• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.11.2019

09:48

POGLEDAJTE U VAŠE NOGE i saznajte imate li PROBLEMA SA SRCEM, BUBREZIMA I JETROM! Evo kako

Ljubav

POGLEDAJTE U VAŠE NOGE i saznajte imate li PROBLEMA SA SRCEM, BUBREZIMA I JETROM! Evo kako

Podeli vest

Promene koje primetite na vašim nogama mogu vam otkriti mnogo o vašem zdravlju i upozoriti vas da nešto nije u redu sa vašim unutrašnjim organima.

Oticanje stopala i potkolenica

Ukoliko primetite da vam je obuća nešto tešnja nego inače, verovatno je da vam noge otiču. Nekada to može biti posledica dugotrajnog sedenja, ali može upozoriti i na neke bolesti. Tako se kao mogući uzrok oticanja nogu navode:

Bolesti srca - mnoge bolesti srca uzrokuju da tečnost 'zaglavi' u nogama i potkolenicama.
Problemi s venama - vene mogu početi da pumpaju krv na nepravilan način pa se krv skuplja u nogama.
Problemi s limfnim sistemom - limfni čvorovi pomažu u prenošenju tečnosti po telu. Kada dođe do blokade limfnog sistema, noge i ruke otiču. Koža takođe može postati tvrđa i deblja nego inače.
Problemi s jetrom - oticanje može biti uzrokovano nesposobnošću jetre da stvori dovoljno proteina u krvi.
Problemi s bubrezima - bubrezi koji ne funkcionišu ispravno ne uklanjaju dodatnu tečnost iz tela. To dovodi do gomilanja natrijuma koja uzrokuje oticanje u vašim zglobovima, nogama i rukama. 


Plava ili ljubičasta boja kože na nogama

Verojatno ste svi primetili da tokom hladnijih meseci koža može postati plava. Ali postoje stanja u kojima nožni prsti mogu da promene boju, čak i kad je toplo.

Mogući uzroci:

Postoji stanje koje se zove 'sindrom plavih nožnih prstiju', odnosno stanje kada su krvne žile blokirane. Mnoge žene imaju hladne ruke i stopala, ali ako su vam prsti često izrazito hladni, ako plave ili trnu to bi mogao biti Rejnaudov sindrom. On utiče na cirkulaciju u ekstremitetima i može biti jedan od znakova lupusa.

Foto: Pixabay

 


Neobjašnjive modrice na nogama

Osim kad se udarite, postoje stanja kad se modrice pojavljuju nasumično bez ikakvog objašnjenja.

Mogući uzroci:

Bolest jetre
Neke autoimune bolesti
Upala krvnih žila
Poremećaji krvarenja

Zbog nekoliko neobjašnjivih modrica ne trebate da brinete. Ali u nekim slučajevima, one mogu biti znak ozbiljne bolesti, poput dijabetesa tipa 2 ili leukemije.

 

Crveni osip na nogama

Kožni osip može biti svetlocrvene, crvene, tamnocrvene pa čak i ljubičaste boje. U nekim slučajevima može izazvati svrab, što može ukazivati na alergijsku reakciju. U drugim slučajevima to može biti simptom ozbiljne bolesti poput upale krvnih žila ili neke autoimune bolesti poput lupusa ili reumatoidnog artritisa.


Paučinaste vene

Paučinaste vene se mogu pojaviti tokom trudnoće, zbog debljine ili nedovoljne fizičke aktivnosti. Vrlo često je simptom proširenih vena i ponekad možete osetiti bol u tom području.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija