• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

17.04.2020

06:58

AKO VAM SE UZ GLAVOBOLJU JAVE OVI SIMPTOMI, ODMAH IDITE KOD LEKARA! Neurolog savetuje: Koga često boli glava, ne treba da jede OVE NAMIRNICE

Ljubav

AKO VAM SE UZ GLAVOBOLJU JAVE OVI SIMPTOMI, ODMAH IDITE KOD LEKARA! Neurolog savetuje: Koga često boli glava, ne treba da jede OVE NAMIRNICE

Podeli vest

Svakoga od nas ponekad boli glava. Često je to od stresa, promena vremena ili napornog rada. Ipak, postoje glavobolje koje nikako ne bismo smeli ignorisati.

Pojava mučnine udružene sa glavoboljom može da bude znak prehlade i gripa, ali i posledica stresa i anksioznosti. Blaga mučnina i prolazna glavobolja najčešće nisu razlog za uzbunu, ali simptomi poput groznice i ukočenosti vrata jesu alarm da je potrebno obaviti detaljnije gastroenterološke i neurološke preglede.

Postoji nekoliko različitih poznatih uzroka zbog kojih glavobolja može da bude povezana sa osećajem mučnine, kaže, za "Novosti", dr Boban Stepić, neurolog:

- Prema jednom stanovištu, tokom migrene zahvaćeni su i stimulisani nervni putevi ka centru za mučninu. Po drugom, radi se o promeni nivoa serotonina, dok je treći mogući razlog povećanje intrakranijalnog pritiska i direktno mehaničko dejstvo na centar za povraćanje.

Kombinacija glavobolje i mučnine česta je u napadima migrene, ali i drugim tipovima glavobolje, kao što su tenziona ili klaster glavobolja. Oko polovina migrena uključuje i intenzivan osećaj mučnine.

- Osim toga postoji idividualna sklonost ka mučnini tokom napada glavobolje - kaže dr Stepić. - Kada se to desi, lekar može da propiše odgovarajuće lekove, ali oni se ne koriste ako je mučnina blaga i bez povraćanja. Prvo se koriste blaži preparati, pa ukoliko to nije dovoljno, onda se koriste jači medikamenti.

Foto: pexels.com

 

Kombinacija ove dve tegobe često je simptom sezonske prehlade, depresije i napada panike. Ukoliko je stres uzrok ove pojave, jedan od načina da se to spreči je upražnjavanje metoda relaksacije, fizička aktivnost i dovoljne količine vode.

- Suprotno tome, alkohol i cigarete mogu da prouzrokuju pojavu mučnine koja može da se pojavi zajedno sa glavoboljom, kao i da pogoršaju već postojeće tegobe - kaže dr Stepić. -

Zbog toga se preporučuje njihovo izbegavanje kod osoba koje imaju često mučnine. Takođe ne treba konzumirati napitke sa kofeinom, čokoladu, banane, stare sireve i mesne prerađevine, koji takođe mogu da budu uzrok glavobolje.

Ipak, ukoliko se uz glavobolju i mučninu javljaju i poremećaji svesti, vida, govora, ravnoteže, groznica, ukočenost vrata ili izostanak mokrenja, potreban je hitan lekarski pregled.

- Ukoliko se mučnina često javlja i praćena je povraćanjem, potrebno je da se obave dopunska ispitivanja - kaže dr Stepić.

- To uključuje detaljnije laboratorijske analize, magnetnu rezonancu mozga, pregled neurologa i gastroenterologa, kao i eventualni pregled kardiologa i ORL specijaliste.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija