• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

28.12.2019

19:14

U KRSTIMA BOLI ZBOG URINARNE INFEKCIJE, oko pupka zbog uvećane aorte: Kako da protumačite stomačne tegobe?

Ljubav

U KRSTIMA BOLI ZBOG URINARNE INFEKCIJE, oko pupka zbog uvećane aorte: Kako da protumačite stomačne tegobe?

Podeli vest

Analiza mesta i jačine tegoba u stomaku ključna je za postavljanje dijagnoze...

Kada se pojavi bol u stomaku ključno je odrediti sa koje strane boli, da li je bol tup ili oštar, da li se pojačava na dodir, šta ga umiruje, koliko dugo traje i kada se javlja. Odgovori na ova pitanja ključni su za dalju dijagnostiku koja detaljno može da otkrije uzrok problema.

Doktor Dragan Gunjić, hirurg Prve hirurške Kliničkog centra Srbije, kaže da je analiza bola u trbuhu kompleksna, čak i za lekare:

NIKAD VIŠE JO-JO EFEKAT! 10 pravila da vam se izgubljeni kilogrami ne vrate

- Uzrok nastanka bola u stomačnoj duplji može da bude upala, prekid cirkulacije, zatezanje creva, grč glatke muskulature ili pritisak na neke od nerava. Bol može da bude tup, što je najčešće posledica grča ili preteranog istezanja creva, ali i posledica zapaljenja. Kada je bol oštar i dobro lokalizovan, najčešće je prouzrokovan upalom i može da se isprovocira ili pojača pritiskom na trbušni zid. Ne isključuje se ni mogućnost da bol bude prenosan, pa da se reflektuje na neku udaljenu tačku od stomaka. Osim definisanja mesta bola, bitno je i vreme njegovog nastanka, trajanje, način nastanka i širenja bola, kao i faktori koji ga provociraju ili umiruju.

Foto: Shutterstock

Kada se bol javi u gornjim delovima trbuha najčešće je reč o problemima sa želucem.

- Ova vrsta bola uglavnom nastaje usled gastritisa i čira, naročito kada je bol tup i tišteći - kaže dr Gunjić. - Ukoliko je bol jak, naglo nastao, naročito posle uzimanja nekih analgetika ili "aspirina" može da ukaže na pucanje čira na želucu ili na dvanaestopalačnom crevu.

Bolovi mogu da se jave i obostrano. U zavisnosti od toga da li je reč o levoj ili desnoj strani, otkriva se uzrok problema.

NAJBOLJI LEK IZ PRIRODE! Oporavlja kožu, obara holesterol, a dobar je i za bubrege!

- Bol ispod desnog rebarnog luka najčešće ukazuje na prisustvo kamena ili zapaljenje žučne kese - kaže sagovornik Novosti. - Ovaj bol se po pravilu širi u desno rame. Ukoliko je praćen žutilom kože ukazuje i na moguće zaglavljivanje kamena u glavnom žučnom vodu. Bol u desnom donjem delu stomaka može da upućuje na upalu slepog creva, naročito ako je počeo da se širi iz gornjeg dela stomaka. Kada boli sa leve strane obično je reč o upali, ili pucanju divertikuluma debelog creva, uvrtanju debelog creva ili karcinomu ovog organa.

Foto: Shutterstock

Naš sagovornik kaže da bol koji se širi pojasno ukazuje na upalu pankreasa, a bol oko pupka može da bude izazvan i uvećanom aneurizmom trbušne aorte. Bolovi u krstima koji se šire prema stomaku, uglavnom ukazuju na urinarnu infekciju ili kamen u mokraćovodima.

SOK OD KROMPIRA! Niste ni svesni šta sve može da uradi za vaše ZDRAVLJE!

POMOĆ GINEKOLOGA

Kod žena, u slučaju lokalizacije bola u trbuhu, uvek bi trebalo da se uradi i ginekološki pregled zbog moguće upale jajnika i jajovoda. Uzrok može da bude i postojanje ili pucanje ciste jajnika, ali i tumor.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija