• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

25.11.2019

18:10

NEMA BOLESTI KOJE NE LEČE! Urme protiv anemije, kod visokog krvnog pritiska, holesterola, čak i u prevenciji raka...

Ljubav

NEMA BOLESTI KOJE NE LEČE! Urme protiv anemije, kod visokog krvnog pritiska, holesterola, čak i u prevenciji raka...

Podeli vest

Ovo voće je bogato prirodnim šećerom koji je odlična zamena za običan, umanjuje osećaj gladi i prava je prirodna multivitaminska tableta...

Znamo da su urme veoma zdrave, ali ne i koliko su, zaista, blagotvorne za naš organizam. Ovo voće je bogato prirodnim šećerom koji je odlična zamena za običan, umanjuje osećaj gladi i prava je prirodna multivitaminska tableta. Pomaže kod anemije, visokog krvnog pritiska, holesterola, čak i u prevenciji raka. Gotovo da nema bolesti koje se ne mogu lečiti urmama.

Od prehlade do glavobolje

Ovo super voće se zbog širokog spektra nutritivnih vrednosti nalazi na drugom mestu po lekovitim i dijetetskim svojstvima, odmah iza citrusa. Bogato je vitaminima A1, C, B1, B2, B3, B5 i B9, odnosno folnom kiselinom. Od minerala tu su kalcijum, magnezijum, kalijum, fluor, sumpor i gvožđe.

Urme takođe sadrže lutein i zeaksantin, zbog čega ih nazivaju vitaminima za oči, pa ukoliko želite da sačuvate vid, jedite ovo voće što češće.

NIJE SVE U LOVI! Stvari koje ni najbogatiji ljudi na svetu ne mogu da kupe!

Šest urmi da se pobedi neprijatelj

Ovaj plod urmine palme gaji se još od davnina u pustinjama Severne Afrike i Bliskog istoka, gde su jedan od glavnih izvora hrane već hiljadama godina. Prema jednom arapskom verovanju, dovoljno je šest urmi da se pređe cela pustinja, pobede neprijatelji i da se bude sa voljenom. To je i razlog zašto su arapski vojnici pre pohoda nosili sa sobom i čuvali sušene urme. Kada nisu nailazili na neku drugu hranu, nekoliko urmi bi bilo sasvim dovoljno da utole glad i da imaju energije.

Zbog visokog udela gvožđa posebno se preporučuje anemičnim osobama, trudnicama i deci u pubertetu, a zahvaljujući obilju kalijuma smatra se izuzetnim saveznikom u očuvanju zdravlja srca, nervnog sistema i mišića.

Njihovo redovno konzumiranje pomaže da se crevna flora što brže obnovi, ali stimuliše i stvaranje dobrih bakterija u crevima. Ukoliko imate problem sa lenjim crevima, bilo bi dobro da uveče stavite u vodu nekoliko urmi. One će tokom noći pustiti sok koji je odličan laksativ.

Zahvaljujući vitaminu B5, kako tvrde dijetolozi, ovaj plod ima sposobnost da povećava radnu sposobnost, koncentraciju i pažnju za više od 20 odsto, a u njemu se nalaze i materije koje su po svojoj strukturi slične aspirinu, te su ga drevni iscelitelji koristili za lečenje prehlade i glavobolje.
Urme pozitivno utiču na probleme razmene materija, posebno kod oslabljene funkcije štitne žlezde, jer sadrže velike količine joda, fluor štiti zube od karijesa, dok selen smanjuje rizik od raka i jača imuni sistem.

NAJBOLJE TOALETE SA SVADBE: Anastasija pokazala GAĆICE ispod providne haljine, Ceca sijala u ZLATU, a najveću pažnju privukla je ONA! (FOTO)

Foto: Shutterstock

Postoji i verovanje da jedna jedina urma dnevno i čaša toplog mleka mogu da obezbede sve potrebne hranljive materije.

U kulinarstvu

Kod nas se urme obično prodaju sušene i zapakovane, jer su sveže urme tvrđe i nisu toliko ukusne. Kada su zrele, dobijaju narandžastu boju, a nakon fermentacije tamnobraon.

GRČEVI, GLAVOBOLJA, NADUTOST... Šta jesti tokom 'onih dana'?

Iako su deo istočne kulture već hiljadama godina, urme su u Evropi poznate tek od pre 100 godina. Ipak, to nije sprečilo da brzo postanu deo evropskog kulinarstva. Obično se služe sušene, prelivene sokom od limuna ili sa pavlakom. Nerazdvojni su deo pojedinih kolača, sladoleda, sa njima se pravi puding, mus, kao i marmelada. Od njih se prave razni napici - vino, sake, a pečene semenke urmi se koriste kao zamena za kafu.

TRUDITE SE DA RANIJE ODETE NA SPAVANJE, bićete i zdraviji i lepši!

Treba uzeti u obzir da su urme veoma kalorične, pa se ne preporučuje njihova konzumacija u velikim količinama, posebno osobama koje su sklone gojenju.

RECEPTI:

Foto: Ljubav i zdravlje

Turski đuveč

Sastojci: 3-4 komada piletine (karabataka), pikantna kobasica, patlidžan, crvena i zelena paprika, ljuta papričica, crni i beli luk, 3 kašike bulgura, 5 urmi, po dve kašike koncentrata paradajza i ljutog ajvara, 4 kašike vinskog sirćeta, 2 kašike smeđeg šećera, 600 ml bujona, so, biber, peršun, mleveni kumin, majčina dušica, anis.
Priprema:
Komade mesa posolite, propržite s kožom prema dole dok ne porumeni, izvadite i poklopite. Na istom ulju propržite crni i beli luk s kobasicom, dodajte patlidžan i papriku isečene na kockice, kao i ljutu papričicu. Dodajte sve začine i na kraju bulgur. Zalijte bujonom, dodajte sirće, šećer, naseckane urme, koncentrat paradajza i ajvar. Sve dobro promešajte i kuvati još oko 5-7 minuta. Premestite sos u vatrostalnu posudu, dodajte komade piletine tako da koža viri van sosa i poklopljeno pecite 25-30 minuta na 200 stepeni. Poslednjih pet minuta izvaditi sklonite poklopac.

Foto: Shutterstock

Zdrave bombice

Sastojci: 100 g ovsenih pahuljica, 60 ml soka od pomorandže, 30 g sitno seckanih badema, 50 g indijskog oraha (mogu i lešnici), 120 g urmi.
Priprema:
Ovsene pahuljice pomešajte sa sokom i ostaviti da odstoje oko 15 minuta. Urme, bademe i orahe usitnite u blenderu, dodajte pahuljicama i dobro promešajte. Smesu oblikujte u bombice.

NE PRESKAČITE TERAPIJU! Oscilacije krvnog pritiska uvod u ozbiljna neurološka oboljenja!

Foto: Shutterstock

Salata od kiselog kupusa

Sastojci: 600 g kiselog kupusa (ili manje), kisela jabuka, 5-6 urmi, ulje, suva ljuta (ili slatka) paprika, mlevena crvena paprika.
Priprema:
Isecite kiseli kupus na sitno, jabuke oljuštite, očiste od semenki i sitno narendajte. Urme iseckajte i dodajte kupusu i jabukama. Sve začinite uljem i izmrvljenom suvom paprikom i pospite mlevenom crvenom paprikom.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija