• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: faktor.ba/informer.rs

31.01.2020

19:25

SMESTA BACITE OMEKŠIVAČ I NIKAD VIŠE GA NEMOJTE KUPITI! Opasan je po ZDRAVLJE LJUDI, ribe se od njega doslovno guše JER JE TOKSIČAN!

Ljubav

SMESTA BACITE OMEKŠIVAČ I NIKAD VIŠE GA NEMOJTE KUPITI! Opasan je po ZDRAVLJE LJUDI, ribe se od njega doslovno guše JER JE TOKSIČAN!

Podeli vest

Pre pedeset godina, kada je deterdžent za pranje veša bio lošijeg kvaliteta i činio odeću grubom, na tržištu su se pojavili omekšivači...

Današnji moderni deterdženti odlično čiste i omekšavaju odeću, pa je pitanje treba li nam zaista i omekšivač? 

Više štete nego koristi

U posljednjih deset godina pojavilo se niz dokaza koji otkrivaju da omekšivači više oštećuju našu odeću, okolinu, ali i zdravlje, nego što nam koriste. 

Šteti odeći

Možda ćete biti iznenađeni kada saznate da, iako tečeni omekšivač čini da vam odeća izgleda bolje, zapravo oštećuje materijal. Suštinski, omekšivač tkanine deluje tako što pravi tanki, voštani sloj na materijalu. Ovaj sloj mora biti otporan na vodu kako se ne bi isprao tokom procesa pranja, što odeću čini mekšom, ali isto tako manje sposobnom da upija vodu i deterdžent za pranje veša. To zapravo otežava čišćenje odeće koja s vremenom može početi mirisati loše. Ovo se posebno odnosi na prirodna vlakna poput pamuka, konoplje i bambusa. Sintetički materijali takođe ne reaguju dobro na omekšivač, a na materijalu mogu ostati tragovi koji izgledaju ružno i zadržavaju neugodne mirise.

Anketa

Šteti životnoj sredini

Taj voštani sloj morao je doći odnekud, a zapravo je reč o mešavini hemikalija na bazi nafte koja je nerazgradiva.
Omekšivači tkanine sadrže kvaternarne amonijske spojeve, zvane i "Quats", koji su odgovorni da odeća postane lepa i meka čim izađe iz veš-mašine. Međutim, za ove spojeve zna se da su toksični za vodene organizme, poput riba. "Quats" narušavaju strukturu i funkciju škrga, otežavajući ribama disanje i na kraju ih guše.

(VIDEO) VELIKI TEST! Proizvođači omekšivača redom obmanjuju kupce, EVO DOKAZA


Druga je hemikalija koja se obično nalazi u omekšivaču tkanina glutaral, poznat kao glutaraldehid, za koji se zna da je toksičan za ribe i druge vodene organizme.

Foto: Shutterstock

Narušava zdravlje

Ne iznenađuje da su hemikalije, koji su smrtonosni za ribu, štetni i za ljude. Poznato je da "Quats" izazivaju astmu, a neka istraživanja ukazuju na to da mogu biti štetni i za naš reproduktivni sistem. Mirišljavi omekšivači mogu sadržati više od 3.000 sastojaka, uključujući i ftalate, za koje se zna da su štetni za zdravlje ljudi, posebno za reproduktivno zdravlje muškaraca. Galaxolide su sintetički mošusi, čest sastojak omekšivača, koji se tokom vremena nakupljaju u telu. Konzervansi i boje takođe izazivaju zdravstvene probleme. Metilizotiazolinon je uobičajeni konzervans u omekšivačima i odavno se zna da je kožni alergen. A sećate se glutarala, onog koji ubija ribu? On kod ljudi izaziva astmu i kožne alergije.

Zamene za kupovne omekšivače

Stvarnost je da takva da vam zapravo uopšte ne treba omekšivač. Vaša odeća možda neće biti toliko meka kao nekada, pogotovo ako je sušite na žici, ali to se može popraviti prilično bezbolno. Ako koristite sušilicu, možete pokušati s kuglicama od vune ili filca ili kuglicama napravljenim od aluminijske folije. Pored toga, možete dodati šoljicu alkoholnog sirćeta u ciklus ispiranja.

Zdravi omekšivač možete napraviti i sami na sledeći način:

Sastojci: 

  • 2 šoljice gorke soli ili grube morske soli
  • 20 do 30 kapi esencijalnog ulja (peperminta ili lavande)
  • pola šoljice sode bikarbone

Postupak pripreme: Koristeći veliku posudu pomešajte esencijalna ulja s gorkom soli, a zatim umešajte sodu bikarbonu. Sipajte smesu u posudu s čvrsto prijanjajućim poklopcem.

Važno je zapamtiti da se zdravlje ne odnosi samo na hranu koju jedete i vreme koje trošite na vežbanje, već i na mnoge druge faktore i toksine koje stižu iz okruženja, tako da o tome trebate voditi računa ako želite dug i zdrav život.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija