• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N1info.com/informer.rs

15.12.2019

11:01

DAME, OPREZ! U 9 od 10 proizvoda pronađene BAKTERIJE OPASNE PO ŽIVOT!

Ljubav

DAME, OPREZ! U 9 od 10 proizvoda pronađene BAKTERIJE OPASNE PO ŽIVOT!

Podeli vest

Većina proizvoda za šminkanje, kao što su četke za nanošenje rumenila, maskare, ruževi za usne i popularni sunđeri za nanošenje tečnog pudera i prajmera, je kontaminirano bakterijama potencijalno opasnim po život, upozoravaju istraživači

- Proizvodi za šminkanje koje svakodnevno koriste milioni širom sveta kontaminirani su potencijalno smrtonosnim bakterijama, kao što su E.coli i stafilokoke, jer većina se ne čisti i koristi se daleko posle roka isteka - rekao je vodeći autor studije Amren Bašir sa Univerziteta Aston u SAD.

NAJTAČNIJI NEDELJNI HOROSKOP OD 16. DO 22. DECEMBRA: Jarčevima sledi neočekivani OBRT u karijeri, a Vodolije će imati TAJNU AVANTURU!

Prema studiji objavljenoj u časopisu ”Journal of Applied Microbiology”, u devet od deset proizvoda pronađene su bakterije koje mogu izazvati bolesti u rasponu od kožne infekcije do trovanja krvi ako se koriste u blizini očiju, usta ili posekotina.

Foto: pexels.com

Ovaj rizik se pojačava kod osoba sa oslabljenim imunitetom koji imaju veće šanse da se zaraze ovim bakterijama. Otkriveno je da popularni sunđeri koji se koriste za nanošenje tečnih pudera i prajmera imaju najviši nivo potencijalno štetnih bakterija, s tim da većina njih nije nikada očišćena.

Pomenuti sunđeri za aplikaciju su često podržani od slavnih ličnosti širom sveta, što doprinosi većoj prodaji, bez razmišljanja o potencijalnoj opasnosti za zdravlje.

SLATKA DROGA! Ovo su znakovi da jedete previše šećera!

Istraživači su otkrili da su ovi proizvodi posebno podložni kontaminaciji, jer nakon upotrebe često ostaju vlažni, što stvara idealne uslove za razvoj štetnih bakterija.

- Loša higijenska praksa potrošača kada je u pitanju upotreba šminke, veoma je zabrinjavajuća kada uzmete u obzir da smo pronašli bakterije kao što je E.coli u proizvodima koje smo testirali - rekao je Bašir.

Foto: Pixabay

Nalazi otkrivaju da su potrošači nesvesno dovedeni u opasnost i da bi proizvođači i regulatorna tela trebalo da učine više na zaštiti svojih kupaca tako što će datum isteka roka i način održavanja posebno naznačititi na ambalaži.

POMAŽU TOPLA KUPKA I KROMPIR! Kako pobediti muku zvanu hemoroidi!

- Nedopustivo je da se bakterija E.coli nađe u bilo kojoj koncentraciji u novim kozmetičkim proizvodima i sredstvima za njihovo nanošenje - naglasili su istraživači.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija