• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/mycupoftea.rs/informer.rs

11.05.2020

21:33

DA LI STE ZNALI? U vruć čaj se NIKADA NE SIPAJU med i limun! Ovih 7 vrsta treba da ima svaka kuća!

Ljubav

DA LI STE ZNALI? U vruć čaj se NIKADA NE SIPAJU med i limun! Ovih 7 vrsta treba da ima svaka kuća!

Podeli vest

Postoje dve velike grupe čajeva – onaj koji se dobija od istoimene biljke i biljni ili voćni čaj koji se dobija od lekovitog bilja...

Osnovna razlika je što prva vrsta u sebi sadrži kofein i zbog toga se koristi kao stimulativno i umirujuće sredstvo. Biljni čajevi se najčešće koriste u lekovite svrhe. Osnovne vrste pravog čaja su crni, zeleni i njihova mešavina oolang.

OBRATITE PAŽNJU! Ovi simptomi ukazuju na MANJAK MAGNEZIJUMA!

12 SAVETA ZA ČIŠĆENJE KOJI ŠTEDE NOVAC: Limun, pena za brijanje, pomorandže...

Priprema

Da bismo iz čaja izvukli ono najbolje, moramo ga pripremiti na odgovarajući način. Infuzi se izrađuju tako što se biljka prelije ključalom vodom i ostavi da odstoji 10 minuta i ovo je najčešći način pripreme čajeva kod nas. Dekokti se izrađuju tako što se biljka prelije vrelom vodom i ostavi da ključa na povišenoj temperaturi. Macerati se izrađuje tako što se biljka prelije hladnom vodom i ostavlja se da odstoji na sobnoj temperaturi. 

Foto: Shutterstock

 

Osim ovih načina, svaka zemlja ima svoj poseban metod za pripremu. Neki od najpoznatijih su japanski i engleski. Japanska metoda podrazumeva da se ključala voda prohladi na 60 stepeni i tek onda se preliva čaj, a za englesku metodu je karatkeristično da je mera jedna šoljica = jedna kašika čaja.

Dodaci

Osim različite pripreme u različitim krajevima sveta, čaj se i služi uz razne dodatke. Neki od najpoznatijih dodataka su mleko, limun, rum, vanila, a od zaslađivača šećer i med. Ipak, med i limun nikada ne treba sipati u vruć čaj, jer se gube svi njihovi blagotvorni sastojci.

AKO ŽELITE NAJJAČI VRHUNAC I TO ČESTO, ofarbajte spavaću sobu u ove boje! Nabavite i OVAKVU POSTELJINU!

Sedam čajeva koje treba da ima svaka kuća:

* Matičnjak, opušta i umiruje. Odličan je protiv nesanice i ne pije se ujutru, jer uspavljuje.

* Hajdučka trava, jača opšti imunitet. Odlična je za žene, ali ne i za trudnice.

* Majčina dušica, opušta stomak i relaksira organizam. Dobra je za kašalj, prehladu i bronhitis.

Foto: Shutterstock

* Divlji origano, prirodni antibiotik. Ulje divljeg origana je fantastičan antiseptik.

* Kantarion, najbolji prirodini lek protiv depresije, a ulje je naročito lekovito za rane, ali je opasno izlagati ga suncu.

UMORNI STE I MALAKSALI OVIH DANA? Kardiolog otkriva da li treba da se zabrinete!

* Lipa, čaj treba piti svakog dana uz parče hleba sa džemom od šljiva, jer je izuzetno zdravo.

* Kamilica, može da se pije u svakom trenutku i bez ikakavih ograničenja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija