MOGUĆE! Ispravite X i O noge!

Ljubav

I TO JE MOGUĆE! Ispravite X i O noge!

Podeli vest

Deformitete donjih ekstremiteta, H ili O noge, trebalo bi ispravljati što pre, čim se nepravilnosti uoče. Ovi deformiteti pogrešno se "vide" samo kao estetski problem, a zapravo mogu da uzrokuju i ozbiljne zdravstvene probleme

Zbog nepravilnog opterećenja stopala i kolena, pri dužem hodu mogu da se jave zamor i bolovi, u svim zglobovima nogu, čak i u donjem delu leđa.

Stručnjaci savetuju da ako se deformiteti spontano ne isprave do četvrte godine, potrebna je pomoć fizijatra odnosno vežbe koje će da isprave nepravilnosti.

Najbolje bi bilo da procenu stepena deformiteta uradi specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i odredi program vežbanja. Ukoliko je reč o blažoj formi, onda mogu da pomognu i vežbe koje predlažemo.

KAO BALON STE? Uz jednu kašiku ove namirnice zaboravite na nadutost!

Uzroci 

S obzirom na to da X noge najčešće nastaju usled ravnih stopala, prva mera njihove korekcije je nošenje odgovarajućih uložaka, a da bi se ojačali mišići natkolenice.

Kada je o O nogama reč, najčešće se radi o urođenom deformitetu. O noge mogu da nastanu i zbog preranog postavljanja deteta da stoji i forsiranog hodanja kada se noge iskrive zbog opterećenja težinom tela.

Ove vežbe imaju smisla sve dok se telo razvija, znači zaključno sa adolescencijom.

X noge

Kolena u stranu 

Čučnite sa ispravljenim leđima. Stopala su okrenuta spolja, dlanovi su sastavljeni. Gurajte laktovima kolena u stranu. Ponovite 15 puta.

Čučeći hod 

Čučnite i hodajte sa stopalima okrenutim prema spolja.

Foto: Shutterstock

Prekrštanje i ustajanje

Stojeći stav. Ispružite ruke ispred tela, a noge prekrstite. Pokušajte da ustanete i sednete sa prekrštenim nogama. Ponovite vežbu 10 puta.

MISLILO SE DA JE OVA BOLEST STVAR PROŠLOSTI, ali sada je izazivaju DIJETE?!


Pritisak 

Sedite na pod. Leđa su prava, noge savijene u kolenima, a tabani su sastavljeni. Dlanovima pritiskajte kolena nadole. Ponovite vežbu 15 puta.

O noge

Podizanje 

Sedite na pod. Rukama se oslonite na podlogu iza zadnjice. Tabane okrenite ka unutra i pokušajte istovremeno da podignete noge. Ponovite vežbu 10 puta.

ZDRAVI I TOKOM ZIME! Piće od 4 sastojka za detoksikaciju i ubrzavanje metabolizma!


Otpor 

Sastavite stopala i vežite elastičnu traku oko skočnih zglobova. Pomerajte noge u stranu savlađujući otpor elastične trake.

Foto: Shutterstock

Lopta između nogu

Sedite na pod, ruke su pored tela, dlanovima se oslonite na podlogu iza zadnjice. Stavite loptu između stopala i podižite noge približavajući kolena jedno drugom. Ponovite 15 puta.

 

 

Privlačenje kolena 

Sedeći na podu, skočne zglobovove fiksirajte jedan uz drugi, privlačite kolena pokušavajući da ih sastavite.

Hod

Hodajte na zamišljenoj pravoj liniji, stopalo ispred stopala.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija