• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.03.2021

14:01

KO BI REKAO?! Hrkanje je simptom ozbiljnih bolesti!

Ljubav

KO BI REKAO?! Hrkanje je simptom ozbiljnih bolesti!

Podeli vest

Hrkanje nije neprijatna pojava samo za one koji spavaju pored osobe koja hrče, već može biti i simptom nekih ozbiljnijih zdravstvenih problema. Iritantan zvuk koji proizvodimo dok dišemo tokom sna može ukazati i na poremećaj prestanka disanja, odnosno apneju u snu

„Borba“ za vazduh

O ovome se još uvek premalo govori, iako se ne radi o retkom poremećaju. Neke osobe se bude sa osećajem gušenja i „borbe“ za vazduh. Ovaj neprijatan sindrom mogu tokom noći svi osetiti, a posebno ako su se prethodnog dana jako umorili jednako kao i posle konzumacije alkohola u večernjim satima.

A o bolesti se govori kada se javlja više od pet apneja u jednom satu. Kako prenose mediji u regionu, razvoj bolesti je obično lagan, gotovo neprimetan. Apneje se počinju javljati kod bolesnika koji od ranije hrču, a često nisu ni svesni poremećaja.

Foto: Pixabay

Osobe sa apnejom osećaju se pospano i nakon što su spavale 8 ili 10 sati, pa često zadremaju u monotonim situacijama. S vremenom se može razviti i progresivni gubitak kognitivnih funkcija, problemi s koncentracijom, pamćenjem i slično.

Kod ovih osoba postoji veći rizik od moždanog udara, fibrilacije atrija, povišenog krvnog pritiska i problema sa radom srca.

Rizik po zdravlje

Ranija istraživanja pokazala su da hrkanje, povezano sa apnejom, može predstavljati težak udarac na zdravlje srca, pošto, osoba sa apnejom u koronarnim arterijama ima više lošeg plaka, tvrde radiolozi i kardiolozi sa Univerziteta Južne Karoline.

– Naša studija je pokazala da su osobe sa opstruktivnom apnejom u snu sklone razvijanju agresivnog oblika ateroskleroze, koja ih izlaže riziku od oslabljenog protoka krvi i kardiovaskularnih problema, objasnio je vođa istraživanja doktor Jozef Šep, profesor radiologije i medicine na tom univerzitetu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija