• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernji list

13.05.2020

11:10

NE PRESTAJETE DA ŠTUCATE? Ovo je signal za uzbunu i morate da reagujete ODMAH

Ljubav

NE PRESTAJETE DA ŠTUCATE? Ovo je signal za uzbunu i morate da reagujete ODMAH

Podeli vest

Štucanje je normalna i sporadična fiziološka pojava i dešava nam se svima s vremena na vreme. Obično prestane spontano ili uz pomoć nekog trika za nekoliko minuta ili najviše par sati. Međutim, ukoliko štucanje traje duže od 12, posebno duže od 24 ili 48 sati, morate to shvatiti kao upozorenje da može vrlo lako da se radi o simptomu nečega značajno ozbiljnijeg, piše Večernji list

Moguće je da imate refluks kiseline

Prolongirano štucanje može biti repoznatljiv znak bolesti refluksa i pojačane kiseline.

Pod stresom ste

Štucanje može biti upozorenje da vam je potreban predah. Čuvena Mejo klinika objavila je studiju u kojoj se navodi da emocionalni stres može biti uzrok produženog štucanja, pa ako ste primetili da pojačano ili dugo štucate u trenucima kada ste pod stresom, potrebno je da razmotrite na koji način da se relaksirate i sebi date malo oduška od svakodnevnih obaveza.

Višednevno štucanje znak raka?

Štucanje može ukazivati na prisutnost određenih vrsta karcinoma - na mozgu, želucu ili limfnih čvorova. Mogućnost da je ovo slučaj je veoma mala, ali treba biti na oprezu, pogotovo sa ovako ozbiljnim stanjima.

Foto: Pixabay

Možda imate upalu pluća

Dugotrajno štucanje može biti znak upale pluća. Pored tipičnih simptoma upale pluća – temperature, kašlja, groznice, bola u grudima i otežanog disanja - štucanje se ubraja u atipični i rani, ali ne tako retko prisutan simptom ove bolesti. Zato, obratite pažnju!

Upala centralnog nervnog sistem

 Štucanje može ukazivati na to da imate upalu centralnog nervnog sistema

Epizode povraćanja, gubitka vida i mučnine koji su karakteristični simptomi upale centralnog nervnog sistema i koji utiču na naš mozak, višednevno štucanje takođe može biti jedan od simptoma. Ukoliko primetite ove i pridružene simptome, morate se hitno javiti lekaru.

 Štucanje može biti rani simptomi moždanog udara

 Američka nacionalna asocijacija zamoždani udar navodi štucanje uz simptome mučnine, zbunjenosti i opšte slabosti, kao neke od jedinstvenih simptoma moždanog udara koje pacijenti mogu osećati neposredno pre ili čak nekoliko dana pre samog moždanog udara.

 Moguće je da imate infarkt miokarda

 Ako ste iskusili štucanje koje ne prestaje nekoliko dana, to može biti veoma jasan znak da bite mogli da imate infarkt srca, potvrdile su naučne studije. Brojni slučajevi ovog tipa zabeleženi su i veza između ekstremno dugih perioda štucanja i mogućeg infarkta je i naučno potvrđena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija