• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Miss.24.sata.hr

12.02.2020

14:12

ČUVA SRCE, USPORAVA STARENJE I UBRZAVA CIRKULACIJU! 10 neverovatnih blagodeti čokolade na organizam

Ljubav

ČUVA SRCE, USPORAVA STARENJE I UBRZAVA CIRKULACIJU! 10 neverovatnih blagodeti čokolade na organizam

Podeli vest

Čokolada je mnogima omiljeni slatkiš, te pored fenomenalnog ukusa, pruža i zdravstvene blagodeti

Razne studije su dokazale da je dobra za zube, kožu, srce pa čak i razvoj ploda u stomaku. Iako su je neke ranije studije dovodile u vezu sa gojaznošću, ljubitelji ovog slatkiša sada mogu da odahnu.

JAJA ČUVAJU VAŠE ZDRAVLJE! Evo koja je preporučena porcija NEDELJNO

OVO JE ČUDOTVORNI LEK PROTIV GOJAZNOSTI! Evo kako se tačno PRIPREMA

Naime, čokolada sa većim udelom kakaa i sa što manje šećera, posebno tamna sa 70 odsto kakaa je ključ dobrog zdravlja.

Poboljšava raspoloženje

Čokolada sadrži triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja ne može da se sintetizuje u ljudskom organizmu već ju je potrebno uneti hranom.

Glavna uloga triptofana je izgradnja proteina. Osim toga, pomaže i nastanku serotonina, melatonina i niacina, a to nam pomaže da se osećamo srećnije.

Zdraviji zubi

Kakaov maslac koji se nalazi u čokoladi zapravo oblaže zube sa zaštitnim filmom, te ih štiti od zadržavanja bakterija.

Foto: pexels.com

Poboljšava cirkulaciju i snižava pritisak 

Studija iz 2012. je pokazala da čokolada stimuliše arterije u proizvodnji dušikovog (II) oksida, te pomaže u opuštanju. Poboljšava protok krvi i pomaže kod smanjenja krvnog pritiska. 

Zdravija i lepša koža

Određene vrste čokolade, naročito tamna čokolada bogate su antioksidansima, vitaminima, mikroelementima i flavonoidima. Na taj način koža se hidrira, te će vam pomoći i kod oštećenja uzrokovanih sunčevenim zracima.

Anketa

Sprečava prejedenje

Neuronaučnici su ustanovili da i kockica čokolade pre jela može da podstakne hormone koji šalju signale mozgu da smo siti. Na taj način sprečićemo prejedanje ili nepotrebno grickanje.

Poboljšava pamćenje 

Kvalitetna čokolada poboljšava prokrvljenost određenog dela mozga i kognitivnu funkciju.

Foto: pexels.com

Flavonoidi, magnezijum  i ekstrakt kakaa, poznat pod imenom lavado, koji se nalaze u čokoladi sprečavaju oštećenje živčanog sistema i kognitivnog opadanja kod osoba koje boluju od Alchajmerove bolesti. Osim toga, čokolada poboljšava pamćenje.

Usporava starenje

Antioksidansi kojima obiluje čokolada usporavaju proces starenja jer neutrališu slobodne radikale koji ubrzavaju ovaj proces.

Jedno kanadsko istraživanje je ustanovilo da osobe koje redovno konzumiraju čokoladu imaju manji rizik od srčanog udara za 20 odsto, dok se kod onih koji su doživeli srčani udar smanjuje rizik od smrti za 50 odsto.

Foto: Pixabay

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Čokolada  poboljšava rad srca, te smanjiuje  rizik od srčanih bolesti za 1/3 odsto. Osim toga, može da izleči i slomljeno srce. 

Stres

Još jedno istraživanje je pokazalo da glavni sastojak čokolade- kakao, može da smanji nivo hormona koji podstiču stres.

Osmeh

Trudnice koje umereno jedu čokoladu, rodiće hrabriju i veseliju decu.

Finsko istraživanje  je utvrdilo da svakodnevno grickanje umerenih količina čokolade pomaže razvoju fetusa.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija