• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Stil

28.12.2019

11:11

NEPRIJATAN ZADAH NESTAJE ODMAH! Ove namirnice eliminišu miris belog luka!

Ljubav

NEPRIJATAN ZADAH NESTAJE ODMAH! Ove namirnice eliminišu miris belog luka!

Podeli vest

Beli luk ima čudesna lekovita svojstva, te spada od najmoćnijih biljaka na svetu

Međutim, mnogi ljudi ga izbegavaju zbog neprijatnog i jakog mirisa koji ostavlja u ustima. To nam stvara probleme jer niko od nas ne želi loš zadah.

Foto: Pixabay

Tada obično posežemo za pastom za zube i četkicom u pokušaju da otklonimo intenzivan miris ili kupujemo žvake da zamaskiramo zadah. Ali, ni to nam obično ne pomaže!

Naučnici tvrde da bi uz beli luk ili posle jela u kojem je ova zdrava namirnica trebalo da jedemo jabuke, zelenu salatu, celer, krompir, peršun, nanu, bosiljak ili pečurke.

Naime, te namirnice sadrže fenole, spojeve koji u hemijskoj reakciji reaguju sa sumporom iz belog luka, te tako neutrališu snažan miris.

Foto: Shutterstock

Istraživači su to dokazali masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovi njihove mase, a nakon konzumiranja ovih namirnica, nivo sumpora bio je znatno niži u dahu ispitanika.

Najviše fenola ima u nani, ali naučnike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, efikasno suzbija miris belog luka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija