• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

16.03.2020

19:48

(RECEPTI) KAKO SE NE UGOJITI TOKOM VASKRŠNJEG POSTA? Posno, slasno i ZDRAVO!

Ljubav

(RECEPTI) KAKO SE NE UGOJITI TOKOM VASKRŠNJEG POSTA? Posno, slasno i ZDRAVO!

Podeli vest

Posna hrana reguliše krvni pritisak, ubrzava detoksikaciju organizma i utiče na smanjenje nivoa masnoća u krvi, ali često se događa da nakon posta umesto manjka imate višak kilograma, pa čak i probleme sa zdravljem. Šta je to što će napraviti razliku i učiniti da uzdržavanje od mrsne hrane zaista bude delotvorno?

Čim počne post, u restoranima i pekarama zavlada pomama za posnom hranom i pecivima. Mnogi, iako su vernici, post doživljavaju kao dijetu i priliku da skinu neki kilogram. Zato sveštenici često napominju da post nije gladovanje, dijeta ili mučenje, već uzdržavanje i umerenost u svemu, pa i u jelu. Posna hrana reguliše krvni pritisak, ubrzava detoksikaciju organizma i utiče na smanjenje nivoa masnoća u krvi, ali često se događa da nakon posta umesto manjka imate višak kilograma, pa čak i probleme sa zdravljem. Šta je to što će napraviti razliku i učiniti da uzdržavanje od mrsne hrane zaista bude delotvorno?

BILDUJTE IMUNO SISTEM, to je prva linija odbrane! Radite ovo i SVI VIRUSI ĆE VAS ZAOBIĆI!

KARDILOG UPOZORAVA: Pažljivo sa kofeinom, ova doza se nikako NE PREPORUČUJE!

 

Bacite se na salate

Jedite što više svežeg, lisnatog povrća. Posna ishrana već donosi preveliku količinu šećera i skroba, te uravnotežite jelovnik različitim salatama, karfiolom, brokolijem, kupusom, paprikama, tikvicama, patlidžanom... Post je i idealno vreme za čorbe i potaže od povrća - skuvajte razno povrće po želji i ukusu, izmešajte štapnim mikserom i uživajte.

Foto: Shutterstock

Uvrstite mak

Uvrstite mak u nedeljnu ishranu jer je bogat mineralima, odličan za metaboličke potrebe organizma i neophodan u toku posta. Obratite pažnju prilikom kupovine zapakovanog mlevenog maka, jer veoma često ima mnogo dodatog šećera. Dakle, čitajte deklaracije.

Koristite citrusno i sezonsko voće za voćne salate, a možete ih kombinovati sa zaleđenim bobičastim voćem. Ako želite da ih zasladite, koristite med.

Barene mahunarke

Mahunarke su obavezne jer obezbeđuju biljne belančevine i mnogo drugih kvalitetnih sastojaka, kalorične su i daju energiju organizmu. Pripremajte ih jednostavno, a najbolje je da ih obarite, dodate začine i prelijete kvalitetnim hladno ceđenim uljem.

STOMAK VAM JE KAO BALON? 5 vežbi protiv nadutosti - creva će vam reći HVALA!

Sveža morska riba

Neophodno je u toku nedelje pojesti dve do tri konzerve sardine (u njihovom soku ili maslinovom ulju) sa koščicama koje obezbeđuju kalcijum. Možete napraviti namaz ili salatu, a uz bareni krompir i povrće imaćete kompletan obrok. Sveža riba, posebno morska, treba da bude najmanje dva puta nedeljno na trpezi, savetuju nutricionisti, a idealno rešenje za ograničen budžet su zamrznute girice.

Foto: Shutterstock

Svežu ribu pripremajte u rerni, pržite ili dinstajte na maslinovom ulju ili kuvajte na pari - pohovani oslić i girice iz dubokog ulja ne računaju se u svežu ribu, već u namirnice upropašćene lošom pripremom.

Orasi umesto grickalica

Izbacite industrijske grickalice i zamenite ih pečenim kikirikijem, orasima, bademima, čipsom od voća i povrća, semenkama bundeve i suncokreta ili domaćim kokicama.

BRZO JE, LAKO I EFIKASNO! Napravite sami osveživač vazduha koji DEZINFIKUJE PROSTOR!

Oprezno sa slatkišima

Zbog preteranog unosa skroba, slatkiše je najbolje izbegavati. Ukoliko baš morate, pronađite nešto u veganskim kuvarima jer oni ne koriste margarine i industrijsku hranu. Ipak, ovo ne znači da će kolači biti manje zašećereni, pa ako vam je stalo do obima struka, ipak odaberite voće, eventualno i malo suvog voća. Drugi predlog je domaći kompot bez dodatog šećera uz orašaste plodove.

Koštunjavo voće je bogato kvalitetnim biljnim masnoćama, proteinima, kao i mineralima, ima veliku kalorijsku vrednost i 100 grama može u potpunosti da zameni obrok. Iz tog razloga ga treba jesti umereno.

Zdrave žitarice

Zaboravite na pekaru i peciva. Kuvajte cele žitarice i koristite kao prilog za ručak ili večeru, osnovu za doručak i poslastice, ili kao kvalitetnu užinu - skuvajte pirinač na vodi i dodajte suvo voće i med. Koristite više krompira i bundeve, kao i korenastog povrća umesto testa, testenine i brašna.

Foto: Shutterstock

Krompir pecite u ljusci

Krompir nije toliko kaloričan, ali ako se doda veća količina ulja tokom pripreme (zbog velike moći upijanja) postaje kalorijska bomba. Stoga ga barite ili pecite u ljusci, a ako baš ne možete bez pomfrita, prvo ga obarite, a potom ispržite - upiće daleko manje ulja. Ne zaboravite na batat, koji sporije podiže šećer u krvi, a izvanredna je i ukusna namirnica.

SVE SE DESILO U ITALIJI! Anđelka Prpić progovorila o ZDRAVSTVENOM STANJU - moram na OPERACIJU! Nije baš najbolje... (FOTO)

Pečurke i bundeva

Pečurke imaju malo kalorija, daju izvanredan ukus jelima, a možete ih pripremati kao glavno jelo, prilog, čorbe, potaže... Uvrstite u ishranu i bundevu, koju možete pripremiti na različite načine. Kuvajte potaže od bundeve, razna variva, pite, pecite u rerni, koristite kao salatu, kao sok ili dodatak sveže ceđenim sokovima od voća i povrća.
 

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Potaž od pečuraka

Sastojci: kašika maslinovog ulja, 450 g šampinjona ili bukovača, stabljika celera, glavica crvenog luka, četvrtina šolje brašna, so, biber, trećina šolje belog vina, 4 šolje povrtnog bujona, šolja skuvanog integralnog pirinča, 2 kašike peršuna, kašičica sušene majčine dušice.
Priprema:
U veću posudu sipajte ulje, dodajte naseckane pečurke, celer, šargarepu, crveni luk i dinstajte oko 5-7 minuta. Dodajte brašno, so, biber i kuvajte još dva minuta, stalno mešajući. U povrće sipajte belo vino, dodajte majčinu dušicu, pojačajte temperaturu i ostavite da prokuva još dva minuta. Dodajte bujon i ostavite da provri, dodajte pirinač, poklopite i pustite da se krčka oko 5-7 minuta. Izdvojte nekoliko komada pečuraka za serviranje, a ostalo usitnite štapnim mikserom. Na kraju dodajte sveži peršunov list.

Foto: Shutterstock

Pijani šaran

Sastojci: 1,5 kg šarana, limun, 2 čena belog luka, kašika golica (opciono), so, biber, dimljena slatka mlevena paprika po ukusu, 500 g kuvanog krompira, 200 g šargarepe isečene na kolutove, 150 g praziluka isečenog na kolutove, 0,5 dl maslinovog ulja, 1,5 dl belog vina, četvrtina veze peršuna za dekoraciju.

DOKTORKA APELUJE: ODMAH PRESTANITE da radite ovo sa rukama, to je NAJLAKŠI NAČIN DA DOBIJETE VIRUS!

Priprema: Šarana začinite solju, biberom i paprikom tako što ćete ih dobro utrljati iznutra i spolja. Napunite ribu kriškama limuna i seckanim belim lukom, pa stavite u pleh za pečenje. Oko šarana rasporedite povrće, začinite ga, prelijte sa malo ulja, a zatim sve nalijte belim vinom i pospite golicama od bundeve. Ostatak limuna isecite na tanke kriške i rasporedite po ribi i povrću. Ako ne želite da šargarepa bude malo tvrđa obarite je zajedno sa krompirom pre stavljanja u pleh. Pecite u rerni na 180 stepeni oko 25 minuta i dekorišite svežim peršunom.đ

Foto: Shutterstock

unjeni patlidžan

Sastojci: 3 manja patlidžana, glavica crvenog luka, 200 g šampinjona ili vrganja, 200 ml paradajz pelata, 125 g integralnog pirinča, malo peršuna, čeri paradajza, so, biber i maslinovo ulje.
Priprema:
Patlidžan prepolovite, izdubite meso i napravite male lađice, posolite i ostavite da se ocede. Na maslinovom ulju propržite seckani luk, dodajte meso patlidžana (prethodno iseckano, posoljeno i ostavljeno da se ocedi). Dodajte iseckane pečurke i dinstajte desetak minuta, pa sipajte pelat. Pirinač skuvajte posebno i izmešajte s povrćem, dodajte peršun i ostale začine po želji. Napunite lađice i na površinu svake stavite čeri paradajz. Složite na pleh i pecite 20 minuta na 180-200 stepeni.

Foto: Shutterstock

Prebranac na hilandarski način

Sastojci: 500 g pasulja tetovca, 4-5 glavica crnog luka, 2-3 čena belog luka, 150 g zrelog paradajza, mlevena crvena paprika, so, peršunov list.
Priprema:
Pasulj potopite da odstoji preko noći. Stavite ga u šerpu da se kuva, bacite prvu tečnost kad voda provri, a potom dodajte krupno isečene dve glavice crnog luka i kuvajte na tihoj vatri. Pri kraju kuvanja stavite dve do tri iseckane manje glavice crnog luka, beli luk i crvenu mlevenu papriku. Kada je pasulj kuvan i voda skoro isparila, u šerpu stavite oljušten i sitno isečen zreo paradajz, so i dosta peršunovog lista. Jelo treba da se krčka još neko vreme.

LEPA OLGA IMA KORONAVIRUS! Zaključala sam se u kući kada sam saznala

Foto: Shutterstock

Posni kolač sa džemom

Sastojci: 100 g crne čokolade, šolja smeđeg šećera, pola šolje ulja, 1,5 šolja vode, 3 šolje brašna, kesica praška za pecivo, 100 g mlevenih oraha ili pečenih lešnika, kašičica ulja, kašičica brašna, 3 kašike džema od kajsije, 100 g crne čokolade za glazuru.
Priprema:
Otopite čokoladu, pa joj dodajte šećer, ulje, vodu, brašno i prašak za pecivo. Sve dobro izmešajte, pa dodajte orahe ili lešnike i lepo sjedinite. Pleh podmažite kašičicom ulja, pospite po dnu kašičicu brašna, pa izlijte smesu i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Vruć kolač premažite džemom, a potom rastopljenom čokoladom.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj! Osim toga, saopšteno je da će selektor A reprezentacije Dragan Stojković Piksi u subotu nakon utakmice Juventus - Milan održati sastanak sa fudbalerima ta dva tima Dušanom Vlahovićem, Filipom Kostićem, Lukom Jovićem i Jan Karlom Simićem!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija