• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

05.10.2019

17:57

ELIKSIR ZDRAVLJA I MLADOSTI! Grožđe čisti organizam, topi masne naslage, čuva zdravlje srca...

Ljubav

ELIKSIR ZDRAVLJA I MLADOSTI! Grožđe čisti organizam, topi masne naslage, čuva zdravlje srca...

Podeli vest

Danas postoje brojne sorte, ali većina uživalaca zna za belo i crno grožđe, čije sočne slatke ili kiselkaste bobice nude obilje hranljivih materija...

Uživanje u grožđu datira još od drevnih naroda, koji su ga koristili kao eliksir mladosti. Pretpostavlja se da je prvo grožđe raslo oko obala Crnog mora šireći se ka jugu, još pre osam hiljada godina. Iako danas postoje brojne sorte, većina uživalaca zna za belo i crno grožđe, čije sočne slatke ili kiselkaste bobice nude obilje hranljivih materija, čiste organizam, tope masne naslage, čuvaju zdravlje srca, usporavaju starenje...

Belo ili crno?

Crno grožđe, odnosno njegova opna, obiluje fenolnim materijama, koje mu daju boju i ukus i izuzetno su korisne za zdravlje. Sadrži i polifenole rezveratrole, antocijane, katehine i kvercetine, antioksidanse koji uništavaju štetne supstance i slobodne radikale koji izazivaju tumor. Ovi sastojci čuvaju i prohodnost arterija smanjujući rizik od bolesti srca, sprečavaju zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol. Za rezveratrol je dokazano da pozitivno utiče na mentalne i druge funkcije mozga, smanjujući tako rizik od moždanog udara.

PRLJAVE RUKE, OPASNOST ZA SRCE! Sve što treba da znate o koksaki virusu!

Foto: Shutterstock

Prva vina, med i sir

Veruje se da su prva vina nastajala nekontrolisano, na visokim temperaturama, gde je brzo dolazilo do vrenja soka grožđa. Takva vina bila su prava dionizijska poslastica - gusta, sirupasta i slatka. Najčešće su razređivana sa vodom i mešana sa začinskim biljem, medom i sirom. Sve do sredine 19. veka svaki isceđen sok od grožđa odmah je pretvaran u vino. Tek otkrićem pasterizacije uspeli su da dobiju nefermentisani sok kao posebno piće.

Crno grožđe trebalo bi jesti što češće i zbog kalijuma, mangana, vitamina A, C, B1 i B6, ali i zbog obilja biljnih vlakana, kalcijuma i gvožđa. Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san.

Belo grožđe u mnogo čemu slično je crnom, ima približno istu energetsku vrednost, oko 20 odsto šećera, ali je u odnosu na crno siromašno fenolima. Takođe, nije preterano bogato ni kalijumom i kalcijumom.

Ovo voće je generalno izuzetno lekovito i zdravo, odlično čisti krv, reguliše varenje, uklanja masne naslage iz tela, smiruje upalne procese, smanjuje reumatske tegobe i kožne alergije. Deluje kao prirodni tonik organizma, usporava starenje, odnosno sprečava demenciju i degenerativne očne bolesti.

Vino i sirće

Dugo se smatralo da suvo grožđe zbog svoje slatkoće i lepljivosti dovodi do propadanja zuba, ali novija istraživanja su dokazala suprotno. Supstance iz suvog grožđa suzbijaju rast bakterija odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni, zato što obiluju fruktozom i glukozom, a ne saharozom, glavnim krivcem za oboljenja usne duplje.

OVA VOĆKA JE DAR BOGOVA! Odlično je za našu probavu, oči i štiti od raka!

Foto: Shutterstock

Slatka dijeta

Ukoliko zdravlje dozvoljava, dvadesetak dana treba držati dijetu sa grožđem, koja se smatra jednom od najboljih. Preporučeno je da se jede jedan do najviše dva kilograma grožđa, bolje crnog jer je zdravije i čisti organizam od raznih toksina. Ne samo što će se skinuti višak kilograma, nego će se regulisati varenje i apetit, a koža će zablistati svežinom. Naravno, potrebno je i da dodatna hrana bude nemasna i lagana.

Vinsko sirće, takođe, vrlo je lekovito i hranljivo. Ono smiruje dijareju i krvarenje, odlično je kao obloga, a tonik napravljen od kombinacije sirćeta i vode odlično čisti kožu i otvara pore, pospešuje cirkulaciju i jača otpornost organizma na bolesti.

Vino, kao najznačajniji proizvod od grožđa, predstavlja dobar antioksidans, koji štiti krvne sudove i srce. Istovremeno, povećava nivo estrogena, deluje baktericidno i usporava delovanje virusa. Ovo se posebno odnosi na crno vino, ali ga treba piti u umerenoj količini, odnosno sto mililitara dnevno.
Sveži sok, s druge strane, predstavlja izuzetan čistač jetre, a takođe pomaže pri izbacivanju urinske kiseline iz tela.

 

 

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Pileća salata sa celerom i bademima

Sastojci: 500 g kuvanog pilećeg belog mesa, šolja majoneza, šolja sitno seckanog celera (ili krupno rendanog), šolja raspolovljenih zrna crnog grožđa, pola šolje isečenih badema (ili listića), jedna ili dve kašike iseckanog svežeg peršuna, pola šolje umućene slatke pavlake, soli (oko kašičica) i bibera po ukusu.
Priprema:
Isecite belo meso iz supe na kockice (ili iscepkajte na trake) ili propržite meso na puteru i maslinovom ulju i začinite. Sjedinite ga sa ostalim sastojcima i poslužite na tostu uz zelenu salatu ili salatu od paradajza. Napomena: za manje kalorija možete koristiti "lajt" majonez i jogurt umesto slatke pavlake.

Foto: Shutterstock

Ražnjići sa tikvicama i nanom

Sastojci: 500 g teletine, kašika suvog začina za grilovanje, nekoliko listića nane, nekoliko listića bosiljka, 100 g crvene sveže paprika, 100 g zelene sveže paprike, 100 g tikvica, 150 g grožđa, 100 ml maslinovog ulja.
Priprema:
Meso isecite na kocke, pospite ga suvim začinom, dodajte mu listiće bosiljka i nane i ostavite da stoji na hladnom mestu oko 30 minuta. Papriku isecite na kocke, a tikvice na kriške. Na štapiće za ražnjiće stavite naizmenično komadiće mesa, povrća i bobice grožđa. Premažite ih uljem i pecite na ugrejanom i uljem premazanom roštilju ili nauljenom tiganju sa svake strane 8-10 minuta.

NEOBIČNO I UKUSNO! Domaća marmelada od šargarepe, limuna i pomorandže!

 

Foto: Shutterstock

Štrudla sa crnim grožđem

Sastojci: 250 g lisnatog testa, 300 g crnog grožđa. Za fil: 500 ml mleka, 100 g kristal šećera, kesica vanilin-šećara, 100 g gustina. I još: belance, malo kristal šećera. 
Priprema:
Prvo spremite fil. U dublju šerpu sipajte mleko sa kristal i vanilin-šećerom. Pustite ovu smesu da se ugreje. U činijicu stavite gustin, pa ga prelijte sa malo vrelog mleka. Mešajte sve dok se ne izgube grudvice. Sipajte smesu sa gustinom u šerpu sa mlekom i šećerom i uz stalno mešanje skuvajte fil. Sklonite ga sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi. Na radnoj površini oklagijom razvucite lisnato testo u pravougaonik. Premažite filom, pa preko pospite zrnima crnog grožđa. Urolajte u rolat i prebacite na pleh na koji ste stavili papir za pečenje. Uključite rernu da se greje na 200 stepeni. Celu štrudlu premažite viljuškom umućenim belancetom i pospite sa malo kristal šećera. Pecite u zagrejanoj rerni 25 minuta.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija