• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: živim.hr/informer.rs

29.11.2019

18:20

OSEĆATE GA U VAZDUHU, OPIJA VAS I UZBUĐUJE! Da li zaista možemo da mirišemo na se*s? O, da!

Ljubav

OSEĆATE GA U VAZDUHU, OPIJA VAS I UZBUĐUJE! Da li zaista možemo da mirišemo na se*s? O, da!

Podeli vest

Partnerova i vaša koža šalju niz poruka koje uključuju polnu želju i osećaje. Za njihovo tumačenje zaslužno je čulo mirisa: neka vrsta lične hemijske laboratorije

Miris kože: jedinstven i ličan znak prepoznavanja. Na njegov sastav utiču starosno doba, boja kože, telesna konstitucija, način ishrane, pol.

Muškarci imaju jači i intenzivniji miris nego žene, jer je u njihovom znoju veća količina hormona koji daju karakterističan miris koji podsjeća na mošus.

U stvaranju posebne note ličnog mirisa učestvuju apokrine žlezde znojnice: smeštene su na najintimnijim delovima tela (bradavice, genitalije, pazuh), počinju da rade u pubertetu i proizvode znoj čiji miris daje toplu i zavodljivu notu koži.

NAKON ČITANJA OVOG TEKSTA lako ćete prepoznati nekoga KO SE DUUUGO NIJE SE*SAO! Apstinencija ostavlja velike posledice na ORGANIZAM!

Vredi više od reči

Miris je nasleđe iz davnih vremena, kada su ga naši preci koristili da bi mogli da prepoznaju pripadnike svoje rodovske zajednice, ali i za slanje polnih signala. Iako to možda ne primećujete, ti mehanizmi su i danas aktivni: mirisni signal često je jači od 1.000 reči. Miris može da bude razlog da nam se neka osoba svidi ili ne svidi već prilikom prvog susreta. Dakle, u sentimentalnoj sferi života odgovarajući miris (za vaš nos) jedan je od faktora zbog kojih može da plane iskra privlačnosti, a onaj "pogrešni" može da ugasi i najjaču želju. Nije slučajno da su žene najosetljivije na mirise u vreme ovulacije, dakle kada je organizam spreman za začeće. No, ako žena uzima hormonsku kontracepciju, ta osetljivost će biti smanjena.

Foto: Pixabay

Bolje od fotografije

Da li ste primetili da vam, kada je vaš partner daleko, svaki miris koji liči na njegov jasno priziva u sećanje njegov lik? Mirisi, posebno lični, imaju vrlo jaku moć evokacije. To je zato što se tokom evolucije zona mozga koju koristimo za pamćenje razvila upravo oko tzv. olfaktivnog mozga, koji za prepoznavanje mirisa koriste slabije razvijene životinje, poput riba. I ne samo to: mirisi putuju "privilegovanim" nervnim vlaknima, bez psihološke cenzure. Upravo zato mogu u trenutku da prizovu u sećanje vrlo jasne slike.

Igra emocija

Čak i samo prisećanje na miris vašeg partnera pobuđuje navalu emocija: nežnost, želju, ali i ljutnju ako se vaša veza ružno završila. Deo mozga koji prikuplja olfaktivne podražaje direktno je povezan s limfnim sistemom koji upravlja emocijama, osećanjima, strastima i instinktima. Upravo zato neke mirise koje povezujemo s pozitivnim iskustvima doživljavamo kao prijatne, a one povezane s neprijatnim trenucima kao odbojne, ponekad do te mere da smo skloni instinktivno da odbacimo osobu na kojoj prepoznajemo takav miris.

Ako već pri prvom susretu s potencijalnim partnerom imate neki "feeling", velika je verovatnoća da vas je opio miris njegovog tela.

Mirisni afrodizijak

Sigurno ste to osetili: ponekad je dovoljan samo partnerov miris da u vama izazove polnu želju. Šta se događa? U epidermu se kriju nevidljive supstance koje pokreću neku vrstu hemijske komunikacije koja može da uzbudi i najvećeg mlakonju. To su feromoni, stvari pomešane sa znojem erogenih zona (pazuha, bradavica, genitalija) koje mogu da zapale iskru s*ksualnog uzbuđenja. Izlučivanje tog mirisa, zajedničko muškarcima i ženama, usko je povezano s nivoom hormona u organizmu, a kod žena je pojačano oko sredine menstrualnog ciklusa. I ne samo to: u to vreme žena je osetljivija na feromone koje izlučuje njen partner.

Njušim vruću noć

Trik za buđenje erosa? U ljubavnoj predigri dajte više prostora čulu mirisa. S partnerom otkrivajte mirise koje šire vaša tela. To je igra koja doprinosi produbljivanju prisnosti, ali u prvom redu jača želju. Prirodni miris tela (posebno najtoplijih delova) ne izaziva samo seksualnu reakciju, nego šalje signale i mozgu. Za to su zaslužni neuroni: podstaknuti koktelom mirisa koji se šire iz kože, pokreću niz hemijskih reakcija.

Poput oluje

Neuroprenosnik dopamin otvara mnoga "vrata" mozga omogućavajući da olfaktivne senzacije dopru do "pravih" centara. Poput dirigenta koji diriguje orkestrom, okuplja endorfine (hormone užitka), ali i oksitocin, hormon uzbuđenja i orgazma. Upravo oksitocin pokreće promene koje su uvod u ljubavni čin: ukrućivanje bradavica i vlaženje vagine. I konačno, nadbubrežne žlezde počinju da proizvode adrenalin, hormon koji uzbuđenje dovodi do vrhunca. Rezultat: povećanje krvnog pritiska, ubrzani rad srca, jače znojenje i osećaj uzbuđenja, a u izazivanju takvog stanja veliku ulogu ima lični miris.

ČIM SAM SE UDALA DOČEKAO ME JE SPISAK SVEKRVE! Poludela sam zbog STVARI koje je tražila da radim svom MUŽU!

Feromoni - gospodari ciklusa

Koliko je važna uloga feromona? Izuzetno, jer uspevaju da uravnoteže menstrualni ciklus žena. Iako ih ne primećujemo, ovi mirisi šalju hemijsku poruku hipotalamusu (centar u mozgu koji reguliše nivo polnih hormona) koji utiče na proizvodnju estrogena i progesterona (hormoni ciklusa), poput neke vrste biološkog sata. Žene koje žive s muškarcem imaju pravilniji ciklus: čini se da muški feromoni podstiču bolji rad ženskog reproduktivnog sistema. Cilj? Veća mogućnost oplodnje.

Ne skrivajte svoj ljubavni miris

Kad se spremate za ljubavni sastanak, iskušenje da na sebe stavite hrpu mirisa je vrlo jako. Psiholozi takvo ponašanje objašnjavaju strahom, danas vrlo raširenim, da pokažemo ono što jesmo, posebno u intimnim trenucima. No, nemojte da upropastite ljubavni susret menjajući miris svoje kože gušeći ga jakim parfemima. Dajte prednost blagim sapunima nežnog cvetnog mirisa koji imaju opuštajući učinak. Ili posegnite za lavandom: prema nekim istraživanjima muškarcima je to jedan od omiljenih mirisa. Ipak, prirodni mirisi tela bude eros efikasnije od najskupljih parfema.

Pre se*sualnog susreta dovoljno je kratko tuširanje (zbog higijenskih razloga), a sve ostalo prepustite nosu.

Žene su osetljivije

Da li ste znali da je ženski nos osetljiviji na mirise tela nego muški? Neka istraživanja pokazuju da žene jače osećaju miris znoja i zadah iz usta. Ta osetljivost je navodno povezana s većom sklonošću žena da osluškuju poruke svog instinkta. Ne samo to: čulo mirisa ženama pomaže u stvaranju posebne veze s decom upravo zahvaljujući većoj sposobnosti prepoznavanja mirisa. Čini se da je sposobnost razlikovanja mirisa povezana i s većom osetljivošću na registrovanje feromona, što zavisi od nivoa ženskih polnih hormona. Eto zašto s menopauzom i naglim padom nivoa estrogena nos gubi deo te sposobnosti. Neki stručnjaci smatraju da je upravo to jedan od uzroka gubitka ili smanjenja polne želje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima!

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija