• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/J.Ž.

16.03.2020

18:20

BILDUJTE IMUNO SISTEM, to je prva linija odbrane! Radite ovo i SVI VIRUSI ĆE VAS ZAOBIĆI!

Ljubav

BILDUJTE IMUNO SISTEM, to je prva linija odbrane! Radite ovo i SVI VIRUSI ĆE VAS ZAOBIĆI!

Podeli vest

U borbi protiv koronavirusa i virusa uopšte pranje ruku je veoma važno, ali to nije jedino što možemo da učinimo. Jak imunološki sistem je najvažniji. Iako smo već sto puta pročitali kako se jača imunitet, nije loše podsetiti se toga u vreme kada novi virus osvaja planetu

Da bismo znali kako da se brinemo o svom imunološkom sistemu, prvo moramo da znamo čime od oružja raspolažemo, a ispostavlja se da je to zaista impresivna kolekcija - rekla je za "Gardijan" Šina Krukšank, profesorka imunologije na Univerzitetu u Mančesteru i ovako to objasnila:

- Kad dođemo u kontakt s klicama koje nikada ranije nismo sreli, postoje različite barijere koje pokušavaju da ih spreče da uđu u naše telo. Osim kože, imamo i sluz, pljuvačka je zaista važna barijera, kao i mikrobiom, zajednička imenica za milijarde mikroba koji žive u našem telu. Neki od njih su korisni i proizvode antibakterijska jedinjenja i nadmeću se s patogenima za hranu i prostor.

Foto: Pixabay

BRZO JE, LAKO I EFIKASNO! Napravite sami osveživač vazduha koji DEZINFIKUJE PROSTOR!

ČUVARI ZDRAVLJA! Ovo povrće vam je danas PREKOPOTREBNO - pravo sa pijace, uvrstite ga u jelovnik (FOTO)

 

 

I najvažnije

- trudite se da budete dobro raspoloženi
- ne mislite negativno, ne upadajte u paniku
- smanjite stres kako znate i umete: smejte se, gledajte omiljene filmove
- stres sa posla ostavite na poslu, ne unosite ga u kuću
- na poslu, takođe, pokušajte da širite pozitivnu energiju

Osim sluzi i mikroba, naša tela su obložena epitelnim ćelijama koje je, kaže Krukšankova, zaista teško proći. One proizvode antimikrobne materije, uključujući i, za koronavirus najvažnija, antivirusna jedinjenja.

Ojačajte imuno sistem

Ali naš imunitet ima i "rupe".

- To znači da naš imunološki sistem ne prepoznaje određene napadače ili su oni stvorili nove strategije da ga izbegnu, kaže Krukšankova i dodaje da će zdrav način života obezbediti da naša odbrana bude dobra.

- Živimo u simbiozi s bakterijama u našim crevima. Imati one prave, s kojima smo evoluirali, najbolje je za naše zdravlje. Sve što radimo, a što ih menja, može biti štetno - kaže profesor Arne Akbar, predsednik Britanskog udruženja za imunologiju i profesor na univerzitetskom koledžu u Londonu i dodaje:

Foto: Shutterstock

- Da bismo nahranili crevnu floru, preporučuje se što raznovrsnija ishrana, s puno namirnica bogatih vlaknima. Mikrobiom zaista voli vlakna, mahunarke i fermentisanu hranu.

Kefir, jogurt i kisele namirnice poput kiselih krastavaca i kiselog kupusa su fermentisane namirnice koje se sada dosta koriste zahvaljujući našem sve većem znanju o mikrobiomu.

KARDILOG UPOZORAVA: Pažljivo sa kofeinom, ova doza se nikako NE PREPORUČUJE!

Krenimo redom: šta sve da radimo kako bismo ojačali naš imuni sistem. Kada mikroorganizmi prodru kroz našu liniju odbrane, za jačanje imuniteta je možda već kasno. Zato je važno da svoj imuni sistem stalno "bildujemo" kako bi on bio spreman i kada nas napadaju virusi, kao što je slučaj ovih dana sa koronavirusom.

Prve mere odbrane

Ako primetite prve simptome blagog pada imuniteta, prvo što treba da uradite jeste da izbacite loše navike. Pre svega ostavite pušenje i alkohol. Pušenje izbacite potpuno, alkohol svedite na male količine. Nikotin i alkohol loše utiču na organe neophodne za zdrav imuni sistem, na pluća i jetru.

Foto: Shutterstock

Ono što je veoma važno jeste da svom telu obezbedite neophodan odmor. Ništa ne narušava imunitet kao umor, nespavanje i neuredan način života. Odmor svakog dana je neophodan, a potrudite se da svakoga dana ustajete i ležete u isto vreme, kao i da redovno imate obroke. Jačanje imuniteta zavisi i od toga na kakav bioritam je vaše telo naviklo. Jednostavno - ne šokirajte telo velikim promena bioritma, samo se više odmarajte i unesite u ishranu više zdravih namirnica. Dok spavamo, naše telo se regeneriše i oporavlja od svega kroz šta prolazimo tokom dana. Ako dovoljno spavamo, svaki deo tela je sposobniji da se bori protiv mikroba i virusa, pa je samim tim i imunitet jači. Manjak sna utiče i na količinu hormona u vašem organizmu, naročito onih koji utiču na stres. A stres telo vodi u neravnotežu, pa tako imunitet postaje ranjiviji i virusi ga lakše pobeđuju. Za jačanje imuniteta potrebno je makar 7-9 sati sna svake noći!

STOMAK VAM JE KAO BALON? 5 vežbi protiv nadutosti - creva će vam reći HVALA!

Ishrana

Kako ćete ojačati imunitet, zavisi i od toga šta jedete. Smanjite unos šećera. Šećer je težak i što smo stariji, to se naše telo sa njim teže nosi. Isto tako, i belo brašno i previše masna i slana hrana mogu oslabiti vaš imunitet jer imunitet dolazi iz stomaka: digestivni trakt je veoma važan za zdravu imunu funkciju jer direktno obezbeđuju hranljive sastojke koji jačaju imunitet. Uzimajte voće i povrće i med. Umesto belog brašna, koristite integralne žitarice. Voće i povrće treba da sadrži dosta vitamina C: citrusno voće limun, pomorandže, mandarine, limeta, grejpfrut, paprika, brokoli i spanać.

 

Foto: Shutterstock

Za jačanje imuniteta naročito je dobra domaća supa, kokošija, i to ona koja je kuvana sa pilećim kostima. Ona je odlična za digestivni trakt, ali i za respiratorni sistem. Piletina, inače, jača imunitet jer sadrži mnoštvo vitamina, pre svih vitamina B-6, od kog zavisi stvaranje novih crvenih krvnih zrnaca. U ishranu možete uključiti i morske plodove jer sadrže dosta cinka. Suncokretovo seme koje ima vitamine E i B, magnezijuma i fosfora, beli luk koji ima jedinjenja sumpora, potom đumbir, kurkuma, jogurt (ako je moguće grčki jogurt koji ima vitamin D,) potom bademi, zova...

Foto: Shutterstock

Čajevi su sjajna alternativna za kafu, a manje su štetni, a sadrže taman dovoljno kofeina i tanina da podignu nivo energije, a pomažu kod kijavice, gripa i prehlade. Najbolje je redovno piti zeleni i crni čaj, jer oni imaju dosta antioksidanata koji su neophodni za jak imuni sistem. Zeleni čaj je naročito bogat antioksidansima koji se bore protiv mikroba.

KAKO NEPOGREŠIVO PREPOZNATI PSIHOPATU! Hladni, bezosećajni... Možda su BAŠ OKO VAS! Žene, OBRATITE PAŽNJU!

Jedan od odličnih prirodnih preparata za jačanje imuniteta kod odraslih, pored pomenutog sirupa za imunitet, jeste i origanovo ulje. Ono je veoma jako, treba ga uzimati u malim količinama, a podstiče rad sistema za varenje i jača imunitet.

Vežbajte, šetajte

Redovna fizička aktivnost je neophodna za zdravo funkcionisanje organizma. Organizam koji je navikao na vežbu i kretanje funkcioniše brže i efikasnije. A u fizičku aktivnost računa se gotovo sve, od lagane šetnje do teretane. Dovoljna je i kratka šetnja od pola sata svakog dana. Ključ je u tome da budete redovni. Ono što ne valja je preterivanje, iscrpljivanje organizma vežbanjem, jer tako slabite organizam i imunitet. Šetajte se na otvorenom, udišite čist vazduh.

Foto: Shutterstock

- Bela krvna zrnca mogu da budu prilično uspavana. Vežbanje ih pokreće povećavajući tako protok krvi da bi ona mogla da obavljaju svoje nadzorne poslove i traže i uništavaju neprijatelje u svim delovima tela - kaže profesor Arne Akbar.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Radmila

pre 4 godine

Svi u vecini znamo sta je zdravo za nas organizam ali mi se toga ne pridrzavamo. Kao prvo nije dovoljno samo prati ruke, nego treba sebi i drugima da pomognemo u zastiti naseg zdravlja. Pored toga sto moramo zdravo da se hranimo i da izbacimo secer iz upotrebe, treba i radi preventive da koristimo kao npr kurkumu, OPC+C i indijski tamjan tu pomaze pro100. Sve je to za nas jaci imunitet i kvalitetan zivot.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija