• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Republika/informer.rs

08.03.2020

13:03

UMORNI STE, MALAKSALI, JEDE VAM SE ČOKOLADA? Možda vam nedostaje ovaj mineral!

Ljubav

UMORNI STE, MALAKSALI, JEDE VAM SE ČOKOLADA? Možda vam nedostaje ovaj mineral!

Podeli vest

Magnezijum je u našem telu povezan sa više od 300 biohemijskih procesa koji utiču na to da naš organizam pravilno funkcioniše. S obzirom na to da je nedostatak magnezijuma teško klinički dijagnostifikovati, naučnici ga često zovu i "nevidljivi simptom"

Glavobolja

Brojne studije pokazale su da osobe koje pate od migrena imaju nižu koncentraciju magnezijuma u svom telu. Kako ovaj mehanizam funkcioniše za sada još uvek nije precizno utvrđeno, ali se pretpostavlja da nedostatak ovog minerala remeti funkciju serotoniskih receptora što povećava upalne procese u telu.

PRIRODNI LEK PROTIV PREHLADE! Čudotvorna kombinacija bibera i meda!

SIMBOLIKA CVEĆA I NJEGOVE BOJE! Šta odabrati za 8. mart?

 

Grčenje mišića

Magnezijum pomaže da se mišići u telu brže oporave od stresa i umora. Nedostatak magnezijuma mišićima uskraćuje potrebnu energiju za oporavak što pored grčeva može izazvati i pojavu mučnine, povraćanja i vrtloglavice kada ste umorni.

Foto: Shuterstock

Neodoljiva želja za čokoladom

Kod nedostatka potrebnih nutritijenata u organizmu, telo često daje signal u vidu potrebe za odrđenom hranom. Ukoliko vas mlečna čokolada neodoljivo privlači, ovo je pouzdani znak da vam fali magnezijuma.

Česte promene raspoloženja i depresija

Magnezijum je povezan sa funkcijom neutotransmitera u mozgu koji utiču na pamćenje, razmišljanje i emocije. Stoga, ukoliko imate neobjašnjive emotivne bure, razmislite još jednom da vašem telu pružite više magnezijuma.

(FOTO) SVU JE ISPIPAO! Pevačica objavila fotografiju sa novim dečkom!

S obzirom na to da se samo jedan odsto magnezijuma nalazi u krvi, a ostatak u kostima, laboratorijskim metodoma je jako teško ustanoviti da osoba pati od nedostatka ovog minerala. Ukoliko osećate neki od pobrojanih simptoma, rešenje se nalazi u ishrani, a navike možete da promenite na sledeći način:

Foto: pexels.com

Izbegavajte alkohol i gazirana pića

Iako se magnezijum redovnom ishranom unosi u dovoljnim količinama, problem nastaje kada se konzumiraju pića koja remete ravnotežu u organizmu, piše Republika.

ZAMENE ZA MLEKO, MESO I JAJA: Evo kako da unesete proteine tokom posta!

Gazirana pića su puna šećera koji onemogućava apsorpciju vitamina D što posledično vodi i ka lošoj iskorišćenosti magnezijuma koji smo uneli putem hrane. Alkohol takođe doprinosi lošoj apsorpciji, pa umesto "žestokih pića", trudite se da konzumirate vino ili pivo koji su puni antioksidanasa i flavonoida.

Foto: Pixabay

Hrana bogata magnezijumom

Magnezijum se nalazi u svežem povrću, naročito zelenim lisnatim biljkama kao što su zelena salata, spanać i blitva. Takođe, ima ga puno i u svežem voću. Prilikom termičke obrade hrane deo magnezijuma se gubi, zato se potrudite da koristite sveže namirnice bez dodatne obrade.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dragan

pre 4 godine

Jede vam se kukuruz i plasite se noza...imate svinjski grip a ako vam se ide u cirkus...imate Coronu!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija