• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

17.11.2019

18:24

JESEN MIRIŠE NA DUNJE! Ublažavaju kašalj, umiruju stomačne tegobe, teraju nesanicu...

Ljubav

JESEN MIRIŠE NA DUNJE! Ublažavaju kašalj, umiruju stomačne tegobe, teraju nesanicu...

Podeli vest

Osim što čine da cela kuća fino zamiriše, znajte da je ovaj plod jeseni i veoma lekovit - od davnina je poznata u narodnoj medicini, a koristi se pre svega kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba

Dunje, vesnici jeseni, nekada su se držale na ormanu da cela kuća fino zamiriše, te je vreme da ponovo uživate u njenom neodoljivom ukusu. Imajte na umu da je ovaj plod i veoma lekovit - od davnina je poznata u narodnoj medicini, a koristi se pre svega kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanje stomačnih tegoba. Lekoviti su plodovi, listovi i seme.

Zbogom, nesanice

Dunja predstavlja pravu vitaminsku bombu. Osim minimalne količine kalorija i masti, bogata je proteinima, ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima, sadrži tanin i pektin. Od vitamina najviše ima vitamina C, potom karotena (provitamin A), vitamina B1 i B2, kao i nijacina. Od minerala tu su bakar, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, gvožđe, sumpor, hlor.

RAZLOGA ZA BRIGU NEMA! Bebe mogu da štucaju po osam minuta!

Sok od dunja leči kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana preporučuje anemičnim osobama, ali i za lečenje upale sluzokože želuca i creva. Upotrebljava se i za umirivanje sluzokože ždrela, krajnika, disajnih puteva, kao i ublažavanje obilnih menstruacija. Veoma je efikasna u borbi protiv prehlade i respiratornih infekcija. Blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem, pomaže kod snižavanja krvnog pritiska i štiti organizam od radioaktivnog zračenja.

Foto: Shutterstock

Lekovita svojstva 

- pomaže kod mršavljenja
- smiruje dijareju
- podmlađuje i hidrira kožu
- koristi se protiv akni
- pomaže kod bolesti jetre i očiju
- delotvorna kod anemije
- korisna kod bolesti creva i želuca
- smanjuje stres i nesanicu

Čaj od semenki dunja leči nesanicu, ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah, dok sluz od semenki leči opekotine i rane. Čaj od listova dunje odličan je prirodni lek za zaustavljanje dijareje.

Čaj protiv kašlja 

Ovaj čaj blagotvorno deluje na disajne tegobe, smiruje kašalj, promuklost i ublažava simptome bronhitisa. Operite, očistite i presecite plod dunje na četiri dela, odstranite semenke i tvrdi deo oko njih, a mesnati deo isecite na listiće i odmah stavite u litar vode, da ne bi promenili boju. Lagano kuvajte 15-20 minuta, a zatim ostavite da se ohladi. Procedite ga i pijte u gutljajima tokom celog dana.

DA LI SU DEČACI BOLJI U MATEMATICI? Najnovije istraživanje pobilo uvreženu teoriju!

Za bolje varenje

Tegobe s varenjem možete lako da eliminišete sokom od dunja. Operite i sitno narendajte kilogram dunja, pa ih procedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje je da ga pijete pre jela.

U kulinarstvu 

Sirova dunja zbog svoje oporosti nije jestiva, ali u toplijim krajevima, ako dovoljno dugo odstoji na stablu, može da bude jestiva i u izvornom obliku. Termičkom obradom se zapravo uništavaju tanini koji je čine oporom, a dodavanjem meda ili šećera pretvara se u pravi delikates. 

Foto: Shutterstock

Protiv bora

Za lice bez bora i lepe hidrirane usne narodna medicina preporučuje losion od semenki dunja. U avanu usitnite kašičicu semenki i prelijte ih sa dve kašičice proključale vode. Dobro promešajte, ostavite da odstoji 10 minuta i procedite. Losion koristite za kritična mesta. 

Od nje se mogu pripremati marmelada, džem, kompot, žele, sok, kolači, salate i sosevi. Ako želite da dunje ostanu sveže, držite ih u frižideru. 

RECEPTI: 

Slatko sa orasima i limunom

Sastojci: 2 kg očišćenih dunja, 2 kg šećera, 2 cela limuna, 300 g oraha.
Prirpema:
Dunje iseckajte na kockice željene veličine, iscedite sok od pola limuna i poprskajte ih. U šerpi u kojoj ćete kuvati slatko pomešajte šećer i oko 500-600 ml vode, pa ostavite da provri. Kada se šećer otopi, ubacite dunje i kuvajte na tihoj vatri. Sve vreme kuvanja pažljivo skidajte penu, ali nikako ne mešajte slatko, kako se dunje ne bi raspale, već samo blago protresite šerpu s vremena na vreme. Isecite limun na kolutove, pa ih pred kraj kuvanja ubacite u slatko. Sklonite sve sa vatre, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se potpuno ohladi. Jezgra oraha dodajte u tegle tokom punjenja. 

Foto: Shutterstock

NIJE SAMO UKUSNA VOĆKA, VEĆ JE I LEK! Evo za šta sve služi GROŽĐE!

Francuski sir od dunja

Za ovaj specijalitet treba oprati dva kilograma dunja u hladnoj vodi i obrisati ih krpom. U vodi se kuvaju sa korom dok potpuno ne omekšaju. Ohlađene, iseku se na komadiće i propasiraju. Dobijena masa se izmeri, pri čemu se na kilogram i po pirea dodaje kilogram šećera. Masa se zatim ponovo izmeša i kuva na laganoj vatri 45 minuta uz neprestano mešanje. Skuvana smesa sipa se u odgovarajuću činiju, plitku staklenu posudu ili u manje posudice. Kada se ohladi, poslasticu treba iseći na kocke i uvaljati u prah-šećer i ostaviti na tamno i suvo mesto da stoji. Ovaj sir je snažan izvor energije, a može se uzimati i kao lek za poboljšavanje varenja, uz napomenu da nije preporučljiv dijabetičarima i gojaznim osobama. 

Foto: Shutterstock

60 GRAMA ORAHA DNEVNO VAM JE POTREBNO ZA BOLJI SE*S! Evo šta kažu istraživanja!

Piletina u aromatičnom sosu

Sastojci: 10 pilećih bataka, 2 dunje, 2 glavice crnog luka, oljušten i samleven koren đumbira od 2 cm, 2 kašičice semenki korijandera, prstohvat šafrana (opciono), kašičica ljute paprike, 0,5 dl supe od pileće kocke, 50 g putera, 100 g suvog grožđa, 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašike žutog šećera, so i biber po ukusu.
Priprema:
Batake posolite i pobiberite sa svih strana, a zatim dinstajte na puteru na umerenoj vatri. Povremeno ih okrećite, kada kožica dobije zlatnu boju nalijte šolju supe, dodajte đumbir, krupno isečeni crni luk, seme korijandera i ljutu papriku. Dinstajte još 10 minuta, pa sipajte ostatak supe. Dunje oljuštite i isecite na kriške ili kocke, pa ih nekoliko minuta pecite na maslinovom ulju sa suvim grožđem, cimetom i šećerom, ukoliko je potrebno dodajte malo putera. Kada tečnost u kojem se dinstaju bataci gotovo ispari, sipajte dunje i suvo grožđe, dodajte šafran, so i biber. Dinstajte još 10 minuta.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 
 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge
Društvo

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge

Međunarodni dani razgovora s Austrijom, na kojima će savetodavci iz austrijskog Zavoda za penzijsko osiguranje i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije pružiti pravnu pomoć ljudima koji ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom sporazuma iz oblasti socijalnog osiguranja zaključenog između naše zemlje i Austrije, biće održani sledeće nedelje.

20.04.2024

13:36

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija