• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informer.rs

06.04.2020

19:40

KO JE GLAVNI U KUĆI? Muškarcima je OK da žena zarađuje, ali NE VIŠE OD...

Ljubav

KO JE GLAVNI U KUĆI? Muškarcima je OK da žena zarađuje, ali NE VIŠE OD...

Podeli vest

Nova studija je pokazala da su muškarci pod stresom ako oni nisu ti koji "zarađuju za hleb", ali i ako žena donosi više od 40 odsto ukupnog kućnog budžeta!

Ukoliko žena zarađuje više od 40 odsto kućog budžeta, to predstavlja veliki izvor stresa za muškarce, pokazala je studija sprovedena u Velikoj Britaniji. Zaključak druge studije sprovedene u SAD, gde je praženo više do 6.000 heteroseksuanih parova koji su u braku ili žive zajedno, u periodu od 15 godina, je sličan - što više muškarac finansijski zavisi od žene, to je pod većim stresom. Jedan od razloga zašto muškarcima smeta kada njihove partnerke dosta zarađuju je patrijarhalno društvo.

DIJAGNOZE SE SAMO NIŽU! Selena Gomez otvoreno o novom problemu: 'Imam BIPOLARNI POREMEĆAJ'!

NERVOZA MOŽE DA "UDARI" I NA OVAJ ORGAN! Pomažu majčina dušica, nana, matičnjak...

 

Foto: Shutterstock

- Već generacijama se, u mnogim kulturama, od muškaraca očekuje da zarađuju novac za porodicu, i muževnost je veoma povezana sa tim očekivanjima. Kada se situacija promeni i njihove partnerke zarađuju više od njih, muškarci su pod veoma velikim psihološkim stresom - kaže jedna od naučnica koje su sprovele studiju, Džoana Sirda.

POSVETITE SE LEPOTI! Kozmetičarka otkrila mini tretmane koje svi mogu da obave KOD KUĆE!

Pored toga, kada bilo ko od partnera zarađuje značajno više od drugo, dolazi do disbalansa moći, u smislu da je osoba koja manje zarađuje finansijski ranjivija i teže joj je da se odluči na razvod ili raskid.

Ima i izuzetaka

Nisu baš uvek muškarci pod stresom ako žena zarađuje dobro ili bolje od njih. Naime, ukoliko je takva situacija bila i pre nego što su se venčali ili počeli zajedno da žive, muškarcima to onda i ne smeta naročito.

Foto: Shutterstock

- Ljudi ne biraju partnere nasumično, tako da ako je žena zarađivala više od muškarca i pre braka, onda je muškarac već znao za tu razliku - naglašava Sirda.

EVO ZAŠTO LAKO "NAVUČEMO" PREHLADU, VIRUS, ALI I OZBILJNIJE BOLESTI! Jedan faktor je presudan!

Inače, istraživanja pokazuju da su i muškarci koji "donose hleb u kuću" pod stresom zbog odgovornosti i pritiska, ali ne toliko kao kada partnerka zarađuje više od njih.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija