• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

30.11.2019

21:38

LEKOVITA, A ZAPOSTAVLJENA VOĆKA! Mušmula poboljšava varenje, snižava holesterol, sprečava anemiju...

Ljubav

LEKOVITA, A ZAPOSTAVLJENA VOĆKA! Mušmula poboljšava varenje, snižava holesterol, sprečava anemiju...

Podeli vest

Već vekovima koristi se za probavne tegobe, jer uspešno suzbija crevne i želudačne infekcije i sprečava nadutost

Ukusni braonkasti plodovi mušmule već se nalaze na pijačnim tezgama. Ovo jesenje voće ima snažno protivupalno dejstvo na kompletan organizam.

Foto: Pixabay

Mušmula se već vekovima koristi za probavne tegobe, jer uspešno suzbija crevne i želudačne infekcije i sprečava nadutost. Ona je i snažan prirodni laksativ, a zbog svog antivirusnog i antibakterijskog delovanja pomaže pri ublažavanju upale krajnika i disajnih puteva.

KAKO DA POSTITE ZDRAVO? Nutricionista objašnjava koja pravila treba slediti!

Pektin ili voćni žele koji sadrži ovo voće pomaže i u snižavanju holesterola.

Mušmule obiluju gvožđem, koje je ključan deo proteina hemoglobina koji daje krvi tamnocrvenu boju i prenosi kiseonik do ćelija. To praktično znači da mušmula može da spreči i izleči anemiju nastalu usled nedostatka ovog minerala.

Foto: Pixabay

Čak i zeleni plodovi mušmule mogu da budu lekoviti, jer se od njih priprema čaj koji uspešno leči dijareju. Zelena mušmula je poznata i kao odlično protivupalno sredstvo - pomaže pri lečenju otvorenih ranica (afti) u ustima.

PROTIV AFTI

Čaj se priprema od supene kašike usitnjenih zelenih mušmula i dva decilitra vode. Isitnjeni plodovi se preliju vrelom vodom, poklope, ostave da odstoje sat vremena, a zatim se procede. Tokom dana piju se dve šolje, a usna duplja se ispira nekoliko puta dnevno.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija