• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.04.2020

09:30

SPREČITE STARENJE! Ove namirnice će PODMLADITI VAŠU KOŽU - ne trošite novac na SKUPE KREME! (FOTO)

Ljubav

SPREČITE STARENJE! Ove namirnice će PODMLADITI VAŠU KOŽU - ne trošite novac na SKUPE KREME! (FOTO)

Podeli vest

Unosite kolagen kroz ishranu!

Prvi znaci starenja javljaju se oko 25. godine i to zato što proizvodnja novih ćelija kože, kao i proteina kolagena i elastina, koji joj daju elastičnost i čvrstinu, polako prirodno opadaju, objašnjavaju dermatolozi.

Prosečna osoba od tada, prema računicama stručnjaka, godišnje gubi 1,5 odsto kolagena i elastina.

Ovi proteini obično su sastojci svih krema protiv bora, ali se mogu pronaći i u svakodnevnim namirnicama. Pijace su počele da rade, a kako ne biste previše trošili na kreme, uvrstite u jelovnik ove proizvode.

Foto: Shutterstock

Povrće tamnozelenih listova

Kolagen u hrani pronaći ćete i u povrću tamnozelenih listova.

Ono je najčešće bogato antioksidansom luteinom, koji neutrališe slobodne radikale. Ovakve namirnice potrebne su koži kako bi se zadržao mladalački izgled.

To su: spanać, kupus, kelj, blitva, brokoli.

Foto: Pixabay

Crveno voće i povrće

U crvenom voću i povrću, bogatim vitaminom C, pronaći ćete dobar izvor likopena. On služi da bi pojačao antioksidativno delovanje i proizvodnju kolagena.

To su: paradajz, cvekla, crvena paprika, crvena jabuka, šargarepa, jagoda, citrusi.

Foto: Shutterstock

Proizvodi od soje

Osobe koje su postale vegetarijanci najčešće se hvale kako im je koža postala elastičnija i lepša. Razlog tome je konzumiranje soje i tofua, kojima možete nadoknaditi 6 odsto kolagena za šest meseci. Soja zbog fitoestrogena i elementa genisteina podstiče proizvodnju kolagena.

Ćuretina

Ćuretina sadrži veliku količinu proteina, a posebno je poznata po karnozinu, koji se uz kolagen koristi da bi usporio proces starenja kože. Nedostatak karnozina opušta kožu i stvara one bore koje žene najviše mrze - oko usana i očiju.

Foto: Shutterstock

Omega masne kiseline

Ova vrsta kiselina pomaže da koža bude glatka i elastična. Odgovorne su za održavanje zdravlja ćelijske membrane i služe kao zaštita od spoljašnjih štetnih uticaja. Namirnice bogate omega masnim kiselinama su: riba - losos, tuna, skuša i sardine, morski plodovi, orašasti plodovi - bademi, semenke lana, kao i orasi.

Proizvodnju kolagena podstiču i ovi minerali: magnezijum, gvožđe, cink.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija