• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Punkufer. Dnevnik.hr

29.02.2020

15:51

VOĆE KOJE DAJE NEVEROVATNU SNAGU! Snižava holesterol, leči artritis, čuva kožu, ali to NIJE SVE

Ljubav

VOĆE KOJE DAJE NEVEROVATNU SNAGU! Snižava holesterol, leči artritis, čuva kožu, ali to NIJE SVE

Podeli vest

Pomorandže su južno voće koje ima lekovita svojstva jer obiluju mineralima i vitaminima, naročito vitaminom C

Ova primorska biljka, otkrivena je pre 7.000 godina u Indiji i Kini. Portugalski trgovci u 15. veku doneli su je u Španiju, Portugal i Francusku, te bi kroz nekoliko vekova počela njihova sadnja i u predelima Australije, Afrike, Južne i Severne Amerike. Zanimljivo je da je u antičkom dobu važila za voće bogova. Pomorandže je naročito obožavao Herkul zbog snage koje mu je davala.

DOKTORI TVRDE: Ovo je jedini narodni lek koji leči holesterol, artritis i 10 drugih bolesti!

Sadrži listu esencijalnih hranljivih materija, vitamina i minerala neophodnih za normalan rast i razvoj i uopšte zdravlje organizma.

Plod pomorandže ima veoma malo kalorija i ne sadrži zasićene masti, niti holesterol, ali je bogat dijetetskim vlaknima i pektinom. A svi znamo da pektin smanjuje nivo holesterola u krvi, te omaže i u zaštiti sluzokože debelog creva.

Snižava holesterol

Visoka koncentracija hesperidina u unutrašnjoj kori pomoradže je veoma efikasna kod snižavanja lošeg holesterola.

Sama pomorandža ne sadrži ni blizu toliko hesperidina, te se preporučuje da iskoristite koru kad god je to moguće. 

Foto: Shutterstock

 

Stabilizuje krvni pritisak 

Najnovija istraživanja dokazala su da ovo voće sadrži veliku količinu magnezijuma koji pomaže kod smanjenja krvnog pritiska.

Najbolji efekat ćete postiči ako iscedite sok od pomorandže.

Leče artritis

Flavonoidi koji se nalaze u pomorandži imaju antiupalna svojstva, te pomažu kod lečenja artritisa.

Istraživanja su pokazala da samo jedna čaša pomorandžinog soka dnevno smanjuje rizik od bolesti povezanih s upalom, naročito reumatoidnog artritisa. 

Štite želudac

Sadrže pravo bogatstvo prehrambenih vlakana koja štite želudac i poboljšavaju rad probave. Neke studije su pokazale da sprečavaju i nastanak čira na želucu.

Foto: Pixabay

Jačaju imunitet

Pun su vitamina C zbog čega jačaju imunitet, što je naročito važno tokom zime kada smo podložni prehladama i virusima.

Takođe, kalcijum koji se nalazi u pomorandži štiti zdravlje kostiju i zuba.

Sprečava nastanak bubrežnih kamenaca

Redovno konzumirane sveže isceđenog soka može da smanji rizik od razvoja bubrežnih kamenaca.

Sok od pomorandže je od svih svežih sokova među najefikasniim kao preventiva kamena u bubregu, pokazala su razna istraživanja.

Čuvaju kožu zdravom

Antioksidansi u pomorandži štite kožu od delovanja slobodnih radikala. Za dobar ten preporučljivo je popiti čašu soka od pomoradnže svakoga dana.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pomorandza

pre 4 godine

"... otkrivena je pre 7.000 godina...", "... Najnovija istraživanja dokazala su da ovo voće sadrži veliku količinu magnezijuma...". Pa, gde su ti naucnici bili 7000 godina, kada su oni otkriveni? Kada je pronadjen magnezijum? Alo.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija