• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbija Danas

17.04.2020

08:34

EVO GDE GREŠITE! Ovo treba da uradite sa STAROM ČUVARKUĆOM da biste se REŠILI BOLESTI I NESREĆE!

Ljubav

EVO GDE GREŠITE! Ovo treba da uradite sa STAROM ČUVARKUĆOM da biste se REŠILI BOLESTI I NESREĆE!

Podeli vest

Ovo svi rade pogrešno!

Prvo ofarbano jaje za Vaskrs čuva se tokom cele godine, dok ne ofarbate novo.

Foto: Pixabay

Prvo obojeno jaje zove se čuvarkuća jer, kako mu ime kaže, čuva kuću i ukućane od bolesti i svakog zla. Ovo je najvažnije vaskršnje jaje.

U nekim krajevima Srbije, deci trljaju obraze tim jajetom, da budu rumena i zdrava. Na Kosovu ovo jaje su nazivali strašnik jer se upotrebljavalo kao lek protiv straha.

Prvo, crveno jaje, čuvalo se pored ikone, do sledećeg Vaskrsa.

(HIT FOTO) FRIZURE U DOBA KORONE! Njih su šišali ukućani! REZULTATI SU URNEBESNI!

 

OMEKŠIVAČ JE GREŠKA! Evo kako da vam ogrubeli peškiri ponovo budu MEKI
 

 

Čuvalo je ovo silno jaje naše kuće i naše duše, dok mu na smenu ne dođe novo, vaskrslo... jer su naša vera i običaju, u stvari, čuvari naših ognjišta.

Kada se sledećeg Vaskrsa ofarba novo crveno jaje, stara čuvarkuća se pusti niz reku, da voda odnese zlo, bolesti, svu nesreću koju je prvo crveno jaje godinu dana umesto ukućana prihvatalo. Ako reke nema u mestu gde živite, jaja se baca što dalje od kuće, a u nekim krajevima Srbije se i spali.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija