• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

05.04.2020

10:48

NIJE VREME ZA DIJETE! Isključivanje OVIH NAMIRNICA može da naruši imunitet! BUDITE OPREZNI!

Ljubav

NIJE VREME ZA DIJETE! Isključivanje OVIH NAMIRNICA može da naruši imunitet! BUDITE OPREZNI!

Podeli vest

Sad nije vreme za dijete, brojanje kalorija i iscrpljivanje organizma napornim treninzima. Jer, pod pretnjom infekcije virusom korona to može drastično da smanji mogućnosti organizma da se bori sa zarazom

Pofesor dr Jagoda Jorga, dijetoterapeut, kaže da odricanje od hleba i žitarica, ribe, mesa i mlečnih proizvoda ozbiljno narušava imunitet i dovodi do lakšeg prodora infekcija.

OMILJENA POSLASTICA SVIH GENERACIJA! Evo kako možete da napravite DOMAĆI MILKŠEJK!

PRAVA VITAMINSKA BOMBA! Napravite NAPITAK OD ĐUMBIRA I KURKUME - razloga je MNOGO!

- Naročito je opasno isključivanje ugljenih hidrata - hleba, žitarica, skrobnog povrća i voća, a to se preporučuje u većini dijeta koje imaju za cilj da se smanji telesna težina - kaže profesorka Jorga. - Ovo su strahovito važne grupe namirnica, jer sadrže bitne hranljive materije, kao što su dijetska vlakna, koje služe za ishranu crevnih bakterija koja su centar dobrog imuniteta. Posebno su važna dijetska vlakna iz integralnog hleba i testenina, jer ove namirnice sadrže značajne vitamine, minerale i antioksidanse koji su ključni u borbi protiv infekcija.

Foto: Shutterstock

Ne može bez kvasca

Savremene domaćice su se izveštile u pravljenju hleba bez kvasca, međutim, kako kaže prof. dr Jagoda Jorga, takav hleb nema veliki hranljivi potencijal:
- Hleb bez kvasca hranljivo nije dobar. Jer, hleb je namirnica koja se pravi od brašna, vode, malo soli i obavezno kvasca. I tako treba da ostane. Kvasac je izuzetno dobar, jer sadrži jedinjenja i vitamine značajne za imunitet. Osim toga, kvasac kada se doda brašnu pomaže da se struktura dijetskih vlakana promeni na način da budu bolje upotrebljiva za naše crevne bakterije.

Profesorka Jorga je po pitanju režima ishrane vrlo kategorična: "svaka stroga eliminaciona dijeta je - loša. Pogotovo ona koja znači post "na vodi":

- Tokom uskršnjeg posta, mnogi će poslednju nedelju jesti isključivo namirnice pripremljene na vodi - kaže dr Jorga. - To znači da se masovno jede testenina sa šećerom ili džem sa hlebom, što je veoma siromašna ishrana i može ozbiljno da naruši zdravlje i inače, a sada je dodatna nepovoljna okolnost to što smo u epidemiji kovida 19. Zato sam protiv strogih dijeta i radikalnog isključivanja konkretnih grupa namirnica. To je opravdano samo u slučaju nužde, kada je za kratko vreme potrebno postići gubitak kilograma. Ali, i tada dijeta mora da se sprovodi pod stručnim nadzorom.

ŠTA SA MANJKOM PROTEINA TOKOM POSTA? Ove namirnice mogu da zamene meso i mleko!

Foto: Shutterstock

Ipak, dr Jorga napominje da je post dobar izbor načina ishrane, ali pod konkretnim uslovima:

- Ako post podrazumeva ribu na trpezi četiri do pet puta nedeljno, tofu sir i sojino mleko kao zamenu za mlečne proizvode, tada apsolutno može da zadovolji sve nutritivne potrebe. Uz to, ako se redovno jede i pasulj, sočivo i domaća boranija "puterica" nema bojazni zbog narušavanja odbrambenih snaga organizma. Za one kojima je riba skupa, ishranu mogu da upotpune i sa dosta sardine i luka.

NERVOZNI STE I NAPETI ZBOG PANDEMIJE? Ovo su najbolji saveti za svaki znak horoskopa!

Kada određena bolest zahteva drugačiji način ishrane, to bi svakako trebalo da se sprovodi.

- Oni koji su na dijeti zbog dijabetesa ili neke druge bolesti, a hrane se izbalansirano, odnosno unose sve grupe namirnica u određenoj količini, mogu slobodno da nastave tako da jedu, jer to je dovoljno da se u organizam unesu sve potrebne hranljive materije - kaže sagovornica Novosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20