• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stil/informer.rs

16.05.2020

09:07

MINERAL KOJI ČUVA SRCE, SPREČAVA GRČEVE I JAČA KOSTI! Evo u kojim ga namirnicama ima najviše!

Ljubav

MINERAL KOJI ČUVA SRCE, SPREČAVA GRČEVE I JAČA KOSTI! Evo u kojim ga namirnicama ima najviše!

Podeli vest

Magnezijum je mineral koji je uključen u više od 300 reakcija u našem organizmu, a njegov nedostatak može imati ozbiljne posledice po zdravlje

Važan je za pravilan rad svih organa - pravilan rad srca, mišića, bubrega, izgradnju zuba i kostiju, ali i funkcionisanje svih ostalih sistema organizma.

Magnezijum igra ključnu ulogu kod srčanih oboljenja, grčeva i slabosti u mišićima, zatvora, alkoholizma, dijabetesa, astme, hroničnog umora i nedostatka energije, kod pojačane želučane kiseline, osteoporoze, migrena i predmenstrualnih tegoba. Kod svih ovih i još mnogih drugih sličnih stanja, magnezijum se pokazao kao veoma efikasan, ublažavajući tegobe i uspostavljajući pravilan rad ovih sistema.

Namirnice koje sadrže visoke doze magnezijuma su: zeleno povrće, cela zrna žitarica, orasi, soja, pasulj, kukuruz, banane, bademi, meso. Zeleno lisnato povrće (kelj, brokoli, spanać) sadrži hlorofil koji je naročito dobar izvor magnezijuma. Voda je značajan izvor magnezijuma, naročito u predelima gde je voda "teška", tj. ima povećan sadržaj minerala.

Foto: Pixabay

Preporučeni dnevni unos magnezijuma je za žene 270-300 mg dnevno, a za muškarce 270-400 mg, dok se trudnicama preporučuje doza od 320 mg dnevno. Deca bi trebalo da u toku dana unesu od 40-170 mg magnezijuma, u zavisnosti od uzrasta.

Individualne potrebe za mineralima, pa i za magnezijumom se mogu razlikovati i zavise od načina ishrane, napora kojima je osoba izložena, stresa, bolesti, lekova koje koristi i drugih aspekata. U svakom slučaju, najidealnije je magnezijum uzimati iz prirodnih izvora, kakav je hrana, ali ukoliko to nije u potpunosti moguće, važno ga je nadokanaditi i kroz suplemente, jer njegov manjak u uraganizmu može prozrokovati poremećaje u radu organizma.

Nedostatak magnezijuma može se manifestovati pojačanom anksioznošću, mučninom, povraćanjem, nepravilnim radom srca, bolovima i grčevima u mišićima, poremećajem sna, nemirom i iritabilnošću i drugim.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija