• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Centar zdravlja

27.03.2020

20:05

REGULIŠE PROBAVU I ČUVA SRCE! Evo koje su su prednosti HELJDE!

Ljubav

REGULIŠE PROBAVU I ČUVA SRCE! Evo koje su su prednosti HELJDE!

Podeli vest

drevna namirnica poreklom iz srednje i istočne Azije!

U poslednje vreme heljda je postala proizvod o kojem se sve više priča. Razlog zbog kojeg je tako popularna svakako je njen nutricionistički sastav, ali i činjenica da je mogu konzumirati osobe koje su intolerantne na gluten.

Foto: Shutterstock

Poreklo

Heljda je zapravo drevna namirnica poreklom iz srednje i istočne Azije, ali je tek poslednjih desetak godina postala popularna. Najviše se uzgaja u Rusiji, Kazahstanu, Kini i istočnoj i srednjoj Evropi.

Postoje dve vrste heljde: obična (Fagopyrum esculentum) i tartarna heljda (Fagopyrum tartaricum) i obe se koriste za kuvanje.

Heljda – pseudožitarica

Heljda pripada grupi namirnica koje se obično nazivaju pseudožitarice ili lažne žitarice. Pseudožitarice su semenke koje se konzumiraju i pripremaju kao klasične žitarice, ali po sastavu nisu iste. Ostale poznate pseudožitarice, osim heljde, su kinoa i amarant, sirak i tef.

Iako se po nazivu i grupi svrstava u isti "koš" kao i pšenica, glavna razlika između heljde i pšenice je to što heljda ne sadrži biljni protein gluten, pa osobe koje su intolerantne na gluten najčešće kao zamjenu za obično brašno koriste upravo heljdino brašno.

Foto: Pixabay

Sastav

Heljda je popularna kao zdrava hrana zbog visokog udela proteina i bioflavonoida. Ona sadrži minerale, poput gvožđa, mangana, magnezijuma i joda, te vitamine B1 i B2, a za razliku od drugih žitarica, sadrži veliku količinu antioksidansa.

Osim toga, heljda u svom sastavu ima više od 80% skroba, a ostatak čine belančevine, vlakna, proteini i masti.

TRENING U DOBA KORONE! Evo kako da do leta oblikujete svoje telo i to u IZOLACIJI! (TV IN)

 

POBEDITE NERVOZU! Ove namirnice podižu raspoloženje do maksimuma!


Zdravstvene prednosti

Heljda pomaže u kontroli šećera u krvi pa je zbog toga neki stručnjaci smatraju pogodnom za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2. Iako se većinom sastoji od skroba, zbog vlakana koja se nalaze u sastavu heljde, ona je dobra i za rad creva i probavni sistem.

Isto tako, otkriveno je da heljda poboljšava lipide u krvi pa se smatra faktorom za smanjenje rizika od srčanih bolesti.

Kuvanje

Heljda se sve češće koristi u kuhinji, a zapravo je vrlo jednostavna za pripremanje. Ona kuvanjem omekša, ali ostaje u istom obliku.

Recepti s heljdom postaju sve popularniji u poslednje vreme, pa se ona često prerađuje u brašno, kašu ili se od nje pravi testenina. Kaša, odnosno heljda skuvana u vodi, koristi se na isti način kao i pirinač, a glavni je sastojak mnogih tradicionalnih evropskih i azijskih jela.

Heljdino brašno je prilično cenjeno i može se pronaći u specijalizovanim prodavnicama, a komercijalna testenina od heljde uglavnom sadrži malu količinu heljde pa se preporučuje da je radije napravite sami.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija