• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

19.01.2020

14:35

HIT DIJETA U SVETU! Adel je smršala uz čokoladu i vino - zašto ne biste i vi? (RECEPTI)

Ljubav

HIT DIJETA U SVETU! Adel je smršala uz čokoladu i vino - zašto ne biste i vi? (RECEPTI)

Podeli vest

Jedući sirt hranu izgubićete kilograme, dobiti mišiće, izgledati i osećati se bolje, a možda čak i živeti duže i zdravije

Dijeta koja uključuje čokoladu, crno vino i kafu? Koja gotovo da ne uzima u obzir brojanje kalorija? Dijeta kod koje je prosečno mršavljenje sedam kilograma u prvih sedam dana? Zvuči previše dobro da bi bilo istinito? Ne ako pitate mnogobrojne slavne osobe koje se pridržavaju sirtfud (sirtfood) režima ishrane, uključujući i Adel, čije se fotografije u malo je reći neprepoznatljivom, vitkom izdanju (sa čak 30 kilograma manje) šire ovih dana društvenim mrežama.

ZIMSKA SALATE ČAROBNIH UKUSA - Laki obroci posle praznične trpeze prijaće stomaku!

AMAZONKA, LJULJAŠKA, JAHAČICA... 8 poza na stolici koje rasplamsavaju strasti!

 

 

 

Kako je nastala?

Dijetu su osmislili nutricionisti Ejdan Gogins i Glen Maten. Toliko ih je zanimao potencijal sirt hrane da su stvorili dijetu koja se zasniva na maksimalnom unosu ovih namirnica i blagom ograničavanju kalorija. Zatim su je testirali na posetiocima jedne londonske teretane i bili zadivljeni svojim nalazima. Članovi teretane su u prvih sedam dana izgubili u proseku sedam kilograma, uprkos tome što nisu povećali nivo vežbanja. Učesnici ne samo da su izgubili veliku težinu već su i stekli mišiće (obično se tokom dijeta dešava suprotno) i prijavili su značajna poboljšanja ukupnog zdravlja.

Šta je tačno sirt hrana?

Sirtfud je relativno skoro otkrivena grupa namirnica bogatih hranljivim sastojcima koji, čini se, mogu da "aktiviraju" mršave gene tela (poznate i kao sirtuini) na gotovo isti način kao i brze dijete za skidanje masnih naslaga, ali bez neželjenih pratećih efekata kao što su glad, razdražljivost i gubitak mišića. Jedući sirt hranu izgubićete kilograme, dobiti mišiće, izgledati i osećati se bolje, a možda čak i živeti duže i zdravije.

Top 20 namirnica

Mnoge namirnice sadrže hranljive sastojke koji aktiviraju sirtuin, ali neke sadrže i više od drugih. U knjizi 'The Sirtfood Diet' autori dijete nabrojali su 20 najboljih "sirtfudova", a to su: heljda, kapar, celer, kakao, kafa, ekstradevičansko maslinovo ulje, zeleni čaj, kelj, selen, urme, peršun, crvena cikorija, crno vino, rukola, soja, jagode, jabuke, kurkuma i orasi.

(FOTO) NIJE USPELA DA IH ZADOVOLJI! Pevačica razočarala fanove: 'Ovo nije prvi put'!

 

 

Kako funkcioniše?

Ishrana je podeljena u dve faze. Prva, sedmodnevna "hiperuspešna faza" kombinuje sirtfud dijetu sa umerenim ograničenjem kalorija, dok u drugoj, 14-dnevnoj "fazi održavanja" konsolidujete gubitak kilograma bez ograničavanja kalorija.

Prva faza

Tokom prva tri dana unos je ograničen na 1.000 kalorija. Dijeta se sastoji od tri zelena soka bogatih sirt namirnicama (pogledajte recept) i jednim obrokom bogatim ovom hranom, kao i dve kocke crne čokolade. Tokom preostala četiri dana unos kalorija se povećava na 1.500 i svaki dan uključuje dva zelena soka i dva sirt obroka. Tokom prve faze nije dozvoljeno piti alkohol, ali možete slobodno piti vodu, čaj, kafu i zeleni čaj.

VITAMINSKA BOMBA U ČAŠI! Vanila jogurt podiže energiju - najbolji način za započenete dan!

 

 

Druga faza

Druga faza se ne fokusira na ograničenje kalorija. Svaki dan uključuje tri obroka bogata mašću i jedan zeleni sok, plus mogućnost jedne ili dve sirt užine, ako je potrebno. U drugoj fazi dozvoljeno vam je da pijete crno vino, ali u umereno (preporuka je 2-3 čaše crnog vina nedeljno), kao i vodu, čaj, kafu i zeleni čaj.

Šta se dešava nakon što završite dijetu?

Sirtfud dijeta nije dizajnirana tako da bude režim ishrane, već način života. Kada prođu prve tri nedelje, nastavite da jedete namirnice bogate sirtuinima i nastavite da svakodnevno pijete zeleni sok. Autori knjige "The Sirtfood Diet" sugerišu da se faze 1 i 2 mogu ponoviti kad je to potrebno radi poboljšanja zdravlja ili ako ste malo "skrenuli s puta", odnosno nabacili koji kilogram.

AKO TE NA PRVOM SASTANKU PITA: "Koja ti je omiljena boja?" znači da je pročitao OVAJ TEKST, i da želi da zna KAKVA SI U KREVETU!

RECEPTI (za jednu osobu):

 

 

Zeleni sok

Sastojci: 75 g kelja, 30 g rukole, 5 g peršuna, 150 g celera, uključujući lišće, pola srednje zelene jabuke, sok od pola limuna, kašičica zelenog čaja.
Priprema:
Sve sastojke osim zelenog čaja sameljite u blenderu, a ako je potrebno slobodno dopunite običnom vodom, prema ukusu. Čaj se dodaje na kraju, pred serviranje, i to samo u prva dva pića tokom dana, jer sadrži umerene količine kofeina.

 

 

Sirt musli

Sastojci: 20 g pahuljica od heljde, 10 g heljdine kaše, 15 g pahuljica kokosa ili sušeni kokos, 40 g urmi iseckane na kockice, 15 g oraha, iseckanih, 10 g kakao mahuna, 100 g iseckanih jabuka (kada su u sezoni birajte jagode), 100 g grčkog jogurta.
Priprema:
Pomešajte sve sastojke i poslužite odmah.

KLJUČNI MINERAL ZA MRŠAVLJENJE! Ako ga unosite dovoljno, mršavićete ŠEST puta brže!

 

 

Aromatična piletina

Sastojci: Za salsu: veliki paradajz, čili, sitno seckani, kašičica kapara, sitno seckanih, 5 g peršuna, sitno seckanog, sok od pola limuna. Za piletinu: 120 g pilećih prsa bez kože i bez kostiju, 2 kašičice mlevene kurkume, sok od pola limuna, kašičica ekstradevičanskog maslinovog ulja, 50 g kelja, seckanog, 20 g crvenog luka, isečenog na kockice, kašičica svežeg đumbira, sitno seckanog, 50 g heljde.
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni. Za salsu sitno iseckajte paradajz, pazeći da zadržite što više tečnosti. Pomešajte sa čilijem, kaparom, peršunom i limunovim sokom. Pileća prsa marinirajte u mešavini jedne kašičice kurkume, limunovog soka i pola pripremljenog ulja 5-10 minuta. Propržite mariniranu piletinu minut sa svake strane do zlatne boje, a zatim prebacite u rernu 8-10 minuta. Izvadite, prekrijte folijom i ostavite da se odmara pet minuta. Skuvajte kelj na pari pet minuta. Na ostatku ulja propržite luk i đumbir dok ne omekšaju, dodajte kuvani kelj i pržite još minut. Skuvajte heljdu u skladu sa uputstvima sa pakovanja sa preostalom kurkumom i poslužite.

CEO ŽIVOT POGREŠNO STE SEKLI LUK! Za to vam uopšte nije potreban nož već... (VIDEO)

 

 

Slatki zalogajčići

Sastojci (za 15-20 kuglica): 120 g oraha, 30 g tamne čokolade (85 odsto kakao zrna), izlomljene, 250 g urmi, bez koštica, kašičica kakao praha, kašičica mlevene kurkume, kašičica ekstradevičanskog maslinovog ulja, seme mahune vanile ili kašičica ekstrakta vanile.
Priprema:
Stavite orahe i čokoladu u procesor za hranu i izmešajte dok ne dobijete fini prah. Dodajte sve ostale sastojke i mešajte dok smeša ne formira veliku kuglu. Dodajte dve kašike vode kako biste sve lakše vezali, ako je potrebno. Oblikujte kuglice i stavite u frižider najmanje sat pre posluživanja. Kuglice mogu da stoje u frižideru do nedelju dana.

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija