• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zadovoljna/informer.rs

07.04.2020

19:05

NEPISANO PRAVILO! Kada je pravo vreme da partneru kažete "VOLIM TE"?

Ljubav

NEPISANO PRAVILO! Kada je pravo vreme da partneru kažete "VOLIM TE"?

Podeli vest

Kada smo u novoj vezi i osećamo da je to "ono pravo", imamo poriv da drugoj osobi kažemo da je volimo. Međutim, postoje neka nepisana pravila koja nam daju smernice o tome kada je zaista vreme da to i izgovorimo.

Budite sigurni u svoja osećanja

Zaljubljenost i ljubav su dve vrlo različite emocije i dva potpuno odvojena psihološka procesa, iako se često veruje da zaljubljenost nužno prelazi u ljubav. Dok je zaljubljenost zapravo idealizacija partnera, ljubav je osećaj duboke emocionalne povezanosti s partnerom, osećaj stabilnosti i sigurnosti u kojem smo svesni svih partnerovih vrlina i mana.

Zaljubljene osobe vrlo često pate od nesanice, izostaje im apetit te gube zanimanje za uobičajene aktivnosti koje su ih sve donedavno veselile, dok se s druge strane osećaju euforično. Sve to se događa zbog povišenog nivoa dopamina i norepinefrina u mozgu.

Kada je u pitanju ljubav, osećamo se smirenije i sigurnije. Upravo je zato važno znati razliku između zaljubljenosti i ljubavi i osvestiti svoja osećanja. Jednom kada smo sigurni u to, tada to možemo da kažemo i naglas.

Doživite se kao par

Nakon što provedete zajedno neko vreme, doživite različite situacije, koje nisu nužno idealne i počinjete da gradite svoj svet oko te druge osobe i spuštate svoje "zidove", priznajući najdublje strahove i najveće želje, počećete na vas dvoje da gledate kao na pravi ljubavni par.

Takođe, nužno je da cenite i tu drugu osobu, poštujete njene vrline i mane i da budete svesni vrednosti koju donosi u vaš život. Ukoliko se to poklopi s obe strane, nema sumnje u to da ste par na dobrom putu prema uspehu.

Sačekajte bar dva-tri meseca

Iako sve navedeno može da se razvija vrlo intenzivno i brzo, psiholozi preporučuju da se ne brza s priznavanjem ljubavi. Naime, ljubav je nešto što se stvara s vremenom.

Prema rečima psihoterapeutkinje Rebeke Montgomeri, ako mislite odmah na početku da je reč o ljubavi, znajte da je zapravo reč o idealizovanju i snažnoj hemiji.

Romantična ljubav povezana je s iskustvima koje doživljavate s osobom s kojom izlazite. Koliko ih zaista poznajete? Lako je zaljubiti se u nekoga kada je sve dobro i kada se zabavljate, no što je sa situacijama kada prolazite kroz stresno razdoblje, kada ste ranjivi jedno pred drugim, kada niste u svom najboljem izdanju? Upravo će vam takve situacije pokazati da li je reč samo o idealizaciji ili pravoj ljubavi.

Iz toga proizlazi da je najbolje rešenje pričekati barem dva do tri meseca pre nego što izgovorimo "volim te".

To je dovoljno vremena u kojem ćete s partnerom proći kroz različite i dobre i loše situacije i videti da li zaista odgovarate jedno drugom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija